SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erhaç'ın Düşen 3 Uçağı da FETÖ İddianamesi'nde

0
Güncellendi - 2016-09-30 02:27:18
Erhaç'ın Düşen 3 Uçağı da FETÖ İddianamesi'nde
A- A+ PAYLAŞ

Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı soruşturmasına, Hava Kuvvetleri'nde pilotların tecrübesizliği- yetersizliği nedeniyle 2 yılda 9 uçak kazası yaşandığı raporu eklenirken, raporda son 2 yılda düşen 9 uçaktan 3'ünün Malatya Erhaç 7'nci Ana Jet Üssü'ne bağlı filolarda görevli oldukları bilgisi de yeraldı. Erhaç'a ait uçakların  2 kazasında düşen 3 uçakta 4 pilot şehit olurken, 2 pilot yaralı olarak kurtulmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü FETÖ/ PDY Çatı Soruşturması'na 'Hava Kuvvetleri' başlığıyla eklenen rapora ilişkin haber, Gazete Habertürk'te Fevzi Çakır imzası ve "Çişini yapan pilot, kemeri sıkışınca F-16’yı düşürmüş" başlığıyla yayınlandı. Haberde, 2 yılda meydana gelen, 4'ü Malatya'da olmak üzere 7 pilotun şehit olduğu 9 kazaya ilişkin bilgi verildi.

Haberde, soruşturma raporunda pilot yetersizliği ve tecrübesizliğinden meydana geldiği iddia edilen uçak kazaları ile ilgili şu bilgiler yeraldı:

"22 Ocak 2013: Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait F-16 gece uçuş için kalkış yaparken pistten çıktı. Uçak ağır hasar gördü. Pilot ve makinist hatası.

13 Mayıs 2013: Suriye krizi kapsamında sınırda bekleme görevi icra eden F-16 savaş uçağının pilotu idrarını yaparken, bel kemeri tokasını uçuş kumandası ile sandalye arasına sıkıştırdığı için uçak düştü. Sebep pilotaj ve eğitim eksikliği. Kazada şehit olan pilot, eğitimde yetersiz görülüp elenmek istenmesine rağmen paralel yapı mensubu olduğu için F-16 pilotu yapıldı.

30 Eylül 2013: Sivas Kangal’da RF-4E uçağı düştü. İki pilot yaralı kurtuldu. Raporda pilot hatası (uçağın pilot tarafından yanlış kumanda ile anormal duruma sokulması) tespit edilmesine rağmen, paralel ekipten olan üs komutanı etkilendiğinden heyet görevden uzaklaştırılarak tekrar rapor yazıldı.

23 Haziran 2014: Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait bir F-16 uçağı inişte pilotun uzun oturmasından (uçağın pist başı yerine daha ileriye teker koyması) dolayı pistten çıkıp kaza kırım geçirdi. İdari ve pilot hatası.

Ağustos 2014: 4. Ana Jet Üs komutanlığı’na ait bir F-16 uçağı Afyon yakınında limitlerin altına inip yüksek gerilim hattına çarptı ve Afyon Meydanı’na acil iniş yaparak düşmekten kurtuldu. Sebep, pilot hatası.

2 Eylül 2014: Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait F-16 uçağı son yaklaşmada limitlerin altına inerek elektrik direğine çarptı. Pilot atladı, uçak kullanılamaz hale geldi. Sebep, pilotaj hatası.

1 Aralık 2014: 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait bir adet F-16 uçağı kolda iniş alçalmasındayken, bulut içinde tecrübesizlik ve lider hatası nedeniyle his yanılması sonucu uçağın kontrolü kaybedilmiş, pilot atlayarak kurtulmuştur. Uçak kullanılamaz hale geldi.

24 Şubat 2015: Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait 2 adet RF-4E uçağı gece inişe geçerken dağa çarptı. 4 pilot şehit oldu. Sebep, pilot hatası. Hata yer radar operatörüne bağlanmak istendi.

5 Mart 2015: Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait bir adet F-4E 2020 uçağı Konya’da düştü. İki pilot şehit oldu. İki farklı filodan, iki aynı devreden pilotun aynı uçakta uçurulması idari hata olup, pilotların uçağı düşürmesi yoğun uçuş baskısı, tecrübesizlik ve aşırı yorgunluk sebebiyledir."

2 KAZA ERHAÇ UÇAKLARININ..

uçakkazası2Raporda yeraldığı belirtilen kazalardan 30 Eylül 2013'te Sivas-Kangal'da ve 24 Şubat 2015'te Malatya-Akçadağ'da meydana gelen 2 kaza, Malatya Erhaç 7'nci Ana Jet Üssü filolarına bağlı uçakların kazaları.

30 Eylül 2013'de Erhaç'tan kalkan RF-4E Fantom tipi savaş uçağı saat 15.22'de Sivas'ın Kangal ilçesine 5 kilometre mesafede Emir Köyü civarında bir alana düşmüş, pilotlar Yarbay Serdar Çelikel ve Yüzbaşı Fatih Tüm yaralı olarak kurtulmuşlardı.

24 Şubat 2015'te de, Erhaç'tan planlı gece uçuşu için havalanan iki RF-4E Fantom uçağı, görev dönüşü inişe geçtiği sırada saat 19.05 sıralarında Erhaç Üssü'ne 15 kilometre mesafede Akçadağ- İkinciler Mahallesi (köyü) yakınında peş peşe bir tepeye çarparak parçalanmışlardı. Kazada, iki uçağın pilotları Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Üsteğmenlerı Onur Özkaya, Yasin Atalay ve Özgür Özbahçeci  (fotoğrafları üstte) şehit olmuşlardı. Şehit pilotlar için Erhaç 7'nci Ana Jet Üssü'nde düzenlenen törene, o tarihte Hava Kuvvetleri Komutanı olan ve 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra, darbecilerin elebaşlarından olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve TSK'dan çıkarılan Orgeneral Akın Öztürk de, o dönemki komuta kademesiyle birlikte katılmıştı.

ARŞİV FOTO: Uçak enkazı ve 4 pilotun Erhaç'taki cenaze töreni..

Gazete Habertürk- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

uçakkazası1

uçakkazası4

uçakkazası3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız