SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan'ın Mitinginden Notlar..

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:21:01
Erdoğan'ın Mitinginden Notlar..
A- A+ PAYLAŞ

- Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için yürütülen seçim kampanyası kapsamında düzenlenen miting için  Malatya’ya gelerek, büyükşehir belediyesi yanındaki miting meydanında halka hitap etti. 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, başlama saati 15.00 olarak açıklanan mitinge tam 2 saat gecikmeyle, saat 17.00’de katıldı. Erdoğan saat 16.19’da Malatya Erhaç Havaalanı’na indikten sonra, buradaki kısa bir dinlenmenin ardından Malatya kent merkezine hareket etti. Doğrudan miting meydanına geçen Erdoğan, 45 dakika boyunca halka hitap etti. 

- Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte Malatya’ya geldi. Erdoğan ile birlikte İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve Başbakan Danışmanı Binali Yıldırım, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ile Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit de Malatya’ya geldi.

- Erdoğan’ın miting yaptığı alan saat 12.00’den itibaren dolmaya başladı. Aşırı sıcaklardan dolayı mitinge katılanlara üzerinde ‘Erdoğan’ yazısı ve ‘Erdoğan' logosu bulunan şapkalar dağıtıldı. 

- Mitinge katılanların sayısının, yerel seçimler öncesi 6 Mart'ta yapılan mitingden daha az olduğu gözlendi. Polisin, 7 Ağustos Malatya mitingine katılanların sayısını 70 bin olarak tahmin ettiği öğrenilirken, alanda bulunanların sayısına ilişkin değişik çevrelerden "50 bin kişiyi geçmez" tahmini de geldi. Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın 30 Mart yerel seçimlerinden önce 6 Mart Perşembe günü Malatya'da yaptığı mitinge katılımın polis tarafından 100 bin kişi olarak tahmin edildiği, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından daha sonra katıldığı A Haber kanalındaki televizyon programında ifade edilmişti. Yani polis tahminlerine göre, 6 Mart'taki mitingde 100 bin kişi varken, 7 Ağustos mitingine 70 bin dolayında kişi gelmişti.

- Bu arada, mitingle ilgili olarak AKP'nin resmi internet sitesinde, miting alanındaki kalabalığı olduğundan çok daha fazla gösteren ve "balık gözü" de denilen geniş açılı objektifle çekilmiş fotoğraflara yer verildiği görüldü.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitinge bugüne kadarki mitinglerinden hiçbirinde olmadığı kadar tam 2 saat gecikmesi, ’Başbakanın gelmesi için meydanın dolması beklendi’ yorumuna yol açtı. 

- Aşırı sıcaklardan dolayı, mitinge katılanlara binlerce pet şişe su dağıtıldı. 

- Başbakan Erdoğan’ın mitinge katılımından önce AKP Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır kısa birer konuşma yaptı. 

- Mitingin başlamasından önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu eleştiren görüntüler ve AKP’nin YSK tarafından bir bölümü ‘Dinsel duyguları sömürme amacı taşıdığı’ için çıkarılan seçim reklamı yayınlandı, seçim şarkıları dinletildi. Erdoğan için ‘Uzun Adam’ adlı bir şarkı yapan ve geçtiğimiz günlerde ölen Murat Göğebakan için miting katılımcılarından ‘Fatiha’ okunması istendi. 

- Başbakan Erdoğan miting konuşmasında Malatya’nın önem verdiği isimler olan Turgut Özal ve bir bombalı saldırıda katledilen Malatya Eski Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nun isimlerini anarak ve bu isimlere övgüde bulunarak Malatya halkının duygusal yönüne hitap etti. 

- Erdoğan merhum Cumhurbaşkanı hemşehrimiz Turgut Özal’ın Malatya mitinglerinde kullandığı ‘Allah’ına gurban Malatya’ sloganını her Malatya mitinginde olduğu gibi bu mitingde de defalarca tekrarladı. 

- Başbakan Erdoğan konuşması sırasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı da, "Bak Malatya'yı büyükşehir yapacağız dedik. Yaptık mı?. Ahmet kardeşimi de tebrik ediyorum. Şu anda güzel bir performans gösteriyor. Maşallah havaalanından buraya gelirken yollar pırıl pırıl. İnşallah daha da güzel olacak." sözleriyle överken, alanda bulunan vatandaşların bu sözleri sessiz ve tepkisiz dinlemeleri, Başbakanın bu övgüsüne katılmamaları dikkatlerden kaçmadı.

- Başbakan Erdoğan  konuşmasının büyük bölümünü İsrail’in Gazze’ye karşı saldırıları, Fethullah Gülen Cemaati, rakibi Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na yönelik eleştirileri üzerine inşa etti. Erdoğan, CHP ve MHP liderlerini de ağır ifadelerle suçladı. 

- Erdoğan’ın konuşmasında dikkat çekici hususlardan biri Malatya’daki MHP’li seçmeni yanına çekmek üzerine kurulmuş cümlelerdi. 

-  Cumhurbaşkanı Adayı Erdoğan, İsrail’in, Gazze’ye yaptığı saldırıları eleştiren sanatçı, sporcu ve bilim adamlarını dünya kamuoyu önünde linç ettiğini vurguladıktan birkaç dakika sonra, kendisi de geçtiğimiz günlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir programa katılan Amberin Zaman adlı gazeteci için ‘Edepsiz kadın’ dedi ve Zaman’ı mitinge katılan halka yuhalattırdı. 

- Başbakan Erdoğan her seçim öncesinde olduğu gibi klasik taktiğini uyguladı ve seçim sonrası kolkola girdiği Doğan Medya Grubu’na sert eleştirilerde bulundu. Doğan Grubu’nu halka yuhalattırdı. 

- Erdoğan, İslam Kalkınma Örgütü (İKÖ) (Daha sonra İslam İşbirliği Teşkilatı) başkanlığına seçtirmek için İslam ülkelerinde kulis yaptığı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kendisine rakip olmasını henüz sindiremediğini gösteren konuşmalarına bir yenisini ekledi. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun İKÖ Genel Sekreteri olması için gösterdiği çabadan pişman olduğunu belirten Erdoğan ‘Yanlış yapmışız’ dedi ve İstiklal Marşı üzerinden bir kez daha İhsanoğlu’na ağır suçlamalarda bulundu. 

- Miting için Malatya Valiliği yoğun güvenlik önlemleri aldı. Elazığ, Tunceli ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden takviye emniyet güçleri Malatya’ya getirildi. Miting alanını çevreleyen 1 km2’lik alanda bulunan yüksek binaların çatılarına keskin nişancılar yetiştirildi. 

- Malatya Valisi Vasip Şahin, Malatya Emniyet Müdürü Ömer Urhal ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy da Malatya Park AVM’nin teras katında mitingin güvenliğine ilişkin gözlemlerde bulundu. 

- Miting süresince bir polis helikopteri miting alanı üzerinde sürekli uçuş yaptı. 

- Başbakan Adayı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının sonunda eşi Emine Erdoğan ile birlikte halkı selamladı ve üzerinde ‘Erdoğan’ yazılı ve Erdoğan logosu bulunan tişörtler dağıttı. 

- Mitingin sonunda AKP Malatya milletvekilleri Ömer Faruk Öz, H. Cemal Akın, Mustafa Şahin, Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkçi de sahneye davet edildi. 

- Mitingde halka Başbakan Erdoğan’ın seçim kampanyasına nasıl parasal bağışta bulunulacağını anlatan broşürler dağıtıldı. 

- Başbakan Erdoğan mitingden sonra Gaziantep mitingi için Gaziantep’e hareket etti. 

- Mitingin sona ermesiyle birlikte dağılmaya başlayan halkın ardından geride kalan manzara ise flama, karton şapka ve pet şişelerden oluşan bir çöplük alanıydı. Miting alanındakilere dağıtılan Türk Bayrakları da yere atılanlar arasında yer alıyordu.

DERLEYEN: Niyazi DOĞAN, Güler HAZAR..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız