SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Erkenci' Kayısı..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kayısı üzerinde yapılan çalışmalarda başarılı sonuçlar alınıyor. Deneme sonucunda Hasanbey kayısı çeşidinden 15 gün önce olgunlaşan kayısı çeşidi geliştirildi.

Avrupa Konaktepe Çevre Koruma Kültür Derneği tarafında Konaktepe köyünde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya'daki kuru kayısının dünya kuru kayısı ticaretinin yüzde 80-85'ini karşıladığını belirterek, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ürün yoktur. Bizim hesaplamalarımıza göre kayısıda yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 500 milyon dolara yakın bir gelir elde ediyoruz. En son resmi rakam 2008 yılında sadece kuru kayısı ihracatında 313 milyon dolar Malatya ve Türkiye gelir elde etmiş. Bunun içerisinde kayısı çekirdeği var, sonra kayısıda elde edilen çeşitli ürünler var, kayısının yurt içinde satışı var. Kayısı sektöründeki ilaç firmaları ve diğer ilgili sektörler var. Malatya'ya yaklaşık her yıl dışarıdan 20-25 bin göç gelerek kayısı tarımı ile ilgilenir" dedi.

Doç. Dr. Asma şunları belirtti:

"Bizim amacımız üniversitede yeni, mevcut olan kayısılardan daha üstün yeni kayısı çeşitleri geliştirmektir. Bizim Battalgazi'de ve üniversite kampüsünde 100 dekarlık AR-GE bahçemiz var. Yaklaşık 8 yıldan beri Malatya'da kayısının hasat dönemini uzatmaya çalışıyoruz. Bizim amacımız Malatya'da kayısı hasadını Haziran ayının birinci haftasında başlayarak Ekim ayının son haftasına kadar dalında kayısı koparmayı sağlamaktır. Şuanda arazi koşullarında deneme için Hacı Haliloğlu'ndan kaba aşıdan daha üstün yeni kayısı çeşitleri geliştirmek için 15 bin tane ağacımız var. Bunların yaklaşık 7-8 bin tanesinde ürün alıyoruz, testler yapıyoruz. Şuanda ilk defa geliştirdiğimiz erkenci bir kayısıyı bir hafta içerisinde Tarım Bakanlığı'nda tescil ettireceğiz. Biz bu kayısıyı Battalgazi ve Kale ilçesine diktiğimizde Hasanbey kayısısından 10-15 gün önce olgunlaşmaktadır. Biliyorsunuz turfandacılık çok para demektir. Bizim amacımız da bu kayısıları sofralık olarak tüketimini sağlamaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız