SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Erkekte Kısırlığın Nedeni..'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Üroloji Bölümü Doç. Dr. Ali Güneş, "Erkeklerde kısırlığın yüzde kırk nedeni varikosel hastalığıdır" dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Üroloji Bölümü Doç. Dr. Ali Güneş, "Erkeklerde kısırlığın yüzde kırk nedeni varikosel, testislerdeki kirli kanı boşaltan damarların genişleyip varisleşmesidir. Anatomik nedenlerden dolayı yüzde 85 sol tarafta görülür. Bu damarların aşırı genişlemiş olması, testiste aşırı ısı artışı ve bazı toksik maddelerin birikmesine yol açarak sperm oluşumunu kötü yönde etkiler. Erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 10-20'sinde görülürken kısırlık şikayeti olan erkeklerin ise yaklaşık yüzde 40'ında görülür. Varikosel, genellikle belirti vermez. Kısırlık nedeniyle araştırılan erkeklerde ortaya çıkabilir. Ancak bazen; testislerde ağrı, Testislerde küçülme ve ele gelen veya gözle görülen genişlemiş damarlanmalar gibi belirtiler görülebilir" ifadesini kullandı.

Varikosele tanı konulmasıyla ilgili olarak Doç. Dr. Güneş, "Hastalar testislerinde ağrı, ele gelen damarlar veya kısırlık nedeniyle doktora geldiklerinde yapılan muayene ile genellikle tanı konulur. Bazen renkli doppler ultrasonografi gerekebilir. Ayrıca varikoselli hastalara sperm tahlili yapılarak sperm sayısı, hareketliliği ve şekilleri incelenir. Ergenlik çağında olan hastalarda testislerde yüzde 10'dan fazla hacim kaybına neden olmuşsa, ilaç tedavisine cevap vermeyen ağrı durumlarında varikosel tedavi edilmelidir" dedi.

Varikosel tedavisi hakkında da bilgi veren Güneş, "Varikoselin tedavisi cerrahidir. Ameliyat kasık bölgesinden küçük bir kesi ile yapılır. Genişleyen damarlar görülür ve bağlanarak kesilir. Mikroskop altında yapıldığında daha yüksek bir başarı ve daha düşük bir komplikasyon oranı vardır. Ameliyat dikkatli yapılmaz ve testisle ilgili diğer yapılar zarar görürse testis etrafında su toplanması veya testislerde küçülme gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrasında yüzde 50-80 hastada 3-6 ayda sperm tetkikinde düzelmeler başlar. Ameliyat sonrası, çocuğu olmayan erkeklerin çocuk sahibi olma oranları yüzde 20-69 arasındadır. Varikosel ameliyatı sonrası normal yollardan çocuk sahibi olamayanlarda ise sperm sayısı ve hareketliliği artacağından tüp bebek uygulamalarının başarı şansını arttırıp, yapılacak işlemlerin maliyetini düşürecektir" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız