SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erken Tanı Önemli

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:08:36
Erken Tanı Önemli
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Fenilketonür (FKÜ) hastası olan aile ziyaret edildi. 

 Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr.Selma Aydın Felek, Yenidoğan Tarama Programı (NTP) çalışanları ve Akçadağ Merkez Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr.Salman Özkoca tarafından Fenilketonüri tanılı çocukları olan ailenin Akçadağ İlçesi’ndeki adresine gerçekleştirilen ziyarette FKÜ hastalığında beslenme, erken tanı ve tedavinin önemi vurgulandı.

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

“Ailenin mama temini, çocukların sevk ve kontrolleri esnasında sıkıntı yaşayıp yaşamadıkları sorgulandı. Ailenin konu hakkında duyarlı ve bilinçli olduğu gözlendi. 2004 doğumlu olan erkek çocuklarının geç tanı almış olması münasebeti ile 2013 tarihinde doğup erken tanı alan kız bebekleri arasında belirgin farkların olduğunu söyleyerek erken tanı konulmasının sağlık açısından önemi vurgulandı. Halihazırda gebe olan annenin yeni doğacak bebekleri için tanılamada zaman kaybetmemeleri ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Aile Hekimi ile irtibatta olmaları bildirildi. Topuktan alınacak sadece 5 damla kan ile hastalığın erken tanılanabileceği vurgusu yapıldı. Akraba evlilikleri olan, amca çocukları, anne babaya hastalığın nedenlerinden birinin de bu olduğu hatırlatıldı. Ailenin Adıyaman’da yaşayan kardeşinin çocuğunda da FKÜ hastalığı tespit edildiği öğrenildi.

 Akçadağ Aile Hekimliği tarafında takipleri yürütülen kız bebeğin 1 yaş kontrol için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, erkek çocuğun 10 yaş ise Adana Çukurova Üniversitesi Metabolizma Kliniğinde tedavileri devam etmektedir. Bebeği Fenilketonüri olan bir ailenin kendi çocuklarının tedavisinin tamamlanmış olması nedeni ile Müdürlüğümüze getirmiş olduğu mamalar aileye teslim edilerek ziyaret gerçekleştirilmiştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız