SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ciddi Bir Yük.."

0
Güncellendi - 2015-12-31 20:29:19
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 2015 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen Aralık ayı meclis toplantısında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 2016 yılı tahmini gelir-gider bütçesi okunarak, oylamaya sunuldu. 4 milyon TL olarak belirlenen 2016 tahmini gelir-gider bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 2016 yılı tahmini gelir-gider bütçesinin oylanmasının ardından MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yönetim kurulu çalışmaları ve gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Erkoç, yoğun bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, “Son 2 yıl içerisinde 3 seçim geçirdik. İş dünyasının sıkıntılarının ciddi şekilde ortaya çıktığını biliyoruz. İş dünyasının sıkıntılarının ne olduğunu da biliyoruz. Bunun da gücümüz nispetinde elimizden geldiğince takipçisi olduk. 2016 yılında inşallah ülkemize ve bölgemizde huzurlu bir ortamın oluşmasını, kardeşliğin pekişmesini, birlikteliğin ve beraberliğin artmasını, terörün son bulmasını yürekten temenni ediyorum” dedi.

Aralık ayı içerisinde oda yönetimi olarak Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ettiklerini anımsatan Erkoç, “18 yılı aşkın bir süre içerisinde Malatya siyasi olarak bir bakanlık görmemişti. Sayın bakanımızın atanmış olması bizleri son derece sevindirdi. Sayın bakanımıza tekrar görevinde başarılar diliyorum. İnşallah bu görevin üstesinden geleceğine de yürekten inanıyoruz. Ülkemiz ve Malatya’mız için hayırlı hizmetler üretir” ifadelerini kullandı.

“Tıkanıklık çözüldü”

Erkoç, bakanlara ve milletvekillerine teşekkür ederek, şunları söyledi: “Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili bir tıkanıklık söz konusuydu. Hem oradaki arsa sahiplerinin mağduriyetini giderme noktasında hem de Malatya’nın sanayileşmesinin önünün açılması açısından elzem olan ve Malatya için hayati önem taşıyan kamulaştırma bedeliyle ilgili sıkıntılarımızı gidermiş oldular. Sorunlarımız çözüldü. Kalkınma Bakanlığı ilk talep dilimimizi Sanayi Bakanlığına aktardı. İnşallah o parada en kısa zamanda 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğüne gelecek ve orada kamulaştırması mahkeme kararıyla biten arsa sahiplerimizin kamulaştırma bedelini en kısa zamanda ödeyeceğiz. Önümüzdeki süreçte de tekrar arsa üretme noktasında çalışmalarımızı hızlandırdık. İkinci etabı da inşallah 2016 yılsonu itibariyle parselasyon işlemini bitirmiş olacağız.”

“Orada yürekler acısı manzaralar var”

Yaşanan terör olaylarıyla ilgili TOBB’un önderliğinde bir toplantı yapıldığını kaydeden Erkoç, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan terör olaylarından dolayı Türkiye Odalar ve Boralar Birliği’nin (TOBB) önderliğinde, Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin ve Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla oda ve borsa başkanlarıyla bir araya geldik. Bölgenin sorunlarıyla ilgili fikir telakkisinde bulunduk. Özellikle oradaki sıkıntıların ne boyutta olduğunu oradaki arkadaşların dilinden duyduk. Orada yürekler acısı manzaralar var. Ben, en kısa zamanda terörün sonlanmasını ve bitmesini, bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine el uzatanlarında hüsrana uğrayacaklarını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu kararlılığı da orada gördük. İnşallah terörün sonunun geleceği noktasında devlet kararlı, vatandaşın da artık terörün destekçisi olmadığını son dönemdeki yaptıklarıyla otaya koymaya başladı. İnanın bölgede ciddi şeyler yaşanıyor. Oradaki ticaretin ne kadar sıkıntılı olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

“2016 yılı içerisinde ciddi bir çalışma olacak”

Erkoç, kayısı ile ilgili 2016 yılı içerisinde geniş çaplı bir çalışma yapılacağını belirterek, “Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci, bakanlığa bağlı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne bir talimat buyurmuşlar. O talimat doğrultusunda Malatya’nın ekonomisinde hayati önem arz eden kayısıyla ilgili neler yapılacağına ilişkin bir çalışma başlattı. Genel Müdürlük bize bu konuyla ilgili bilgileri iletti. Bizde üniversitedeki danışman hocamızla birlikte zaten elimizde bilgiler mevcuttu, kayısıyla ilgili sıkıntıları hem bakanımıza hem de Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne gönderdik. İnşallah 2016 yılı içerisinde kayısıyla ilgili bakanlığımızın ve sivil toplum örgütlerinin ciddi çalışması olacak. Kayısıyla ilgili sıkıntıları giderme noktasında da odamız gayret içerisinde olacak” dedi.

“Bu ciddi bir yük”

Yeni yılda asgari ücret 1300 lira olarak belirlendiğini anımsatan Erkoç, şunları söyledi: “Biz oda olarak her platformda, her ortamda KOBİ’lerimizin, iş dünyamızın sıkıntılarını dile getirdik. Asgari ücret toplantısından sonrada 2016, 1 Ocak itibariyle 1300 TL Asgari ücret net olarak belirlendi. Ama burada KOBİ ve iş dünyasının ciddi sıkıntıları var. Bunları da dile getirdik. 2014 yılı sonu itibariyle KOBİ’lerdeki sigortalı işçilerin 5 milyon olduğunu biliyoruz. 2014 yılı sonu itibariyle de KOBİ’lerin kar beyanları yaklaşık 42 milyar TL. Daha önce işverene, bir işçinin maliyeti 1500 TL’ye mal oluyordu. Yeni asgari ücretle bu 1940 TL oluyor. Yani 440 TL’lik ek bir yük getirdi. Bunu 5 milyonla çarptığınız zaman 25 milyar TL gibi yüksek bir rakam yapıyor. Eğer bu rakamın tümü işverenin ve KOBİ’lerin üzerine yıkılırsa, KOBİ’ler istihdam üretmekte sıkıntı çeker. Yatırım yamakta zorluk çeker. Rekabet yapmakta zorluk çeker. Bu zorlukları biz ilgili yerlere aktardık. Hükümetimizin yetkili bakanlarıyla da bu konuyu paylaştık. Yapılan açıklamada vergi yükünün yüzde 40’ının devlet tarafından karşılanacağını, yüzde 60’ının da işverene yüklendiğini duyduk. Siz, KOBİ’leri ayakta tutmak istiyorsanız, bunların yükünün artmaması gerekiyor. KOBİ’lerin rekabet gücünü güçlendirme adına bu asgari ücretten doğacak miktarın devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Bu ciddi bir yük oluşturuyor. İnşallah bu 2016 yılı için olmaz. Yeni teşvik sisteminde farklı yaklaşımlarla birlikte bu 2016’yla birlikte 2017 ve 2018’de kapsar. Bu konuda da çalışmalarımız devam edecek.”

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız