SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fiili Durumu Hukuka Oturtmamız Lazım"

0
Güncellendi - 2016-10-16 03:25:21
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Başkanlık sistemi ve yeni anayasa hem seçim vaatlerimizde hem hükümet programlarımız içerisinde var. Parti olarak yeni bir anayasa yapılmasını canı gönülden istiyoruz. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin açıklamaları gerçekten bizim için değerli ve önemli” dedi.

Tüfenkci, İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ı makamında ziyaret etti.

İnönü Üniversitesinin Malatya, bölge ve ülke için bir değer olduğunu vurgulayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Şehirler için üniversiteler çok kıymetlidir. Çünkü üniversiteler bulunduğu şehrin eğitimine, kültürüne ve ekonomisine önemli katkıda bulunurlar. Özellikle genç nüfusa sahip ülkemizin eğitim noktasındaki ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda, üniversitelerin önemi daha çok anlaşılmaktadır. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay ile birlikte İnönü Üniversitesinin birçok konuda daha ileri noktalara taşınacağından hiç şüphe duymuyorum. Üniversitemizin gelişimi hususunda kendilerine desteğimiz her zaman olacaktır. Rektörlük görevinde başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

"ÜNİVERSİTELER İLE İLGİLİ YENİ BİR SİSTEMİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Üniversitelerdeki seçim süreçlerinin bilimsel çalışmaları bir anlamda akamete uğrattığını ve bir takım kamplaşmalara neden olduğunu belirten Tüfenkci, görev yapan hocaların büyük bir kısmının seçim sisteminin değiştirilmesi noktasında görüş bildirdiğini kaydetti.

Bu isteklere siyaset ve hükümet olarak kayıtsız kalamayacaklarını dile getiren  Bakan Tüfenkci, "Biz öğretim görevlileri arasında seçimlerden dolayı bir husumet ve bir kamplaşma olsun istemiyoruz. Bunu bütün olarak tüm üniversiteler için söylüyoruz. Bence rektörlerimizin farklı bir yöntemle seçilmesinin artık zamanı gelmiştir” dedi.

Türkiye'deki birçok üniversitenin tıp fakültelerinde ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar bulunduğunu kaydeden Tüfenkci, şunları söyledi:

"Bunu gidermek için belki parça değil ama bütüncül açıdan yaklaşarak yeni bir düzenleme hayata geçirmek lazım. Tıp fakültelerinin üniversitelerin üzerindeki yükün bir kısmının alınması gibi veya personelde yeni anlayışlarla tasarrufa gidilmesi gibi birçok nokta yeniden ele alınması gerekir. Rektörlük seçimlerinin getirmiş olduğu oy ihtiyacı nedeniyle bazen tıp fakültelerinde deyim yerindeyse 'hovardaca' işler yapıldığını görmüş oluyoruz. Bu konuda arkadaşlarımızla çalışıyoruz. İnşallah kısa zamanda bitirip üniversitelerle ilgili yeni bir sistemi hayata geçireceğiz.”

“PATİNAJ YAPIYORUZ”

Bakan Tüfenkci, ziyarette bir gazetecinin başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmelerini sorması üzerine, "Başkanlık sistemini hiçbir zaman askıya almadık. Başkanlık sistemi ve yeni anayasa hem seçim vaatlerimizde hem hükümet programlarımız içerisinde var. Parti olarak yeni bir anayasa yapılmasını canı gönülden istiyoruz. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin açıklamaları gerçekten bizim için değerli ve önemli. Türkiye'nin artık bu durumu halletmesi lazım. Yani ortada bir fiili durum var. Bu fiili durumu hukuki zeminde oturtmamız lazım. Türkiye'nin artık bu konuları tartışmaması, hızlanması lazım. Biz patinaj yapıyoruz ve parlamenter sistemle gelebileceğiz, yapabileceğimiz noktalara büyük ölçüde ulaşmış durumdayız” açıklamasında bulundu.

“BU DAR ELBİSEDEN KURTULMAMIZ LAZIM”

Türkiye Cumhuriyeti tarihine bakıldığında parlamenter sistemin büyük ölçüde sıkıntılar yaşattığını ifade eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

“Türkiye'nin zayıf hükümetlere ve istikrarsızlığa asla ve asla tahammülü yok. Eğer Türkiye'de istikrarsız ve zayıf bir hükümet, parlamento olsaydı, parlamentodaki çoğunluğumuz tek başına iktidar olmasaydı, 15 Temmuz'da Türkiye bu kadar direnemezdi, bu açık. 15 Temmuz'da eğer Türkiye ekonomik anlamda da bu direnci göstermişse esasında bu yakalamış olduğu siyasi istikrar ve tek başına iktidar olmanın vermiş olduğu rahatlıkla oldu. Türkiye'nin güçlü yönetimlere, güçlü liderlere ihtiyacı var ve başkanlık sistemi de bu anlamda güçlü bir yönetimin oluşması bakımından önemli. Bir atak yapabilmek için darbe anayasasıyla bize dikilmeye çalışılan bu dar elbiseden kurtulmamız lazım. Toplumun her kesiminde de bu beklenti olduğuna inanıyoruz. Başbakanımız il başkanları toplantısında açıkça ilan etti. Kısa zamanda yeni anayasa değişikliğini meclisin gündemine taşıyacağız.”

“ERKEN SEÇİM YOK”

Bakan Tüfenkci, "Önümüzdeki dönem erken seçim veya referandum var mı?" sorusuna, “Erken seçim değil ama 2017'de eğer parlamentoda yeni anayasa kabul edilirse, hangi aritmetikle kabul edilirse edilsin ister 330 ve üzeri, ister 367 ve üzeri kabul edilirse edilsin biz yeni anayasayı milletin de onayına sunmak istiyoruz. Milleti biz her zaman en son hakem olarak kabul eden bir iktidarız. Dolayısıyla eğer kabul edilirse mutlaka tabi ki referanduma gidilecek” cevabını verdi.

“FETÖ’YLE İLGİLİ GEREKLİ TEMİZLİĞİ YAPMIŞTIK”

tüfenkci7 FETÖ soruşturmalarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Bakan Tüfenkci, “Bir ülkede siyaseti, siyasetçiyi itibarsızlaştırırsan, onun yerini çeşitli vesayet odakları alır. Siyasetçi itibarsızlaşsın onun yerine kim olduğunu bilmediğimiz, çeşitli vesayet odakları veya perde arkasındaki güçler buralara nüfuz etsin isterler. Siyasetçi halk tarafından denetlenir, halk tarafından notu verilir ve halk tarafından da onay alır. Dolayısıyla siyasetçinin itibarsızlaşması esasında halkın itibarsızlaşması. Biz AK Parti olarak zaten FETÖ'yle ilgili 2014'te, 2015 seçimlerinde gerekli temizliği yapmıştık. Aradan kaçanlara da zaten partimizin genel merkezi gerekli araştırmayı yaparak sesiz sedasız kararlarını alıyor. Diğer partilerde olanlar da bu hassasiyet içerisinde bunu yapmalı. Yapmadıkları taktirde millete ihanet eden bu şer şebekesi mutlaka o partiye de ihanet eder. Çünkü o yapıya mensup insanların aklı, bedeni ve fikri başka yerdedir, kiralıktır. Dolayısıyla içinde barındıranlara hiçbir hayrı dokunmaz. AK Parti açısından gerekli noktada gerekli hassasiyet zaten en üst düzeyde gösterilir” ifadelerini kullandı.

“İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ’Nİ, DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ ARASINA SOKACAĞIZ”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya’nın tüm sorunlarıyla yakından ilgilenen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin aynı hassasiyetle İnönü Üniversitesinin sorunlarıyla da ilgilendiğini ifade etti. İnönü Üniversitesinin her alanda daha ileriye taşınması noktasında çalıştıklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Kızılay, “Öncelikli hedeflerimizden biri, dünya ve ülkemiz üniversiteleri sıralamasındaki yerimizi ileriye taşımaktır. Dolayısıyla ülkemiz üniversiteleri arasındaki yerimizin kısa vadede ilk 50’ye, sonrasında ise ilk 10’a çıkartılması, dünya üniversiteleri arasındaki yerimizin ise ilk 500’ün içerisinde olması için çaba göstereceğiz. Turgut Özal Tıp Merkezi ile sağlık alanındaki gelişmelerimizi her yönde ilerleteceğiz ve Onkoloji Hastanesinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi ve hizmet vermesi için özel gayret göstereceğiz. Her konuda yardımlarını bizlerden esirgemeyen Sayın Bakanımız Bülent Tüfenkci ve ilgili mülki idarecilerimizin de desteğiyle üniversitemizi daha da ileriye taşıyacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından seramik vazo hediye edilen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İnönü Üniversitesi Havuz Başı sosyal tesisinde onuruna verilen yemeğin ardından üniversiteden ayrıldı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

tüfenkci6

tüfenkci8

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ülkü Koçak (7 yıl önce)
    Sayın bakanım, başkanlık sistemi gelse bankalar kanunu değişecek mi, sıfır faiz ile ev alabilecekmiyim? Sosyal güvenlik kanunu değişecek mi, altmış yıl çalışıp ömrümün son on yılında hastane - eczane serüveni ne ek olarak ne katacak ? İş kazalarında dünya sıralamasında ilk üçteyiz başkanlıktan sonra son üç te mi olacağız. Gelir seviyemizde bir değişiklik olacak mı? Yoksa vatandaşın yüzde 10 u kalan yüzde 90 ına akıl verip şükür et demeye devam edecek mi? Sayın bakanım dış ticaret açığı sıfırlanacak mı ? Net hata noksan diye bir kavram kalmayacak mı ? Sigortasız merdiven altı üretimde çalışan kardeşlerimiz güvenceye kavuşacak mı? Geleneksel tarım ile endüstriyel tarıma yenik düşmüş, hatta İslim damları işgal edilmiş fakrü zaruret içindeki köylü bir gün uyandığında köy meydanında çalan davul ile başkanlık sistemini kutladığında davula vuran tokmağın ritmi mi değişecek yoksa tarımsal ilaç satan muhteremin fiyat listesi mi değişecek. Deyiver sayın bakanım bu garip Malatya'nın neyi değişecek. Kayısılar mı yanmayacak, koyunlar çifter mi doğuracak esmer ırk yerli ineğin verdiği sütü gören hoştayn- mantafon inekler geldikleri gibi gidecekler mi? Bak kimseye söylemem aramızda kalsın ne değişecek. Birde referandum v.s. Hiç gerek yok sayın bakanım. Siz ne dediniz de biz yok dedik. Sandık kurup bizi yorma Malatya'dan yüzde 70 yaz . Başkanlık sistemi hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayati (7 yıl önce)
    Sayın Rektör inönü Üniversitesi ni dünya üniversite si yapacakmışsınz.iyi güzelde yanınzdaki o ćok bigili danışmanlara danışarakmı yapacaksınız? yoksa başka planlarınzmı var?
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (7 yıl önce)
    fiili durum hukuka uygun değilmiki?
    0
    0
    Yanıtla