SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan Şerif'le Görüştü

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:55:12
Erdoğan Şerif'le Görüştü
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında yürütülen Demokratikleşme Paketi’nin ilk etabını tamamladıklarını belirterek, redaksiyon işlemlerinin sona ermesinin ardından bu ayın sonunda düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacağını kaydetti. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de resmi temaslarda bulunan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında 13 anlaşmanın imzalanmasının ardından konuşan Başbakan Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şerif’in Haziran ayında hükümeti kurduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, hükümeti kurmasının ardından ikinci ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini söyledi. Bu ziyaretin Türkiye ile Pakistan arasındaki stratejik ilişkinin somut bir göstergesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “İkili ilişkilerimizde özellikle son yıllarda ciddi bir ivme söz konusu. 2009 yılında Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’ni tesis etme kararını almıştık. Bu karar doğrultusunda konseyin ilk toplantısı 2010 Aralık ayında Ankara’da ikinci toplantı ise 2012 yılında Mayıs ayında Pakistan’da yapılmıştı. Bugün ise Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin üçüncü toplantısını gerçekleştirmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

“TİCARET HACMİNİ 2 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARACAĞIZ”

Şerif ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, bakanlar ile birlikte gerçekleştirilen ikili görüşmelerin ardından adeta bir Bakanlar Kurulu seviyesinde heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti. İkili ilişkilerin yanı sıra ticaret ve enerji alanında ileri adımların atılması konusunda görüşlerini dile getirdiklerini aktaran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Toplantıda ortaya konulan stratejik vizyonumuzu ortak açıklamamıza da yansıtmış bulunuyoruz. Görüşmelerimizde dinamik ticari ilişkiler tesis edilmesi ve ticaret hacmimizin yeterliği olmadığı, bunun çok daha ileri taşınması gerektiği konusunda fikir birliğine vardık. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini en kısa sürede 2 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefimizi teyiden tekrar burada ifade etmek istiyoruz. Özel sektör ortaklıklarının ve yatırımlarının teşviki noktasında ortak bir siyasi kararlılığa da sahip olduğumuzu ifade ettik. İkili ticaretimizin attırılmasıyla birlikte ulaşım imkanları da çeşitlendirmeyi öngörüyoruz. Bu noktada THY’nin seferlerini arttırmayı hedefliyoruz. Gerek iş adamlarımızın gerek halkımızın, halklarımızın karşılıklı gidiş gelişleriyle aramızdaki birlikteliğin, aramızdaki kaynaşmanın çok daha iyi bir noktaya geleceğine inancımız tamdır ve bu çerçevede ülkelerimiz arasında demiryolu, havayolu taşımacılığının iyileştirilmesi konusunda, denizcilik alanında da işbirliği alanları üzerinde durduk.”

“TERÖR KONUSUNDA UZUN YILLAR İKİ ÜLKE SIKINTI ÇEKTİ”

Pakistan Başbakanı Şerif ile yaptıkları görüşmede bölgesel konuları da ele aldıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, Suriye konusunu da değerlendirdiklerini ifade etti. Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Pakistan’ın bu noktada bir fikir birliği içerisinde olduğunu gördüklerini vurguladı. Terör konusunu da ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Terör konusunda gerek Pakistan’ın gerek Türkiye’nin uzun yıllara dayalı sıkıntıları var. Bunları aramızda görüştük ve bunun çerçevesi içerisinde de terör nedeniyle ciddi acılar yaşamız iki ülkenin ‘neler yapabiliriz’, ‘terörle mücadelede ne gibi birlikteliklerimiz olabilir’, ‘başlattığımız çalışmalarımızı da bundan sonra da nasıl geliştirebileceğimizi’ yine aramızda görüştük” dedi.

“TÜRKİYE-PAKİSTAN İLİŞKİLERİNİN DAHA DA GÜÇLENECEĞİNE İNANCIM TAMDIR”

Bugün yapılan toplantı çerçevesinde enerji, ulaştırma, güvenlik, kültür, çevre ve şehircilik, belediye hizmetleri alanlarında işbirliğine yönelik 13 anlaşmayı imzaladıklarının altını çizen Erdoğan, “Böylelikle Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi çalışmaları kapsamında imzaladığımız belge sayısı Türkiye ile Pakistan arasında 40’ı bulmuş oldu. Geniş yelpazede imzalanan bu anlaşmalar çok yönlü ikili ilişkilerimizi, kurumsal ve ahdi bir zemine oturtarak, emin bir şekilde geliştirme yönündeki ortak irademizi açık şekilde ortaya koyuyoruz. Sayın Navaz Şerif’in gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle yaptığımız görüşmelerin, imzaladığımız anlaşmaların Türkiye-Pakistan ilişkilerini daha da güçlendireceğine inancım tamdır” şeklinde konuştu.

“KASIM AYINDA PAKİSTAN’DAYIM”

Kasım ayının ilk haftasında Pakistan’a gideceğini açıklayan Erdoğan, “Nasip olursa biz de Kasım ayının ilk yarısında inşallah iş adamlarımızla birlikte ziyaret gerçekleştireceğiz” dedi.

“BÜYÜK BİR ORTAKLIK TESİS ETTİK”

Pakistan Başbakanı Şerif ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başbakan Erdoğan’a ‘kardeşim’ diye hitap eden Şerif, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının üçüncüsünü Ankara’da gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye ve Pakistan’ın tarihten ve diğer alanlardan gelen özel bir ilişkisinin bulunduğunu söyledi. Kendisinin göreve geldikten sonra Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olduğunu dile getiren Şerif, ziyareti ile Pakistan olarak stratejik ilişkilere önem verdiklerini göstermek istediklerini söyledi. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında alınan kararları gerçeğe dönüştürmek istediklerinin altını çizen Şerif, “Büyük bir ortaklık tesis ettik. Pek çok alanda anlaşmalar imzaladık” dedi.

“TÜRKİYE İLE BÜYÜK BİR İVME YAKALADIK”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kendisine ‘Cumhuriyet Nişanı’ verildiğini anımsatan Şerif, Türkiye ile enerji, ticaret, finans, ulaşım, alt yapı ve eğitim alanlarında ilişkileri daha da ileri götürmek istediklerini vurguladı. Türkiye ile yakaladıkları ivmeyi daha da ileri götürme konusunda çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizen Şerif, bölgede yaşanan istikrarsızlığın çözümü konusunda Türkiye ve Pakistan’ın elinden geleni yapacağını ifade etti.

“Sayın Erdoğan’ı ülkemizde görmek istiyoruz” diyen Şerif, “Kendisi ifade ettiği gibi Kasım ayında Pakistan’ı ziyaret edecek” dedi.

“SON ANA KADAR AFGANİSTAN’IN GÜVENLİĞİ İÇİN KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Açıklamaların ardından iki devlet başkanı soruları cevaplandırdı. Bir gazetecinin Afganistan’da NATO askerlerinin çekilmesinden sonra Türkiye’nin Afganistan’ın istikrarını yakalaması için ne gibi çalışma yapacağını sorması üzerine Başbakan Erdoğan, “Bu konuyla ilgili olarak biz gerek NATO nezdinde gerek Afganistanlı kardeşlerimize hep şunu söyledik; bizler mümkün olduğunca son ana kadar Afganistan’ın güvenliği için tabii ki NATO ile yapacağımız görüşmeler çerçevesinde burada kalmaya devam edeceğiz. Gelişmelere göre de nihai karırımızı vereceğiz. Şu anda bazı çekilmeler farklı ülkeler tarafından oluyor. Biz ise Afganistanlı kardeşlerimizin yanında özellikle oradaki lojistik desteklerimizi kendilerine vermeye, şehirlerin yapılanmasında yardım etmeye devam ediyoruz” yanıtını verdi.

“ERDOĞAN, ZOR GÖREVLERİN ADAMI”

Yapılan anlaşmalarla ilgili bir soru üzerine Pakistan Başbakanı Şerif ise, pek çok anlaşma imzaladıklarını ve daha önceki Pakistan hükümetlerinin de imzaladığı birçok anlaşmanın bulunduğunu dile getirdi. Bu anlaşmaların hızlı bir şekilde uygulanması için özel bir ekip kuracağını ve kendi himayesinde bulunacağını aktaran Şerif, “Erdoğan’dan da anlaşmaların hızlı bir şekilde ilerlemesi için özel bir ekip kurmasını istiyorum. Zaten kendisi zor görevlerin adamı. Hiçbir işi yarıda bırakmayan bir kişi. O da kendi tarafında böyle bir şey kuracaktır. Kısa sürede içinde ilerleme sağlayacağız” dedi.

“DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ’NİN İLK ETABINI TAMAMLADIK”

Bugün başkanlığında gerçekleştirilen Demokratikleşme Paketi ile ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, çalışmaların ilk etabını tamamladıklarını söyledi. Şu anda redaksiyonların yapıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, “Bu ayın sonuna kadar ben de sadece Demokratikleşme Paketi’ne yönelik bir basın toplantısıyla bunu basına açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız