SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan Merkel'le Görüştü

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:46:10
Erdoğan Merkel'le Görüştü
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel'i resmi törenle karşıladı. 

Başbakanlık Merkez Bina önündeki resmi tören, iki ülkenin milli marşlarının tören bandosu tarafından seslendirilmesiyle başladı.  

Almanya Başbakanı Merkel, tören kıtasını Türkçe, ''Merhaba asker'' sözleriyle selamladı. 

İki Başbakan, Başbakanlık protokol merdivenlerinde gazetecilere poz verdikten sonra görüşmelere geçildi. 

Merkel, Başbakanlığa geçmeden önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de öğle yemeğinde bir araya geldi. 

Gül, Çankaya Köşkü'ne saat 12.45'te gelen Merkel'i makamında kabul ederek bir süre görüştü. Gül ve Merkel daha sonra çalışma yemeğine geçti. Yemekte, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl da bulundu. 

BASIN TOPLANTISI..

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB müzakere sürecinin ''sonucu açık'' bir süreç olduğunu belirterek, ''Benim tam üyelik konusunda tereddütlerim var. Fakat bu süreci devam ettirmek istiyorum'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakanlık Merkez Bina'daki başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'la birlikte dini cemaat temsilcileriyle de görüşeceklerini ve hükümetlerin dini cemaatlerle işbirliğini ele alacaklarını belirten Merkel, ''Biz tüm dini cemaatlerin, hem Almanya hem Türkiye hem de diğer ülkelerde özgürce faaliyet göstermelerini arzu ediyoruz'' dedi.

Federal hükümet olarak Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün işlediği cinayetleri açıklığa kavuşturmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Merkel, ''İddianame yayınlandı ve bu konuda sorumlulardan hesap sormak, yapıları ortaya çıkarmak için her şey yapılıyor'' dedi. Merkel, Almanya'nın terörle ve PKK ile mücadele konusunda da elinden geleni yapacağını vurguladı. 

-''Tam üyelik konusunda tereddütlerim olmasına rağmen...'' 

Türkiye'nin AB sürecinin de ele alındığını ifade eden Merkel, ''Ben tutumumu yineledim, bu sürecin ilerlemesini arzu ediyoruz, Türkiye'nin tam üyeliği konusunda tereddütlerim olmasına rağmen... Fakat şunu da tekrar ifade ettim, Ankara Protokolü'nün uygulanması konusunda ilerlemelere ihtiyacımız var, aksi taktirde açılabilecek fasılların sayısı sınırlı kalır. Fakat bir fasıl açabilirsek, en azından bir adım atmış oluruz'' diye konuştu.

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin çok sayıdaki Türk asıllı Alman vatandaşı açısından da önemli olduğunu belirten Merkel, ''Almanya'da yaşayan insanlar iki ülke arasında köprü oluşturuyor. Almanya Başbakanı olarak Türkiye kökenli insanların Almanya'da her Alman gibi yaşayabilmesine önem atfediyorum, özgürce, emniyet ve güven içinde'' dedi. 

-''Öncelikle bir faslın açılması iyi olacak'' 

Almanya Başbakanı Merkel'e, ''Siz bir gün Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağına inanıyor musunuz?'' sorusu da yöneltildi. Merkel, buna yanıt olarak, ''Biz sonucu açık bir müzakere süreci gerçekleştiriyoruz. Bu konuda AB'de anlaşmaya varıldı. Yani sonucu henüz belli değil. Ben bir çok defa söyledim, benim tereddütlerim var tam üyelik konusunda. Fakat bu süreci devam ettirmek istiyorum anlaşıldığı üzere'' dedi. 

-''PKK konusunda hassasız'' 

Türkiye ve Almanya arasındaki suçluların iadesi anlaşması hatırlatılarak, son dönemde Paris'teki cinayet ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik saldırı düşünüldüğünde, Alman istihbaratında bir güvenlik zaafiyeti olup olmadığının sorulması üzerine Merkel, ''Bir iade talebi olduğunda bu talepler çok hassas ve dikkatlice inceleniyor. Bu konuda bazı mahkeme kararları var, örneğin tutukluluk ya da hükümlülük koşullarına bakılıyor ve Türkiye'de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olacaksa, mahkemeler iadeyi kabul etmeyebiliyor. Fakat kurum temelde çok iyi çalışıyor'' diye konuştu.

''NSU örgütünün işlediği cinayetlerin açıklığa kavuşturulmasında bazı eksiklikler yaşandı'' diyen Merkel, bu durumdan bazı sonuçlar çıkarılması gerektiğini, artık aşırı sağcı örgütlerle ilgili merkezi veritabanları kullandıklarını söyledi.

-''Anastasiadis'in siyasetinin nasıl olacağını bilemiyorum'' 

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde liderin değişmesinin Türkiye'nin AB sürecini nasıl etkileyeceğine dair soru üzerine Merkel, şöyle konuştu:

''Şu anda yeni başkanın siyasetinin nasıl olacağını bilemiyorum. Açıklığa kavuşturulması gereken birçok zor soru var. Örneğin Kıbrıs'ın Avro üyeliğiyle ilgili. Önümüzdeki haftalarda bunları ele alacağız. Fakat, bundan sonra Kıbrıs'ın Türk tarafıyla olan görüşmelerin nasıl gelişeceğini göreceğiz. İlerlemeler kaydedilmesini arzu ediyoruz. Ankara Protokolü aslında çok zor bir şey değil. Burada, AB üyeleri ile arasında ortaklık anlaşması olan ülkeler, örneğin Türkiye'nin de, üye ülkelerle iyi ilişkiler, ticari ilişkiler içinde bulunması gerekiyor. Türkiye ve Kıbrıs arasında bu henüz gerçekleşmedi.'' 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız