SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan'dan Nükleer Bomba

A- A+ PAYLAŞ

Washington’da düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde konuşan Başbakan Erdoğan, İran’a nükleer faaliyetiyle ilgili olarak ‘Bunu yapma’ diyenlerin de nükleer silahları olmaması gerektiğini vurgulayarak ABD ve İsrail’i eleştirdi

ABD Başkanı George W. Bush’un ev sahipliğinde düzenlenen G-20 zirvesine katılmak üzere Washington’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada ve soruları yanıtlamasında İran’ın nükleer programından, ‘Ermeni Soykırımı Tasarısı’na kadar pek çok konuda sert mesajlar verdi.

‘Önce sen nükleerini kaldır’
Bir katılımcının İran’ın nükleer enerji üretmesine nasıl yaklaşıldığı sorusuna karşılık Erdoğan, nükleer enerjinin insani amaçla kullanılmasından yana olduklarını söyledi. Erdoğan, nükleer enerjinin kitle imha silahı olarak kullanılmasını savunmanın mümkün olmadığını belirti ve İran’la görüşmelerde de sürekli olarak bu konuda telkinde bulunulduğunu söyledi.

Erdoğan, “Onlar bize, biz birincisini (insani amaçlı olanı) yapıyoruz diyorlar. Söyledikleri bu. Uluslararası Atom Enerjisi kurumunun yapmış olduğu şeylerde hâlâ net bir konu yok. İran, böyle bir nükleer silahı eğer kitle imha silahı olarak yapıyorsa, her şeyden önce ona bunu yapma diyenlerin de kendilerinin nükleer silahlarının olmaması gerekir. Sizde nükleer silah olacak, karşı tarafa sen yapma diyeceksin.

O da kendine göre savunmaya geçiyor, bu her ülke için geçerli. Burayı ben soru işareti olarak görüyorum. Bu yaklaşım tarzını tüm insanlık olarak gözden geçirmemiz lazım. Yatırım silah sanayiine, savunmaya ayrılıyor. Dünya barışına, fakir ülkelere para ayrılmıyor. Biz sürekli telkini yapmaya devam edeceğiz.”

Böylece Erdoğan İran’a, ‘Bunu yapma’ diyenlerin de nükleer silahının olmaması gerekir” demesiyle üstü kapalı bir biçimde İsrail ve ABD’yi eleştirdi.

Anayasa değişikliği
Başbakan Erdoğan, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris’in, “Bir sonraki seçime kadar yapmayı planladıklarınız neler?” sorusuna, “Önümüzde bir yerel seçim var. Anayasa Mahkemesi buradaki gibi değil. Burada Mahkeme üyelerini Başkan atar, ama üzerlerinde Senato denetimi vardır” şeklinde yanıtlarken, Anayasa değişikliği planlarına şöyle değindi:

“Düşünün ki referanduma gitmek için anayasal değişiklik yapmak isteseniz bile Anayasa Mahkemesi’nin onayını almanız gerekiyor. Yeterli çoğunluk olmanız buna yetmeyebiliyor. Muhalefet 110 oyu bulursa Anayasa Mahkemesi’ne gidebilir. Durdurma ya da iptal kararı aldırabilir. Şimdi tabii asıl beklenti bunlarla ilgili. Siyasi partiler yasasında değişiklik planlıyorduk. 14 Mart sürecine girince bu ertelenmiş oldu. Bu adımı atamadık.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği için Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın kurmaya çalıştığı uyum komisyonuna muhalefetin gerekli katkıyı yapmadığından şikâyet etti.

Baraj ve Türkiye Milletvekilliği
Parlamentoya girmek için ülke barajının yüksek olduğunu kabul eden Başbakan Erdoğan, “Düşürülemiyorsa bile 450 milletvekili için bu uygulanır, 100 milletvekili bu barajın dışında olur. Böylelikle yüzde bir oy alan bir parti bile temsil hakkı bulur. Türkiye Milletvekilliği olarak böyle bir şey yapılabilir, bunu savunuyorum” dedi.

Obama’ya ‘soykırım’ mesajı
Yeni seçilen Başkan Obama’yla Türk-Amerikan ilişkilerinin daha da ileri gideceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, ‘Ermeni soykırımı’ tasarısı konusunda, “Ermenistan’a ortak tarih komisyonu kurulması yönünde bir teklif yaptık. Bu komisyona ABD’nin de desteğinin öneminin altını çizmek istiyorum. Kongre’den de Türkiye-ABD işbirliğine zarar verecek girişimlere zemin oluşturulmamasını da özellikle bekliyoruz” diye uyarıda bulundu. Başbakan, New York’ta söylediği, “Arşivlerimizi açtık. Herkes açsın. Üçüncü ülkeler de açsın. Kuru lobiler, kulislerle netice alınabileceğini düşünüyorlarsa Türkiye bunlara kapalıdır” sözlerini de yineledi.

Irak’tan çekilme takvimi
Erdoğan, Obama’nın Irak’tan 16 ay içinde çekilme konusundaki politikasını da, “Acaba bir takvim açıklamak erken mi oldu? Diye düşünüyorum. Bir beklenti oluşturuldu. Irak’ta durum hiç iç açıcı değil. Güvenlik ve yerel yönetimler yeterli olgunluğa ulaşmış değiller” diyerek eleştiride bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız