SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ergenekon'da Olaylı Duruşma

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:56:03
Ergenekon'da Olaylı Duruşma
A- A+ PAYLAŞ

'Ergenekon'' davasına bakan mahkeme heyeti, sanık ve avukatların tanık dinletilmesi ile reddi hakim taleplerini reddetti.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 67'si tutuklu 275 sanıklı ''Ergenekon'' davasının 277. duruşması başladı. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan küçük salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık katıldı. 

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA'da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. 

Bu davadan tutuksuz yargılanan ''Odatv'' davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük'ün de aralarında bulunduğu 10 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. 

Duruşma başlamadan önce bir açıklama yapan Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, bugünkü oturumda delillerle ilgili tarafların beyanlarının alınacağını söyledi.

Avukatların beyanlarının alındığı duruşmada reddi hakim talebinde bulunuldu. 

Talepler kabul edilmedi 

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, bazı sanık ve avukatların reddi hakim taleplerini, davayı uzatma amaçlı olduğu gerekçesiyle kabul etmedi.

Mahkeme, eski başbakanlık müsteşarlarından Yaşar Yazıcıoğlu'nun da aralarında bulunduğu tanık dinletilmesi taleplerini de, daha önce verilen ara kararlar gereği reddetti.

Duruşmaya öğle arası verildi. 

Tanal koltuk değneğiyle geldi 

Küçük olması nedeniyle salondaki izleyicilere ayrılan bölüme sadece sanık yakınları, avukatlar, milletvekilleri ve basın mensupları alınırken, salonun dışında bulunan ve ekran konulan alanda da bir kısım izleyiciler duruşmayı takip ediyor. 

Duruşmaya, 18 Şubat'ta görülen davada cezaevinin girişine konulan barikattan atlayarak ayağını kıran CHP Milletvekili Mahmur Tanal da koltuk değnekleriyle geldi. Tanal, halktan kaçırılan bir yargının söz konusu olduğunu ve duruşmaları izlemek isteyenlerin barikatlar önünde bekletildiğini ileri sürdü. 

Avukatlarla mahkeme başkanı arasında tartışma 

Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dosyadaki tanık beyanları ve delillere ilişkin sanık ve avukatlarına 15'er dakika süre verildiğini, konuşmak isteyenlerin beyanlarının alınacağını kaydetti. Ancak, buna tepki gösteren bazı avukatlar, mahkemenin dosyaya gelen bilirkişi raporuna ilişkin beyanlarını hazırlamaları amacıyla kendilerine süre verdiğini, bütün delillerle ilgili beyanda bulunmak için hazır olmadıklarını belirttiler.

Avukat Vural Ergül, mahkemeden ısrarla söz isterken avukat Celal Ülgen de Başkan Özese'nin uyarılarına rağmen oturmayacağını ve konuşmak istediğini söyledi. Avukat Ergül, mahkemenin bu uygulamasının usul ve yasaya aykırı olduğunu ifade etti.

Avukat Celal Ülgen'in de oturmayarak konuşmaya devam etmesi üzerine de Başkan Özese, ''Başkan ile tartışıyorsunuz. Disipline aykırı davranıyorsunuz'' dedi. Ülgen'in ''Ben saygılıyım'' sözleri üzerine Özese, ''Biz şahsi bir saygı istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti adına yargılama yapıyoruz. Saygınız Türk milletinedir'' diyerek, Ülgen'i oturması konusunda uyardı.

Ülgen'in ısrarlara rağmen yerine oturmaması üzerine Özese, önce uyarıda bulundu, ardından da avukatın salondan dışarı çıkartılmasını istedi.

Bunun üzerine diğer avukatlar da Ülgen'in çevresini sararak dışarı çıkartılmaması için jandarmayı engelledi. Özese de, ''Komutan, engelleyen herkesi çıkarın'' uyarısında bulundu.

Avukatların direnişinin sürmesi üzerine duruşmaya ara verildi. Ara sırasında izleyiciler ve sanıklar salondan çıkartılırken avukatların duruşma salonundan ayrılmamak için jandarmaya karşı direnişleri sürüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız