SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erzincan'da ''Eylül Kayısısı''..

A- A+ PAYLAŞ

Erzincan'da bakır, tulum peyniri ve Cimin üzümünden sonra 15 yıldır sürdürülen ve Eylül ayının 2. haftasında olgunlaşması sağlanan kayısının da tescilleneceği bildirildi.

Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde Ziraat Mühendisi Kemal Çukadar'ın 1991 yılında başlattığı "Kayısı Çeşit Seleksiyon Projesi" 15 yıl sonra sonuçlandı. Normal olarak Temmuz ayının 2. haftasında olgunlaşan kayısı meyvesi, geliştirilen proje sayesinde 2 ay daha geç olgunlaşacak. Çalışma sonucunda elde edilen 2 çeşit, tescile aday olarak kayısı üretimine gidildi. 2005 yılında Ankara'ya Tescil Denetleme Genel Müdürlüğü'ne gönderilen kayısının tescili bekleniyor.

Proje hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Çukadar, normalde Temmuz ayının 2. ve 3. haftasında olgunlaşan kayısının olgunlaşma sürecini uzattıklarını belirtti.

Erzincan'da geç olgunlaşan kayısı ağaçlarından örnekler alarak seleksiyon yapılmasının ardından, daha uzun ömürlü bir kayısı çeşidi ortaya çıkardıklarını ifade eden Çukadar, "Kayısının tescillenmesi sonucunda bu ürünün olgunlaşma süreci Eylül ayının 2. ve 3. haftasına kadar uzatıldı. Türkiye'de Malatya ilinden sonra 2. sırayı alan Erzincan'da şu anda normal olarak kayısı bahçelerinde kayısı meyvesine rastlanmazken, söz konusu proje kapsamına alınan kayısı ağaçlarındaki meyveler henüz yeşilliğini ve tazeliğini koruyor. Bu kayısıların en erken 1 ay sonra olgunlaşacağından vatandaşlarımız da mevsimsiz kayısı tüketme imkanı bulacaktır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız