SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ertelemeci Tavırlar Sergiliyorlar"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:48:55
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi (İ.Ü.)Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melike Cömert, “Öğrencilerin yüzde 52'sinin ertelemeci bir tavır ortaya koyduğu gözlemlenmiştir. Yurt dışında yapılan bir araştırmada, yetişkinlerin yüzde 15-20 oranındaki kesiminin yine ertelemeci tavırlar yansıttığı ortaya konulmuştur” dedi. 

İ.Ü. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melike Cömert'in verdiği konferansa, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Ertelemecilik kavramının anlamıyla konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Melike Cömert, “Ertelemecilik her şeyi son ana bırakma, yumurta kapıya gelinceye kadar bekleme, birtakım başlangıçlardan kaçınma olarak tanımlanabilinir. Ertelemecilik bir sorundur. Başlamak bitirmenin yarısıdır, sona bırakılan işler verimi düşürür. Gelişme kaydedebilmek için erteleme sorununun aşılması gerekir. ODTÜ lisans öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 52'sinin ertelemeci bir tavır ortaya koyduğu gözlemlenmiştir. Yurt dışında yapılan bir araştırmada, yetişkinlerin yüzde 15–20 oranındaki kesiminin yine ertelemeci tavırlar yansıttığı ortaya konulmuştur'' dedi.

“Her geciktirdiğimiz şey erteleme midir?” sorusunu soran Yrd. Doç. Dr. Cömert, şunları söyledi:

“Geciktirdiğimiz davranışlarda sıkıntı, endişe, kaygı gibi duyuşsal bileşenler hissedildiğinde erteleme ortaya çıkar. Erteleme her zaman zararlı mıdır dersek okula bir yıl müddetli ara verme davranışımızın temelinde olgunlaşmayı sağlama amacı yer alıyorsa işlevsel ertelemeden söz edilebilir. Erteleme her zaman olumsuz değildir. Öfke, kin, kavga gibi durumlarda ertelenebilir. Tüm bunlarla birlikte kişisel bakımlar ertelenebilir. Pazartesi başlanacağı ifade edilen rejimler sürekli bir başka hafta başına sarkar. Kütüphaneden alınan kitapların iadesi ertelenebilir. Sigarayı bırakma ya da sağlık konusunda check-up yaptırma, fatura yatırma ertelenebilir. Merhametin dahi ertelenebildiği durumlar ya da sevinçlerin ertelendiği zamanlar da olabilmektedir. Ertelemenin sonuçlarına bakıldığında, kişide sıkıntı meydana getirip önem kazanır. Erteleme, kişide içsel ve dışsal sonuçlar meydana getiren ciddi bir sorundur. Başlangıçta keyiflidir ancak bir müddet sonra öfke, pişmanlık, hayal kırıklığı, suçluluk, ilişkilerde gerilim, zaman baskısına yol açabilir. Erteleme kısır döngü halinde de olabilir, çalışmaya başlayamayan birey, çalışma konusundaki azmin kendisine birden bire geleceğine dair bir inanç içindedir, derhal başlamam gerek ya da daha önce başlamalıydım gibi suçluluk duygusunu içeren düşüncelere sahip olabilir. Bunlarla birlikte her şeyi yapıyorum ya da hiçbir şey yapamıyorum. Bende yolunda gitmeyen bir şeyler var. Yapmak ya da yapamamak neticesinde erteleme kısır döngüsü, bir daha asla ertelemeyeceğim sözleri ile son bulur.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız