SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan 'Özal Yetkisi' İstedi.!

A- A+ PAYLAŞ

Kamuyu yeniden yapılandırmayı planlayan hükümet Kanun Hükmünde Kararname çıkarmak için Meclis’ten yetki istedi. KHK’larla Spor, Kadın, Sosyal Yardım ve Ekonomi bakanlıklarının kurulması gündemde, bazı bakanlıklar da kaldırabilecek, kamu personeliyle ilgili her türlü tasarrufta da bulunabilecek.

Muhalefetin Başbakan Erdoğan’a yönelik “tek adamlık” ve “padişahlık” eleştirileri sürerken, hükümet, kamunun yeniden yapılandırılması konusunda TBMM’yi “devre dışı bırakacak” yasa tasarısını dün TBMM Başkanlığı’na sundu. Tasarı ile, kamu hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat, görev ve yetkileri ile kamu görevlilerine ilişkin konularda hükümete 6 ay süreyle KHK çıkarma yetkisi verilmesi öngörülüyor.

Tasarı uyarınca, hükümet Meclis’ten alacağı yetkiyi “Kamu hizmetlerinin bakanlıklar arasındaki dağılımının yeniden belirlenmesi, mevcut bakanlıkların birleştirilmesi veya kaldırılması, yeni bakanlıklar kurulması, bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarıyla hiyerarşik ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi, yeni bakanlıkların teşkilat, yetki ve kadroları ile taşra ve yurtdışı örgütlenmelerinin esaslarının belirlenmesi” amacıyla aldığı KHK çıkarma yetkisini kullanabilecek.

Personel konusunda yetki

Hükümet yetkisi çerçevesinde ayrıca, “Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlilerinin çahşmalannda etkinliği artırmak üzere, bunların atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usûl ve esaslarına, ilişkin konularda düzenlemelerde bulunmak üzere” KHK çıkartabilecek.
Hükümetin talep ettiği yetkinin amacı doğrultusunda, KHK’lar yoluyla değişiklik yapabileceği kanunlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu da yer alıyor.

Yeni bakanlıklar geliyor

Tasarı ile “Devlet Bakanlığı” sayısının mümkün olduğunca asgari tutulması öngörüldü. Tasarıya göre, “Bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların Devlet Bakanlarına bağlanması ve ilgilendirilmesi uygulamasına hizmetlerin özelliğinden kaynaklanan zorunluluklar dışında yer verilmeyecek.” Tasarı ile şu anda “Devlet Bakanlığı” eliyle yürütülen aile ve sosyal yardımlar, ekonominin koordinasyonu, iç ve dış ticaret ile gençlik spor alanlarında yeni bakanlıklar kurulması” da öngörülüyor. İçişleri Bakanlığı’nın ikiye ayrılması ve Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın kurulması da gündemde. Kültür ve Turizm Bakanlığıile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın da ikiye ayrılacağı konuşuluyor. Tasarının yasalaşması halinde hükümet Meclis’ten aldığı yetki ile 6 ay KHK çıkartabilecek. Bu süreçte çıkartılacak KHK sayısı açısından herhangi bir sınırlama da olmayacak.

Seçimden önce çıkarılacak

Yetki tasarısı AK Parti’nin, 7 Nisan’dan itibaren tatile sokmayı planladığı Meclis’in öncelikli gündemine de alındı. Buna göre, mini torba kanun teklifi, bir maddesi Genel Kurul’dan geri çekilen AYM’nin (Anayasa Mahkemesi) yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı, yasa dışı dinleme ve basınla ilgili suçlarla ilgili TCK değişikliği öngören tasarı, sporda şiddetin önlenmesine ilişkin tasarı, sağlık hizmetlerini hızlandırmayı öngören tasarı ile birlikte yetki kanunu da tatil öncesi Meclis‘ten çıkartılacak düzenlemeler arasında.

Özal'ın Yöntemi

Belli konularda hükümetlere Meclis’i by-pass ederek KHK yoluyla işlem yapma imkanı tanıyan Yetki Yasası uygulaması, Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde sıkça başvuduğu bir yöntemdi. Meclis’ten son olarak üçlü koalisyon hükümeti 2001 yılında yetki almıştı.

30. YETKİ YASASI OLACAK

TBMM tarafından bugüne kadar hükümetlere KHK çıkartabilmeleri için toplam 29 kez yetki verildi. Bunların 22’si 1983’ten bu yana çıkartılan yetki yasalarıyla oldu. 1983’ten sonra çıkartılan 22 yetki kanunundan 10’u Anayasa Mahkemesi’nce tamamen, 2‘si ise kısmen iptal edildi. 2 yetki kanunuyla ilgili açılan iptal davası reddedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız