SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erkal'a Dokunulamayacak!..

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Münir Erkal'ın, eski belediye başkanı Mehmet Yaşar Çerçi'ye hakaret ettiği iddiasıyla, Çerçi'nin Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunun ardından yargılanabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılması yolundaki talebin, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyonun AKP'li üyelerinin oylarıyla reddedildiği bildirildi.

ŞİKAYETÇİ ÇERÇİ..
28 Mart 2004'te yapılan yerel seçimler arifesinde, Malatya'da bir yerel televizyon programında, AKP Milletvekili Münir Erkal'ın kendisi hakkında söylediği sözlerde hakaret ettiği gerekçesiyle, eski belediye başkanı Mehmet Yaşar Çerçi, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Milletvekili dokunulmazlığı bulunan Erkal hakkında işlem yapılabilmesi için, dokunulmazlığının kaldırılması yolundaki talebin Ankara'ya iletildiği, talebin yasal prosedürler tamamlandıktan sonra TBMM Karma Komisyonu'nda ele alındığı bildirildi.

Erkal'ın dokunulmazlığının kaldırılması işleminin reddi konusundaki komisyon kararı, TBMM'nin Salı günkü oturumunda okundu. Karma komisyonda bulunan, aralarında CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç'ın da yeraldığı bazı üyeler, dokunulmazlığın kaldırılması gerektiği yolunda oy kullanıp, komisyon kararına muhalefet ettiler.

TBMM TUTANAKLARINA GÖRE..
TBMM'nin, geçtiğimiz Salı günü yaptığı oturumda konu, tutanaklarda şöyle yeraldı:

"1.- Malatya Milletvekili Ahmet Münir Erkal'ın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/799) (S. Sayısı: 1161) (x)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Basın yoluyla hakaret suçunu işlediği iddia olunan Malatya Milletvekili Ahmet Münir Erkal hakkında düzenlenen yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair Başbakanlık tezkeresi ve eki dosya hakkındaki hazırlık komisyonu raporu, karma komisyonumuzun 3 Mayıs 2006 tarihli toplantısında görüşülmüştür.

Karma komisyonumuz isnat olunan eylemin niteliğini dikkate alarak Malatya Milletvekili Ahmet Münir Erkal hakkındaki kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar vermiştir.

Raporumuz, Genel Kurulun bilgilerine arz edilmek üzere Yüksek Başkanlığa saygıyla sunulur.

Burhan Kuzu
İstanbul
Komisyon Başkanı ve üyeler

* Karşı Oy Yazısı

Anayasanın 83 üncü maddesinin ikinci ve sonraki fıkralarında kurala bağlanan yasama dokunulmazlığı; yasama organı üyelerinin sorumsuz ve cezasız kalmaları için değil, görevlerini her yönden özgür, bağımsız ve endişesiz yerine getirmelerini sağlamak için öngörülmüştür. Yasama sorumsuzluğundan farklı olarak dokunulmazlık, nispî ve geçici nitelikte bir ayrıcalıktır.

Gerek kapsamı ve kaldırılma usulü gerek uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle yasama dokunulmazlığı, TBMM'nin saygınlığını zedeler bir kurum haline gelmiştir. Kamu yararı dikkate alınarak milletvekillerine görevlerinin gereği tanınmış bir ayrıcalık olan yasama dokunulmazlığının, kişisel bir ayrıcalığa dönüşmesi, bir hukuk devletinde asla kabul edilmesi mümkün olmayan bir husustur.

Kamu yararıyla açıklanamayacak ölçüde ceza adaleti ve dolayısıyla "temiz toplum" özlemi aleyhine sergilenen bu ayrıcalıklı durumun ortadan kaldırılması için gereken Anayasa değişikliğinin şu güne kadar gerçekleştirilememiş olması karşısında, başvurulabilecek tek yol olarak "hakkında dokunulmazlığının kaldırılması istemi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının TBMM tarafından derhal kaldırılması" kalmıştır. Bu aynı zamanda dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekillerinin savunma hakkından bir an önce yararlanabilmelerine de imkân verecektir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu karma komisyonun, kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesi yolundaki kararına katılmıyoruz.

Oya Araslı M. Ziya Yergök Feridun Ayvazoğlu
Ankara Adana Çorum

Sezai Önder Feridun Baloğlu Mehmet Küçükaşık
Samsun Antalya Bursa

Muharrem Kılıç Uğur Aksöz Atilla Kart
Malatya Adana Konya"

ÇERÇİ MAHKUM OLMUŞTU..
Erkal'ı kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle şikayet eden eski belediye başkanı Mehmet Yaşar Çerçi, Münir Erkal karşısında belediye başkanlığı seçimini kazanmasının ardından yaptığı basın toplantısındaki sözleriyle hakaret ettiği gerekçesiyle Erkal tarafından dava edilmiş, geçtiğimiz yıl sonuçlanan davada tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız