SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan: "Bu İşte Başarılı Olamadık"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:57:38
Erdoğan:
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Kürt sorununun çözümünde TBMM’de ‘Toplumsal Mutabakat Komisyonu’, TBMM dışında da ‘Akil İnsanlar Grubu’ kurulması” istemiyle kendisini ziyaret eden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na dün gerçekleşen zirvede “Önce MHP’yi ikna edin” dedi. Erdoğan, “MHP olmazsa AK Parti- CHP olarak aramızda istişare heyeti kurar, sorunun çözümü konusunda görüş alışverişi yaparız” mesajı verdi. Başbakan akşam da ATV'de katıldığı bir programda gazetecilerin hem kritik zirveye yönelik hem de gündeme dair sorularını yanıtladı. ''Habur bizim milli birlik ve kardeşlik projesinin önemli bir uygulamasıydı'' diyen Başbakan, ''Bu işte biz başarılı olamadık'' ifadelerini kullandı.
 
Önşartsız geldik
 
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Elbette sorunun çözümüne yönelik somut önerilerimiz var. Ancak buraya önyargısız ve önşartsız geldik. Dosyamızda sadece Toplumsal Mutabakat Komisyonu (TMK) ve Akil İnsanlar Grubu (AİG) kurulması isteğimiz, gerekçeleriyle yer alıyor. Oluşumların Kürt sorununun çözümüne katkı sağlayacağına inanıyoruz” vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu ilk olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundukları ve omurgasını “Toplumsal Mutabakat Komisyonu” önerisini içeren “Kürt sorunu nasıl çözülür?” dosyasını verdi. “Akil Adamlar Komisyonu” örneğinin dünyadaki uygulamalarına yönelik ek bir çalışma da dosyada yer aldı.
 

MHP ikna olmazsa da devam
 
Bu komisyonla ilgili yorum yapmayan Başbakan Erdoğan, “BDP başlattığınız süreci olumladığını açıkladı. MHP Genel Başkanı ise önerdiğiniz konuya katkı vermeyeceği açıklaması yaptı. Oysa TBMM’de TMK’nin kurulması için MHP’nin ikna edilmesi gerekiyor. Eğer temaslarınız MHP’nin iknasıyla sonuçlanırsa biz de komisyonun parçası oluruz” karşılığını verdi. “MHP’nin ikna edilmesi zor” diyen Erdoğan’ın sürpriz bir atak yaparak “Bu görüşmeye katılan isimlerden oluşan bir istişare heyeti kurar, yolumuza bu heyetle devam eder, diyaloğumuzu sürdürürüz” dedi. Kılıçdaroğlu da öneriye “Umarım TMK kurulur. Aksi takdirde karşılıklı görüşme elbette yapılır” diyerek açık kapı bıraktı.
 
IRA benzetmesi
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de  İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA) örneğini verdi. Çelik, İngiltere’de Muhafazakâr Parti ile İşçi Partisi’nin işbirliğini hatırlattı ve “AK Parti ve CHP yapabilir” dedi.
 
CHP’den ‘ikna’ çağrısı
 
Görüşmenin ardından Sezgin Tanrıkulu ile basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoglu, gazetecilere “MHP’yi hep birlikte ikna etmeliyiz” çağrısı yaptı. Loğoğlu, “MHP ‘Önerim şudur’ derse biz buna hazırız. MHP’ye görüşlerimizi anlatacağız, görüşlerini alacağız” dedi. Genel Merkeze geçen Kılıçdaroğlu ise MYK’yi topladı. Toplantıda “Görüşme soğuk değildi, olağanüstü sıcaklığı da yoktu. Olduğundan fazla anlam yüklemek doğru olmaz” değerlendirmesi yapıldı.
 
TV'DE KONUŞTU
 
İktidar ve anamuhalefet birlikte çözebilir
 
Başbakan Erdoğan, dün gece ATV’de katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde de bulundu: “Terör örgütü’nün meclisteki uzantısı, kendilerine gelen talimatlar çerçevesinde çalışıyor. Böyle olduğu için İspanya’da, İrlanda da olduğu gibi çalışmalara katılmıyor. Anamuhalefet, iktidar birlikte çalışırsak, diğer muhalefet ciddi bir yanlışın içinde olduğunu anlayacak. Onlar çalışıyor diyecekler. Benim önyargım yok. İktidar anamuhalefet bu konuyu birlikte halledebilir. Biz somut adımı atalım diye bekliyorum.
 
Habur’da başarısız olduk
 
Habur bizim milli birlik ve kardeşlik projesinin önemli bir uygulamasıydı. MHP bunu ihanet projesi olarak değerlendirdi. Habur da derdimiz Kuzey Irak’tan geleceklerin kendi kendine teslim olacaklarını ülkeye girişlerini sağlamaktı. Terör örgütü ve uzantısı olan BDP’nin provakasyonuna kurban gitti. Bu işte biz başarılı olamadık. Bu işi de siyasette istismar meselesi yapmayı muhalefet partilerine yakıştıramıyorum.”
 
Alacaksanız beni alın
 
Başbakan Erdoğan, televizyonda özel yetkili savcılığın KCK soruşturmasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ifadeye çağırmasıyla ilgili şunları söyledi: MİT Müsteşarı’nın Başbakanlığa bağlı olmasına rağmen şüpheli sıfatı ile çağrılması ile başlayan süreç. Yargı, yasayı kenara koyup yürütme alanına girdi. Müşteşarı dinleyip şüpheli sıfatı ile çağırdığınız zaman her şey alt üst olur. Onlar hayatlarını ortaya koyuyorlar. Terör ile mücadele neler yapabiliriz mücadelesini veriyor. İlk defa Emre Bey’le bu süreci başlattım. İyice çizmeyi aşan bir durum oldu. Ona talimatı veren benim, alacaksanız beni alın. Talimat verilen alınmaz, alacaksan beni al. Terörle mücadelede bunu kullanmak zorundayım. Yargı bu insanlara yardımcı olması gerekirken böyle davranırsa ne olacak, çalışacak adam bulamazsın. Bu madde haddinden fazla yetki doğuruyor, devlet içinde devlet anlayışını doğuruyor. Cumhurbaşkanı dahil herkesi buraya çağırırım anlayışı doğuruyor.
 
Bölücülük yarışı hızlandı
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Suyu yokuşa akıtmaktan başka hiçbir işe 
yaramayan tehditlerle dolu sözde Kürt sorununu konuşmaktan acilen vazgeçilmelidir” çağrısında bulundu. Bahçeli sözde Kürt sorunu dahilinde CHP ile görüşmesinin de asla söz konusu olmayacağını da vurguladı. Bahçeli dün Başbakan Erdoğan ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun yaptığı görüşmeyi bir yazılı açıklama yaparak şöyle değerlendi:
 
Yakınlık su üstüne çıktı
 
AKP ile CHP arasındaki siyasi akrabalık ilişkisi, bilhassa bölücü teröre sakat ve mahsurlu bakıştaki yakınlık yapılan karşılıklı temaslarla iyice su üstüne çıkmıştır. CHP’nin yanlış tespit ve içine girdiği tehlikeli ve tereddütlü teşhis karmaşası, bölücü terör yerine sözde Kürt sorununun tekrar ön plana geçmesine neden olmuştur. Özellikle anamuhalefet partisinin PKK’nın ve İmralı canisinin taleplerine sözcülük yapması kendi geçmişini inkârdan başka hiçbir anlama gelmemiştir. AKP’nin dikiş tutmayan yamalı zihniyeti ise bu garabet ve şaibeli yaklaşıma fırsattan istifade ederek hemen kapısını açmış ve bölücülük yarışı bu şekilde hız kazanmıştır. Bununla birlikte AKP’nin, CHP’nin getirdiği teklifleri prensipte kabul ettiği, ancak bunların uygulanabilmesi için partimizin mutlaka ikna edilmesi gerektiği yapılan görüşme sonunda da ortaya çıkmıştır. Başbakan’ın sözde Kürt sorununun bittiğini ifade eden açıklamalarından sonra CHP Genel Başkanı’nın tekliflerine sıcak yaklaşması, kaygan zeminde uzlaşma ve diyalog çabasına girmesi, zihniyetinin çelişkilere ve gelgitlere teslim olduğunu bir kez daha ispat etmiştir.
 
Kürt sorunu yoktur
 
Öncelikle CHP’nin bölücülük ve terör sorununu kasıtlı olarak görmezden gelerek, sözde Kürt sorununu her şeyin öznesi yapan düşüncesi büyük sakıncaları beraberinde getirecektir. Bu durum PKK’nın statü arayışına dayanak teşkil ederek, İmralı canisinin ve Kandil fitnesinin önerilerini kaygı verici düzeyde meşrulaştıracaktır. Türkiye’nin halihazırda Kürt sorunu asla yoktur. Israrla bu sorunun varlığı kabul edilirse, terör ve bölücülükle Kürt kökenli kardeşlerimizin irtibatlandırılması kaçınılmaz bir hal alacaktır.
 
Acilen vazgeçin
 
Türkiye’nin Kürt sorunu değil, vahşi nitelikli bölücülük ve terör sorunu bulunmaktadır. Tüm vahametiyle ortada duran bu gerçeğin üzerini örterek, sözde Kürt sorunu çevresinde AKP ile CHP’nin fikir birliği içine girmesi Türk milleti adına büyük bir talihsizlik ve hüsrandır. MHP’nin gerek AKP’ye gerekse de CHP’ye açık çağrısı şudur: Emperyalist mirastan tevarüs edilen yapay, asılsız ve suyu yokuşa akıtmaktan başka hiçbir işe yaramayan tehditlerle dolu sözde Kürt sorununu konuşmaktan acilen vazgeçilmelidir.
 
Teröre karşı çaba gösterin
 
Terör sorununu etnik kimlik mertebesine indirmekten ve bununla izah etmekten uzak durmak mutlak anlamda elzemdir. Siyaset kurumunun temsilcileri, eğer bir araya gelecekse, bu etnik bölücü terörün kökünün kazınması amacına dönük olarak gerçekleşmelidir. Uludere’ye birlikte gitmeyi planlayan AKP ile CHP, asıl terörle mücadele amacıyla müşterek bir çaba içinde hareket edecek iradeyi göstermelidir. MHP kanlı örgütün tümüyle tasfiye etmeye yarayacak ve bölücülüğün besin kaynaklarını kurutacak her girişim ve teklife açık olup bunlara destek vermeye ne pahasına olursa olsun hazırdır. MHP, PKK’nın hain tekliflerini allayıp pullayıp kabul ettirmeye çalışan hiç kimseye boyun eğmeyecek, iradeli ve omurgalı tavrından ödün vermeyecektir. Bu durum ışığında partimizin sözde Kürt sorunu dâhilinde CHP ile görüşmesi, bin yıllık kardeşliği sorun olarak gören sinsi tertip ve önerileri müzakere etmesi asla söz konusu olmayacaktır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız