SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Esad'dan 'İçişleri' Tepkisi!

A- A+ PAYLAŞ
 
Esad: 'Türkiye içişlerimize karışırsa biz de Türkiye'deki sorunları içişlerimiz olarak görürüz!'
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ankara’nın ‘sabrımız taşıyor’ mesajını iletmek için Suriye lideri Esad’la bir araya geldi. Davutoğlu’nun bakan yardımcısı tarafından karşılanması da gerginliğin göstergesi olarak yorumlandı. 
 
6.5 saatlik bir görüşme sırasında Esad’ın operasyonlara devam edeceğini söylediği ve “Türkiye iç işlerimize karışırsa biz de Türkiye’deki sorunları 
iç işlerimiz olarak görürüz” dediği iddia edildi...
 
Suriye’de beş aydır devam eden ve 2 binden fazla insanın ölümüne neden olan isyan dalgasının en kritik günlerinden biri dün Şam’da yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Artık sabrımızın sonundayız” ifadesinin ardından dün Suriye başkentine giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşerek, askeri operasyonları durdurması ve reformlara hız vermesi yönündeki Ankara’nın mesajlarını iletti. 
Görüşme iki başkentten gelen sert açıklamaların etkisiyle gergin bir havada başladı. Şam’a indiğinde Davutoğlu’nu Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim değil de Yardımcısı Abdülfettah Ammura’nın karşılaması da bu gerilimin ilk işareti oldu. Toplantı başlarken iki yetkilinin yüzlerinin hiç gülmemesi de dikkat çekti. Davutoğlu ile Esad’ın kritik görüşmesi 6.5 saat sürdü. Görüşmenin dört saatlik bölümüne heyetler de katılırken, kalan kısmı baş başa gerçekleştirildi. Bu kritik görüşmenin saatlerce sürmesi, Suriye’de tansiyonun düşürülmesi ve istikrarın yeniden tahsisi için bir yol haritası ya da takvimle ilgili detayların ele alındığı yorumlarının yapılmasına neden oldu. Görüşmenin tamamlanmasının ardından bir açıklama yapılmadı. Suriyeli gazeteci Gıyas Sahlul, görüşmenin bu kadar uzun sürmesinin olumlu bir durum olduğu ve çözüm için önemli adımlar atıldığı anlamına geldiği yorumunu yaptı.
 
‘Hoşgörü göstermeyeceğiz’
 
Suriye Devlet ajansı SANA görüşmede Esad’ın Davutoğlu’na “Vatandaşların güvenliğini ulusun istikrarını korumak için terörist gruplara hoşgörü göstermeyeceğiz ve onların peşini bırakmayacağız” dediğini duyurdu. Ajansa göre Suriye lideri kapsamlı reform yapmakta kararlı olduklarını ve bu konuda dost ve kardeş ülkelerden gelecek yardımlara da her zaman açık olduklarını söyledi. Ajans, Davutoğlu’nun Suriye’ye ‘kimseden mesaj getirmediğini’ de öne sürdü. Ajansa göre Davutoğlu “Türkiye’nin Suriye’deki olayları ‘iç işi’ olarak gördüğünü, iki ülke arasındaki stratejik ilişki dolayısıyla Suriye’nin de Türkiye’deki olayları ‘içi işi olarak göreceğini’ aktardı. Dışişleri Bakanı ayrıca, Esad liderliğindeki Suriye’nin reformları yapması halinde Arap dünyası için bir örnek olacağını, Suriye’nin istikrarının bölge istikrarı için hayati olduğunu vurguladı.
 
‘Teravih’i Şam’da kılın’
 
Davutoğlu, Esad ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’nin Şam Büyükelçiliğini de ziyaret ederek elçilik personeliyle bir araya geldi. Daha sonra elçiliği koruyan Özel Harekat polisleriyle görüşerek fotoğraf çektiren Davutoğlu’na, polisler tarafından Özel Harekat polislerinin giydiği tişörtten hediye edildi. Suriyeli muhalifler ise Davutoğlu’nun ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. İsyan hareketini büyük oranda yönlendiren facebook’taki sayfada da Davutoğlu’na ‘Teravih namazını Şam’da bir camide kılın. Halkın durumunu görün’ çağrısı yapıldı. Davutoğlu’nun Şam ziyareti, Suriye üzerindeki uluslararası baskının arttığı bir döneme denk geldi. BM’de Suriye’ye yönelik çıkan kınama kararının destekçilerinden Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika temsilcilerinin de şiddete son verilmesi ve demokratik reformların uygulanması talebiyle Suriye’de oldukları ve Muallim’le görüşecekleri bildirildi. Öte yandan Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün’ün ardından bir başka Arap ülkesi Irak da Suriye’de yaşananlara sert tepki göstererek, akan kanın durdurulmasını istedi. 
 
Sınıra İHA takviyesi
 
Ankara, Suriye Devlet Başkani Bessar Esad`ın yumuşama sinyali vermemesi üzerine sınır güvenliğini artırmak için düğmeye bastı. Türkiye’nin, Suriye sınırına İHA (İnsansız Hava Aracı) konuşlandırılacağı öğrenildi. Askeri kaynaklar İHA`lar sayesinde sınırdaki her türlü hareketliliğin gözetlenebileceğini ifade etti. Türkiye bir süre önce de askeri takviye yaparak sınırdaki asker sayısını arttırmıştı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız