SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Esas Bölücü Rumlar''

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet, geçen ay Kıbrıs’ı ziyaret eden AB-Türkiye Karma Parlamento Eşbaşkanı Yeşil parlamenter Joost Lagendijk imzalı ‘kurum içi’ hazırlanan raporu ele geçirdi. Raporda AB ve Kıbrıs Rum lideri Tasos Papadopulas’a ağır suçlamalar yöneltiliyor.

AVRUPA Parlmamentosu’nda hazırlanan raporda, adada çözüme yanaşmayan ve AB üyeliğini kullanarak, çözüme ve izolasyonun kaldırılmasına yönelik her türlü girişimi engellediği gerekçesiyle Güney Kıbrıs lideri Tasos Papadopulos’a ağır suçlamalar yapıldı. Hürriyet’in elde ettiği raporda Papadopulos, adaya 1960 ruhunu yeniden getirmekle suçlandı ve asıl isteğinin çözüm değil, 2008 yılında yeniden cumhurbaşkanı seçilmek olduğu vurgulandı. AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk ve danışmanı Ali Yurttagül tarafından kaleme alınan rapordaki görüşler şöyle:

Hayır’ı benimsediler Referandumdan çıkan ‘hayır’ oyu, adanın politikasına yerleşmiş durumda. Annan planının hangi bölümlerine karşı çıktıklarını sorduğunuzda cevap alamıyorsunuz.

Vetoya oynuyorlar Stratejilerini tamamen Türkiye-AB arasındaki müzakerelerdeki ‘veto’ hakları üzerine kurmuşlar. İstedikleri Türkiye tarafından tanınmak, gümrük birliğini hava ve deniz limanlarına taşımak.

Annan çöpe atar BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a Rumlar tarafından yeni öneriler gelse de Annan bunları çöpe atacak. Çünkü istenilenler kabul edilebilecek nitelikte olmayacak.

Derdi 2008’de seçilmek Papadopulos, tüm politikasını referandumda hayır oyu kullanan yüzde 76 üzerine kurmuş durumda. Tek isteği, 2008’de yeniden seçilmek. Bu da neden çözüme yanaşmadığını açıklıyor.

AB kontrolü kaybetti AB, Güney Kıbrıs’ın üyeliğinden önce elinde bulundurduğu yetkileri kaybetti. BM’nin Papadopulos’u eleştiren bir rapor hazırlaması bile AB’nin desteği devam ettiği sürece işe yaramaz.

Bölücü Rumlardır Rumların referandumda hayır oyu vermesi, adadaki etnik ayrılığı güçlendirdi. Artık adanın bölünmesini savunan Rauf Denktaş değil, bizzat Rumlardır. Bu da 1960 ruhunun adaya yeniden gelmesine neden oldu ve bunu bizzat Papadopulos gerçekleştirdi.

AB başsorumlu

Raporda, şu an Kıbrıs’ta yaşanan tıkanmadan AB de sorumlu tutuldu ve şöyle dendi: ‘Referandum öncesi sadece Türkleri ikna etmenin yeterli olduğu düşünüldü. B planı yapılmadı. Rumların planı kabul edeceği üzerine politika yapıldı. Ve Rumların üyeliğiyle AB resmen güç durumda kaldı. AB’nin o dönemdeki Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen ‘Rumlar tarafından aldatıldım’ diyerek bu durumu bizzat itiraf etti.

Türkiyeliler Yeşil Hat’tan geçsin - AB’nin Kıbrıslı Türkleri izolasyondan kurtarmak için hazırladığı, doğrudan ticaret ve mali yardım gibi paketler, Rumlar tarafından engelleniyor. AB ise buna seyirci kalmamalı. Bu paketlerin yanısıra başka adımlar da atmalı. Annan planına göre Türkiye’den gelen ve adada kalacak olan 41 bin Kıbrıslı Türk’ün Yeşil Hat’tan geçişlerine izin verilmesi sağlanmalı. Kıbrıslı Türk öğrencilerin AB eğitim programlarından yararlanmaları için düzenleme yapmalı ve Türk tarafındaki hava ve deniz limanları uluslararası ulaşıma açılmalı.’

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız