SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erken Evliliklere El Attı

A- A+ PAYLAŞ

Artık Türkiye’nin de bir ‘evlilik haritası’ olacak. Meclis’te oluşturulan “Erken Yaştaki Evlilikleri İnceleme Komisyonu” ile çocuk evliliklerinin önüne geçilmeye çalışılacak.

Türkiye’deki evliliklerin yüzde 30’unun 12 ila 19 yaşları arasındaki erken evliliklerden oluşmasına rağmen bir evlilik haritasının olmayışı TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nu harekete geçirdi.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında oluşturulan Erken Yaştaki Evlilikleri İnceleme Alt Komisyonu, yedi bölgede birer pilot il belirleyerek evlilikleri yerinde inceleyecek.

Kapı kapı dolaşılıp görüş alınacak

45 günlük çalışmanın ardından erken evlilik sorununa bazı çözüm önerilerinin de getirileceği bir “erken yaşta evlilik haritası” hazırlanacak. İnsan Hakları Başkanlığı ile işbirliği yapan alt komisyon, rapor için belirledikleri yol haritasına göre, Milli Eğitim, Sağlık, Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı temsilci ve uzmanları ile akademisyenlerin de görüşünü alacak.

Gayrı resmî çalışmalara göre, erken evliliklerin yüzde 80’ini kız çocukları, yüzde 20’sini erkek çocukların yaptığını anlatan Milletvekili Öznur Çalık, erken evliliklerin yüzde 48’inin eğitimle çözülebileceği görüşünün toplumda var olduğunu söyledi. Çalık, konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmasının soruna çare olmayacağını, Norveç’te bir takım yasal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen uygulamada beklenen sonuçları yaratmadığını söyledi.

Erken evlilik sorununa dair hazırlanacak raporun neden ve amaçları şu başlıklar altında toplandı:

- Erken evliliklerin neden yapıldığına, maddi ve manevi sebeplerine, gelenek ve göreneklere, ayrıca oluşturduğu ciddi komplikasyonlara, ruhsal, bedensel ve fiziksel sorunların ileride nasıl sıkıntı yarattığını görebilmek.

- Toplumu, rahatsız edici cümleler kullanmadan, onlara erken evliliklerin nasıl riskler getirdiğini, sıkıntılı ve sağlıksız evlilikler oluşturduğunu göstermek.

- Erken yaştaki evliliklerin erken ve çok doğumu beraberinde getirmesi. Kız çocuklarında komplikasyonların oluşması. Anne ölümlerinin, erken evliliklerde artış göstermesi.

- 12-13 yaşındaki çocukların eğitim haklarının ellerinden alınarak, insan hakları, kadın hakları ve çocuk haklarının ihlal edilmesi.

13 YAŞINDA EVLENMİŞ..
Öte yandan Malatya Devlet Hastanesi’nde doğum yapan 14 yaşındaki E.B.’nin durumu hastane yetkililerince polise bildirildi. E.B. ifadesinde, kendi rızası ile geçen yıl 23 yaşındaki F.Ç. ile evlendiğini, yaşının küçük olması nedeniyle resmi nikah yapmadıklarını söyledi. Kızın annesi 43 yaşındaki S.B., babası 55 yaşındaki M.B. ile eşi 23 F.Ç. hakkında yasal işlem yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız