SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Erken Teşhisle Tedavi Mümkün"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:09:31
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay, 'Kanser Haftası' dolayısı ile bir açıklama yaptı. Kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikici sırada geldiğini söyleyen Doktor Umay, "Öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya  çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur." ifadelerini kullandı. 
 
Sağlık Müdürü Umay'ın 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısı ile yaptığı ve kanserden korunma yöntemlerine de yer verilen açıklama şöyle ; 
 
"Hedef 2020 yılına kadar  ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserini %10, 2030 yılına kadar da akciğer kanserini %25,tüm vücut kanserini ise %15 oranında azaltmaktır. Bu hedefe yönelik olarak halkın kanser konusunda bilgi ve bilinç  düzeyinin yükseltilmesi önem arz etmektedir. Kanser, normalde bir düzen içerisinde çoğalması ve büyümesi gereken hücrelerin aşırı ve kontrolsüz bir biçimde çoğalması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Buna paralel olarak doku ve organlar da görevlerini normal olarak yerine getiremezler.
 
Kanserin Başlıca Belirti ve Bulguları Şunlardır
 
Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişmektedir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir.
 
Şu belirtilere dikkat edilmelidir:
 
1- Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler
2- Uzun süren, iyileşmeyen yaralar
3- Beklenmeyen kanama ve akıntılar
4- Meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler
5- Yutma güçlüğü veya hazımsızlık
6- Nedeni bilinmeyen kilo kaybı 
7- Siğil ve benlerde belirgin
8- Uzun süren ses kısıklığı
 
Kanserden Korunmak için
1- Tütün kullanmayın
2 -Sağlıklı beslenin
3- Egzersiz yapın
4 -Ultraviyole ışınlardan korunun
5- Enfeksiyonlara dikkat edin
 
Tütün kullanılmaması, sağlıklı beslenilmesi, egzersiz yapılması, bazı kronik enfeksiyonlara yakalanmamaya dikkat edilmesi ve ultraviyole ışınlardan uzak durulması halinde kanser türlerinin yüzde 43'ünden korunmak bunun yanında belli yaşlarda düzenli yapılacak kontrollerle de bazı kanser türlerini erken yakalamak ve tedavi etmek mümkün olacaktır.
 
İlimizde de faaliyet gösteren ve Malatya Devlet Hastanesine entegre olarak çalışan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi )’ de bazı kanser türlerinin (meme, rahim ağzı, kolon) belli yaşlarda ücretsiz taramaları yapılmakta olup hastalık belirtileri ortaya çıkmadan teşhis etmek ve hastalığı tedavi etmek mümkün kılınmaktadır. Kanserde erken teşhis hayat kurtardığı gibi kaliteli bir yaşam anlamında da önemli bir faktördür." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız