SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkiye'den Almanya'ya Tepki

0
Güncellendi - 2016-06-03 02:11:19
Türkiye'den Almanya'ya Tepki
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Alman Parlamentosu’nun 1915 Ermeni olaylarını “soykırım” olarak kabul etmesiyle ilgili olarak “Alman Parlamentosu’nun almış olduğu bu karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmenin ardından Kenyatta ile ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, Almanya Parlamentosu’nun Ermeni tasarısını “soykırım” olarak kabul etmesiyle ilgili soruya, “Az önce Başbakanla da telefon görüşmem oldu. Bu telefon görüşmesinin neticesinde ortak kanaatimiz, ilk adımımız bir defa Büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırmak. Büyükelçiyi Türkiye’ye çağırıyoruz. Tabii ki Alman Parlamentosu’nun almış olduğu bu karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır. Döndükten sonra oturacağız bunların değerlendirmesini yapacağız. Nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız. Ondan sonra da bizim asıl atmamız gereken adımları atacağız. Büyükelçinin gelişi ve Alman Parlamentosu’ndaki bu metinlerin değerlendirilmesi, gidene kadar Dışişleri'ndeki arkadaşlarımız bunları yapacaklar. Ondan sonra nihai kararımızı vereceğiz” yanıtını verdi.

“KENYA’DAN İTHAL EDİLECEK ÜRÜNLERİN, KENYA’NIN TİCARET HACMİNİ DE ARTTIRACAĞINA İNANIYORUM”

"Türkiye kahve ve diğer ürünleri ithal ediyor, belirlenen hedefleri gerçekleştirmek için yeterli mi" sorusu üzerine ise Erdoğan, “Konuşmamda da ifade ettiğim gibi bugün iş adamlarımızın birbirleriyle yaptığı görüşmeler bir de süratle tercihli ticaret anlaşması, serbest ticaret anlaşması, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması, bunları zaten çözdüğümüz gibi bunlar da zaten çözüleceği gibi aramızdaki bu Türkiye’nin Kenya’dan ithal edeceği ürünlerin çok daha farklı bir şekilde Kenya’nın ticaret hacmini de ciddi mana da arttıracağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

"Suriye demokratik güçlerinin DAEŞ’in kontrolündeki Membiç’i ele geçirmek için operasyon başlattığı, operasyona katılanların büyük bir çoğunluğunu da YPG militanlarının oluşturduğuna" dair soruya ise Erdoğan, “Şu ana kadar edindiğim bilgi, Obama ve askeri yetkililer ile yaptığımız görüşmeler, istihbarat örgütlerimizde yaptığımız görüşmelerde söylenen ve şu anda sizin de sorduğunuz bilgiler doğru değil. Şu anda demokratik güçler olarak ifade edilen güçler içinde yaklaşık 450 kadar YPG'li var. Bunun dışında 2 bin 500 civarından Araplardan var. Toplamda 3 bin kişi bu operasyonun içerisinde yer alıyor ve söylenen de şudur. YPG burada Membiç’te lojistik güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak. Söylenen bu olmuştur. Bu süreçte ne yapıldığını, ne edildiğini zaten kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz. Göreceğiz” cevabını verdi.

YILDIRIM'DAN TEPKİ..

Başbakan Binali Yıldırım da, Almaya Parlamentosunun kararına ilişkin, "Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiçbir olay yoktur" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da Osmanlı Halk Pazarı'nın açılışında yaptığı konuşmada Almanya Parlamentosunun 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesini eleştirdi. Kararın hatalı olduğunu dile getiren Başbakan Yıldırım, "Ne tesadüftür ki ana muhalefet partisi yabancı elçilerle AK Parti’den kurtulma muhabbeti yaparken Almanya'da 3,5 milyon ırkçı Ermeni lobisinin bir kararını Alman Parlamentosu kabul etti. Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiçbir olay yoktur. Tarihçilerin bile aralarında anlaşamadı Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi'nin aksi kararlarının olduğu yerde Alman Parlamentosu'nun Sözde Ermeni Soykırımını kabul etmesi asla kabul edilir değildir. Bu gelişmeler üzerine Türkiye'nin Almanya Büyükelçisini Türkiye'ye geri çağırdık. Karar metnin kapsamıyla gördükten sonra atılacak adımları atmakta bir saniye bile tereddüt etmeyiz. Bu millet hiç kimseden emir almadı, hiç kimseye boyun eğmedi. Biz Allah'ın önünde eğiliriz. Milletimiz ne isterse onu yerine getiririz" ifadelerini kaydetti.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız