SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erkal'dan İnönü Üniversitesi İçin Araştırma Önergesi..

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Münir Erkal, İnönü Üniversitesi hakkında "Araştırma Komisyonu Kurulması" için TBMM Başkanlığına önerge verdi.. Erkal, kendisinin dışında 37 AKP milletvekilinin imzaladığı önergenin, genel kurulda okunarak gündeme girdiğini söyledi. Önergeye Erkal dışında imza koyan Malatya Milletvekili yok.. İmzacılar arasında, Kahramanmaraşlı olan rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun 4 hemşehrisi de bulunuyor..

ERKAL'IN AÇIKLAMASI VE İDDİALARI..
Hazırladığı ve 37 milletvekiline imzalattığı önergeyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Münir Erkal, şöyle dedi:

“İnönü Üniversitesi’ndeki usulsüzlük iddialarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulacak bir komisyon tarafından araştırılması amacıyla, otuz yedi milletvekili arkadaşımızın imzalarını alarak bir önerge verdim. Bugün TBMM Genel Kurulu’nda okunarak resmi gündemdeki yerini almıştır.

Bilindiği üzere İnönü Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin bir çoğu ayrılmış ve başka üniversitelere gitmiştir. İnönü Üniversitesi’nde son üç-dört yıldır yaşanan olumsuz gelişmelerin üniversite bünyesindeki akademik personelin üniversiteden kaçışına yol açtığı, üniversitenin günlük siyasi çekişmelerin odağı haline getirildiği, gereksiz gerilim ortamı oluşturulmaya çalışıldığı, çok sayıda nitelikli elemanın çeşitli sebeplerle görevlerine son verildiği, uzaklaştırıldığı, atıldığı, akademik yükselme sınavlarında ideolojik düşüncenin temel koşul olduğu, bunun toplumsal barışa zarar verdiği, sınav jürilerine negatif yönde baskı yapıldığı yönünde yaygın iddialar söz konusudur.

Bunların yanında üniversite bünyesinde çalıştırılan işçilerle ilgili olumsuz uygulamalar ve üniversite sosyal tesislerinin kullanılması, kiraya verilmesi ve gelirlerinin değerlendirilmesinde suistimaller olduğu iddiaları yaygındır. Araştırma önergemizin gerekçesi bu ve benzeri iddialardan oluşmaktadır.”

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ METNİ..
Erkal ile 37 arkadaşının imzasını taşıyan, 30 Haziran tarihli önergenin metni şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Ülkemizin bugün tüm kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile bilimin gerekleri doğrultusunda, geleceği yakalamak arzusunu, hayata geçirmenin yollarını aramakta olduğu bir dönemde, özellikle çağdaş medeniyetin lokomotifi olma özelliğine sahip üniversitelerimizin bazılarında, bu çerçevenin dışına çıkılarak keyfi yaklaşımların sergilendiğini, hukuka ve kanuna aykırı uygulamaların yapıldığını görmekteyiz.

Malatya İnönü Üniversitesi rektörü hakkında gerek Malatya, gerekse ülkemiz kamuoyunda çıkan iddialar, sivil toplum örgütleri ve ilgili diğer kişilerin rektör hakkındaki ihbarları; rektörün araştırma görevlileri, öğretim üyeleri ve üniversitede çalışan işçiler üzerinde uyguladığı iddia edilen hukuka aykırı ve haksız uygulamaları bu araştırma önergesinin temel nedenlerini oluşturmaktadır.

Bu iddialarda devlet bütçesinden aktarılan milyarlarca lira ödenek, fon, teknolojik imkan ve olanakların hukuk dışı bir anlayışla farklı amaçlar için kullanıldığı ifade edilmekte, halkımızın gözü önünde cereyan eden bu uygulamalar sonucu eğitim ve öğretimin saygınlığı zedelenmekte, bu güzide çağdaş eğitim kurumlarımız toplum tabanlı tartışmaların odağı haline getirilmeye çalışılmaktadır.

Özellikle Türkiye’ye ve Ortadoğu ülkelerine hizmet vermek için kurulmuş olan Turgut Özal Tıp Merkezi’nde çok sayıda öğretim üyesinin görevinden ayrılması, bu merkezi her geçen gün daha işlevsiz hale getirmekte ve bu durum Malatya kamuoyunda çok ciddi tepkilere neden olmaktadır. Bu ortamın oluşturduğu kaynak israfı bölgeyi etkileyecek bir tartışma konusudur ve esefle değerlendirilecek boyuttadır.

Bu iddialarla gündeme gelen yolsuzluk, usulsüzlük, keyfilik ve akademik kıyım, parlamentonun denetim yollarını harekete geçirmesini gerektirmektedir. Böylece sorumluluk sahibi olanların gerek yargı organlarında, gerekse millet önünde hesap vermesinin yolu açılmalıdır.

Yukarıda özet olarak sunulan sebepler çerçevesinde yerelde Malatya, genelde ise ülkemiz kamuoyunda büyük bir tartışmanın odağı haline gelen Malatya İnönü Üniversitesi’nde yaşananlar ve Rektörü’nün yapmış olduğu işlem ve eylemlerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddelerine göre meclis araştırması açılması gereğini saygılarımızla arzederiz.”

GEREKÇE
Önergenin "Gerekçe"si de şöyle ifade edildi:

“İddialara göre İnönü Üniversitesi’nden 160’dan fazla akademik personel haksız uygulamalar yüzünden ayrılmak zorunda kalmış, bir çoğu başka üniversitelere gitmiştir. Esas kuruluş amacı, bölgenin sosyo-kültürel ve ekonomik durumuna katkı sağlamak olan İnönü Üniversitesi'nde, son 3-4 yıldır yaşanan olumsuz gelişmelerin, üniversite bünyesindeki akademik personelin üniversiteden kaçışına yol açtığı, üniversitenin günlük siyasi çekişmelerin odağı haline getirildiği, gereksiz gerilim ortamı oluşturulmaya çalışıldığı, çok sayıda nitelikli elemanın çeşitli sebeplerle görevlerine son verildiği, uzaklaştırıldığı, atıldığı, akademik yükselme sınavlarında ideolojik düşüncenin temel koşul olduğu, bunun toplumsal barışa zarar verdiği, sınav jürilerine negatif yönde baskı yapıldığı;

Temizlik ve ilaçlama ihalesi adı altında çalıştırılacak işçilerin temizlik ve ilaçlama işlerinde çalıştırılmayıp büyük çoğunluğunun hemşire, laborant, şoför, teknisyen, sekreter, garson, aşçı, güvenlik görevlisi vs. yardımcı sağlık hizmetlerinde çalıştırıldıkları, bu durumun Maliye Bakanlığı’nın 10.12.1998 tarih ve 23549 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan tebliğine aykırı olduğu;

Üniversitenin sosyal tesislerinin kullanılması, kiraya verilmesi ve gelirlerinin değerlendirilmesinde suistimaller olduğu iddiaları yaygındır. Bu iddiaların açığa çıkarılması gerekmektedir.”

İMZA KOYAN MİLLETVEKİLLERİ..
Araştırma Önergesi’ne imza koyan AKP’li Milletvekilleri şunlar:

Ahmet Münir Erkal (Malatya), Abdullah Çalışkan (Adana), Remzi Çetin (Konya), Yüksel Çavuşoğlu (Karaman), Selami Uzun (Sivas), Ali Sezal (Kahramanmaraş), Mehmet Çerçi (Manisa), Ziyattin Yağcı (Adana), Avni Doğan (Kahramanmaraş), Halil Kaya (Van), Hanefi Mahçiçek (Kahramanmaraş), Mehmet Ali Bulut (Kahramanmaraş), Ersönmez Yarbay (Ankara), Mehmet Alp (Burdur), Eyyüp Sanay (Ankara), Kemalettin Göktaş (Trabzon), Ahmet Çağlayan (Uşak), Mustafa Duru (Kayseri), Zülfü Demirbağ (Elazığ), Niyazi Özcan (Kayseri), Hacı Biner (Van), Mustafa Said Yazıcıoğlu (Ankara), Mehmet Fehmi Uyanık (Diyarbakır), Osman Aslan (Diyarbakır), İlyas Arslan (Yozgat), Burhan Kılıç (Antalya), Rıtvan Köybaşı (Nevşehir), Mehmet Çiçek (Yozgat), Hasan Aydın (Giresun), Adem Tatlı (Giresun), Cahit Can (Sinop), Mehmet Beyazıt Denizolgun (İstanbul), Mehmet Asım Kulak (Bartın), Fahri Çakır (Düzce), Mustafa Nuri Akbulut (Erzurum), Mahmut Göksu (Adıyaman), Metin Yılmaz (Bolu) ve Mücahit Daloğlu (Erzurum).

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız