SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Erozyon Çölleşme Ana Sebebi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:53:40
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 'Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı' hizmet içi eğitim semineri başladı. 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü tarafından Anemon Otel'de gerçekleştirilen hizmet içi eğitim semineri, açılış programıyla başladı.

Malatya'nın ev sahipliğinde 5 gün sürecek olan 'Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı' hizmet içi eğitim seminerinin açılışında konuşan ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, Türkiye'de çölleşmenin ana sebebinin toprak erozyonundan kaynaklandığını kaydetti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartlarının erozyona karşı hassasiyeti artırdığını dile getiren Gözükara, "Ülkemizde orman alanlarının yüzde 54'ü, tarım alanlarının yüzde 59'u, meraların yüzde 64'ü orta ve şiddetli erozyona maruzdur. Ülkemizde erozyonla taşınan toprak miktarı 500 milyon ton/yıl iken; yapılan erozyon kontrolü, ağaçlandırma, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, mera ıslahı, enerji orman tesisi, suni gençleştirme ve özel ağaçlandırma çalışmaları ile tarım alanlarında sulama teknolojileri ve gelişmeler; meralarda yapılmaya devam eden ıslah çalışmaları sonucu taşınan toprak miktarı yaklaşık 178 milyon ton/yıla inmiştir" dedi.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat ise, geçen yıl 14 bin hektarda erozyon kontrol çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Malatya'da 5 bin 500 hektarlık alanda erozyon kontrol çalışmaları yaptıklarını dile getiren Polat, Malatya'da yoğun olarak erozyon kontrol çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz de, çölleşme denildiğine akla ilk olarak iklim değişikliğinin geldiğini belirtti.

İklim değişikliğinin etkisiyle bitki çeşitliliğinde azalma meydana geldiğini kaydeden Deligöz, "Bitki çeşitliliğinin azalmasına karşı, doğada bulunan dengenin düzeltilmesi için çeşitli tedbirler alıyoruz. Bu tedbirlerin artırılması gerekmektedir" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Malatya İl Müdürü Ali Selvi ise, küresel iklim değişiklikleri nedeniyle kışların yaz gibi geçtiğini ifade ederek, "Ocak ve Şubat aylarında sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle meyvelerde erken uyanma meydana geldi. Erken uyanmayla beraber Mart sonunda eksi 8'lere kadar düşen hava sıcaklığı kayısı, aşırı derecede dondan etkilendi. 14 Mayıs'ta Dünya Çiftçiler Günü, Malatya'da kutlanacak. Malatya'nın tarımsal üretimde tek gelir kaynağı olan kayısının tamamıyla yok olması nedeniyle, Dünya Çiftçiler Günü burada kutlanacak. Tabi buna kutlama denilebilirse" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından eğitim semineri başladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız