SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Erken Teşhis Önemli'

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:08:40
'Erken Teşhis Önemli'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, Meme Kanseri Bilinçlendirme çalışması yapıldı. İnönü Kapalı Çarşı üzerinde, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Battalgazi Belediyesi işbirliği ile çadır kurulup, Meme Kanseri Bilinçlendirme kapsamında vatandaşlara broşür dağıtılıp, doktorlar tarafından bilgilendirme gerçekleştirildi.

İl Halk Sağlığı Müdürü doktor Kemal Şener, burada yaptığı açıklamada, “2004’ten bu yana Sağlık Bakanlığı, daha sonra Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ekim ayını Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı ilan etti. Bizler de buna istinaden bu yıl meme kanseri konusunda hem halkı bilinçlendirmek hem bilgilendirmek için ilimizde özellikle Battalgazi Belediyesi’yle Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü ortak etkinliklerden bir tanesindeyiz. Bunun dışında farklı platformlarda eğitim ve tarama çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımız Ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Meme kanseri kadınlarda en fazla görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Özellikle meme kanserinde erken teşhis önemli. Erken teşhis edildiğinde yüzde 100’e varan tedavi imkanı yapılabilmektedir. Meme kanseri tıptaki son gelişmelerden dolayı kadınların korkulu rüyası olmaktan çıkmış durumda. Burada önemli olan erken teşhis etmektir” ifadelerini kullandı.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)hakkında da bilgi aktaran Şener, “Bu konuda hem ulusal bazda hem de Malatya’da KETEM birimimiz var. Bu merkezde özellikle 40 yaş üzeri bayanların müracaat etmelerini bekliyoruz. Tarama tamamen ücretsiz ve zaman olarak da 10-15 dakikalık bizlere zaman ayıracaklar. Burada sadece meme kanseri değil aynı zamanda rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri konusunda erken teşhis için uygulamalarımız bulunmakta. Tarama için gelecek olan vatandaşlarımız Beydağı Devlet Hastanesi’nde merkezimiz var. Burada işlemler tamamen ücretsiz yapılmaktadır.

Erkekler şu andaki uygulamamızda taramaya dahil değiller. Onlar farklı hastanelerin cerrahi kliniklerinde müracaat edebilirler. Erkekler için kolon kanseri taramalarımız var. Kolon kanseri de erkeklerde görülen ciddi kanser türlerinden bir tanesi. Çok basit bir yöntemle erkekler için de taramamızı yapıyoruz. Burada da erken teşhis çok önemli” şeklinde konuştu.

Battalgazi Belediyesi Kültür Müdiresi Mercan Sarı ise, “Tabi ki kanser asrın hastalığı. Kadınların korkulu rüyası. Ama bilir kişilerin, bu konudaki uzmanların söyledikleri tek şey erken teşhis, kendi kendine muayene ve farkındalıktır. Bu nedenle tüm kadınlarımızın bu konuda farkında olmaları gerekir. İlk muayeneyi kendilerinin yapması daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna KETEM’e gidip tarama yaptırmalarını istiyoruz. Biz de Battalgazi Belediyesi olarak bu konuda çok duyarlıyız. Bu bir sosyal sorumluluk. Halkı bilinçlendirmek adına üzerimize düşen görevi yapmak istiyoruz” dedi.

Bu arada, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri de, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nin broşürlerini vatandaşlara dağıtıp, bilgilendirmeler yaptılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız