SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ermeni Tasarısı Gündemde

A- A+ PAYLAŞ

Ermenilerin yoğun lobisi altında bulunan ABD Kongresi, bu yıl da “soykırım” yasa tasarısını gündemine aldı. ABD’de yasamanın iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi, tasarıyı 4 Mart’ta görüşecek.

Komite başkanı ve Demokrat Parti California milletvekili Howard Berman, ABD Başkanı Barack Obama'yı 1915 olaylarını resmen "soykırım" olarak tanımaya çağıran 252 no'lu tasarıyı 4 Mart'ta oylamaya sunmak istediğini açıkladı.

Obama geçen sene 24 Nisan'da yayımladığı yıllık mesajda "soykırım" sözcüğünü kullanmaktan kaçınarak, olayları "Büyük Felaket" olarak tanımlamıştı. Türkiye, Ermenilerin “soykırım” için kullandığı bu terime yer vermesinden dolayı Obama’yı eleştirirken, aynı şekilde Ermeniler de “soykırım” demediği için ABD Başkanı’na tepki göstermişti.

ABD Başkanı'nın Türkiye ile ikili ilişkilerin bozulmaması ve Ankara-Erivan arasındaki yakınlaşma sürecine zarar vermemek için böyle bir tutum sergilediği yorumları yapılmıştı.

Türkiye ile Ermenistan, henüz diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin protokolleri onaylamış değiller. Ermeniler, ABD’de bu yasa tasarısını onay sürecine sokarak, 24 Nisan öncesinde Türkiye üzerindeki baskıyı artırmayı hedefliyor.

ERMENİ LOBİSİ MEMNUN

ABD'deki en güçlü Ermeni lobi derneklerinden Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) Başkanı Ken Hachikian, Dış İlişkiler Komitesi'nin tasarıyı oylamaya sunma kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Hachikian yayımladığı yazılı açıklamada, “ABD Kongresi'nin, 'Ermeni soykırımı' konusunda gerçekleri ve adaleti reddetme çabalarına ortak olmayacağı yönünde Türkiye'ye açık mesaj vermek için bu cesur adımı atarak sergilediği vizyon ve kudretten dolayı Başkan Berman'a teşekkür ederiz” dedi.

Berman ile dün görüştüğünü belirten Hachikian, tasarının hem Dışişleri Komitesi hem de Temsilciler Meclisi Genel Kurulu tarafından onaylanmasını sağlamak için Ermeni topluluğu üyeleri olarak harekete geçtiklerini belirtti.

ANCA'nın açıklamasına göre, tasarıyı şu ana kadar 135 Temsilciler Meclisi üyesi imza atarak desteklerken, senatörler Bob Menendez ve John Ensign tarafından Senato'ya sunulan benzer tasarıda da 13 kişinin imzası bulunuyor.

Komite tarafından oylanacak tasarı, Mart 2009'da Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat milletvekilleri Adam Schiff ve Frank Pallone ile Cumhuriyetçi milletvekilleri George Radanovich ve Mark Kirk tarafından sunulmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, 2007 yılında benzeri bir tasarıyı onaylamış, ancak yasalaşması için nihai oylamanın yapılacağı Kongre'nin gündemine sokulmamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız