SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Esad'ın 'Scramble' Korkusu!

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:13:45
Esad'ın 'Scramble' Korkusu!
A- A+ PAYLAŞ
 
Türkiye-Suriye sınırında ilk sıcak temas yaşandı...
 
BAŞBAKAN Erdoğan’ın “Angajman kurallarını değiştirdik” açıklamasının ardından, Türkiye ile Suriye arasında ilk sıcak temas yaşandı. Cumartesi günü sabah, öğlen ve akşam saatlerinde Türkiye hava sahasına yaklaşan 3 Suriye askeri nakliye helikopteri, İncirlik ve Batman’dan acil önleme kalkışı (scramble) yapan F-16 savaşan şahin uçakları tarafından “hava sahası ihlali olmadan” engellendi. 
 
Suriye helikopterleri, Türk hava sahasını ihlal etmiş olsaydı, değişen angajman kuralları çerçevesinde ateş açılması gündeme gelebilecekti. Hava Kuvvetleri, Türk hava sahasının ihlal edilmesini engellemek amacıyla, aralarında İncirlik’in de bulunduğu bazı üslerde “scramble kolu” bulunduruyor. Bu ‘kol’da en az 2 uçak silah ve yakıt yüklü olarak 24 saat süreyle acil kalkışa hazır konumda bekletiliyor. İncirlik ve Batman’daki scramble kolunda 30 Haziran günü görev yapan F-16 savaş uçakları, Hatay ve Mardin yakınlarında Türk hava sahasında peş peşe yaklaşan Rus yapımı MI-17 ve MI-8 tipi 3 Suriye helikopterini, acil kalkış yaparak önledi. Sıcak temaslar saat 09.12, 15.05 ve 18.05’te yaşandı. 
 
4 MİLDE ALARM
09:12 MI-17 tipi helikopter Hatay sınırına 4 mil yaklaştı. İncirlik’ten 2 F-16 havalandı. 15.05 MI-8 tipi helikopter yine Hatay’a 4 mil yaklaştı. F-16’lar kısa sürede bölgeye gitti. 18.05 MI-8 tipi helikopter bu sefer Mardin’e yaklaştı, Batman’daki jetlerimiz havalandı...
 
SCRAMBLE KOLU NEDİR?
Hava sahası ihlallerine karşı yapılan acil önleme kalkışlarına “scramble” (hakiki alarm) adı veriliyor. Balıkesir, Merzifon, Diyarbakır, İncirlik ve Malatya jet üslerinde en az 2 uçaktan oluşan scramble kolları yakıt depoları dolu ve silah yüklü olarak 24 saat esasına göre hazır bekletiliyor. Uçaklar ihbar geldikten 6-7 dakika sonra havalanmış oluyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız