SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ermenistan Süreci Durdurdu

A- A+ PAYLAŞ

Ermenistan'da koalisyon hükümetini oluşturan üç parti bugün bir açıklama yaparak, ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin parlamentodaki onay sürecini askıya aldığını duyurdu.

Koalisyon ortakları açıklamalarında, süreci dondurma kararına gerekçe olarak, "Türkiye'nin makul bir zaman içinde protokolleri onaylamamasını" gösterdi.

Bu açıklama, “protokollerin sonu mu” geldi tartışmalarını da beraberinde getirirken, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın açıklaması konuya netlik kazandırdı.

Ermenistan, bir süredir Türkiye ile ilişkiler konusunda bir karar aldığını ve bunu zamanı geldiğinde açıklayacağını söylüyordu. Ermeni yetkililer de imzanın çekilebileceğini öne sürüyordu.

TOPU TÜRKİYE’YE ATTI

Geçtiğimiz aylarda çıkarılan bir yasayla protokollerden imza çekme yetkisi verilen Sarkisyan, süreci dondurduklarını ancak terk etmediklerini söyledi.

Sarkisyan ulusa sesleniş konuşmasında, "Türkiye'de uygun bir ortamın oluştuğuna ve Ankara'da normalleşme sürecine yeniden dahil olmaya hazır bir liderlik olduğuna ikna olduğumuz zaman süreci ileri taşımayı düşüneceğiz" dedi.

Uzmanlar, bugünkü açıklamasıyla Sarkisyan’ın Türkiye'ye bir çeşit "uyarı" vererek, imza çekmesi durumunda ülkesinin alacağı uluslararası tepkinin de önüne geçmeyi amaçladığını söyledi.

Sarkisyan dün Milli Güvenlik Kurulu'nu toplamış ve koalisyondaki partilerin liderleriyle bir araya gelmişti.

Ermenistan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve ilişkilerin normalleşmesini öngören iki protokol Ekim ayında Zürih'te imzalanmıştı.

Protokollerin yürürlüğe girmesi için iki ülke parlamentoları tarafında da onaylanması gerekiyor. Türkiye, protokolleri Meclis'e sevk etti. Ermenistan ise önce Anayasa Mahkemesi'ne sonra da geçtiğimiz aylarda parlamentoya getirdi.

ERDOĞAN'DAN İLK TEPKİ
Yaşanan bu gelişmeler Ankara'yı da harekete geçirdi. Sürecin durdurulduğu yönündeki açıklamanın hemen ardından Estonya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak konuyla ilgili bilgi verdiğini bildirdi.

Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, protokollerin onay sürecini nasıl yöneteceklerinin Ermenistan'ın kendi bileceği iş olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Tabii protokollerin onay sürecine ilişkin bizim tutumumuz bellidir... Buradaki kararlılığımız da aynı şekilde devam ediyor" dedi ve uluslararası hukukta ahde vefa ilkesi çerçevesinde çalışmaların süreceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin de, bu gelişmelerin nasıl okunması gerektiğinin incelendiğini ve atılabilecek adımların değerlendirildiğini belirtti.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini yakından izleyen ABD ise ilk tepki olarak sürece olan desteğinin süreceğini bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız