SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ermenistan Sınırı Açılıyor mu?

A- A+ PAYLAŞ

ABD Dışişleri Bakanı Clinton’ın Ermenistan ziyaretinde yaşananlar, ‘Türkiye-Ermenistan sınırı açılıyor’ iddiasını güçlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Kars Valiliği’ne sınırın açılmasına dair karar alınması halinde hazırlıkların ne kadar süreceğini sordu. Valilik çalışmaların 1- 1.5 ay alacağını açıkladı. Aynı tarihlerde Ermenistan’daki otoriteler, Clinton’ın ziyaretinin önemli olduğunu, sınırın Akdamar’daki ayinden önce açılabileceğini iddia etti.

DIŞİŞLERİ Bakanlığı 5 Temmuz tarihinde Kars Valiliği’ne bir yazı göndererek Türkiye ile Ermenistan arasındaki tek geçiş olan Doğukapı’nın durumu ile ilgili bilgi istedi. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısında, Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanları’nın Zürih’te imzaladıkları protokollere atıfta bulunularak, bu protokollerin öngördüğü sürecin detayları hatırlatıldı. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısında, söz konusu protokollerin iki ülkenin Meclisleri’nden geçmesi halinde yürürlüğe gireceği, ancak Meclisler’den ne zaman geçeceğinin bilinmediği vurgulanarak, sınırın açılması gündeme geldiği takdirde, sınırın hazır hale getirilmesinin ne kadar süre alacağı soruldu. Kars Valisi’ne göre, en fazla 1- 1,5 ay içerisinde bütün hazırlıklar bitirebilirdi.

Top Türkiye’de
Aynı günlerde, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önce Azerbaycan’a uğradı ve Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda atılabilecek adımları konuştu. Arkasından Ermenistan’a geçen Clinton, 6 Temmuz’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın üzerine düşenleri yerine getirdiğini vurguladı ve “Top artık Türkiye’de, Türkiye’nin söz verdiği adımları atmasını bekliyoruz” dedi.

Güçlü ihtimal
7 Temmuz’da Ermeni haber sitesi news.am/tr’da Kafkasya Enstitüsü Müdürü Aleksandr İskandaryan’ın bir yorumu yer aldı. İskandaryan, Hillary Clinton’ın bölgeye yaptığı ziyareti yorumlarken, bunun sınırın açılması yönündeki çalışmaların somut bir göstergesi olduğunu belirtti ve “Protokollerin onayı gerçekleşmeden de sınırın açılması ihtimali var” dedi. İskandaryan, Clinton’ın Soykırım Anıtı’nı ziyaret etmesi konusunda da, “Önce Bakü’de ‘Şehitler Hıyabanı’nı ziyaret etti. Erivan’da ise Tsitsernakaberd’i (Soykırım Anıtı). Eğer bunu yapmasaydı, bu veya o tarafa diplomatik tokat olurdu’ diye konuştu.

Tarih: 19 Eylül
Yine aynı sitede yer alan habere göre, Ermenistan Ulusal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Richard Giragosian, aynı gün yani 7 Temmuz’da bir basın toplantısı düzenledi ve Ermeni-Türk sınırının, Eylül ayında açılabileceğini söyledi. Giragosyan’a göre, Türkiye sınır kapısını geçici olarak açacaktı ve bunu da 19 Eylül 2010’da Van Akdamar’da Surp Haç Kilisesi’nde yapılacak ayin törenine denk getirecekti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız