SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eşek Yüküyle Demokrasi!

A- A+ PAYLAŞ

Afganistan’da bugün yapılan parlamento seçimlerinde, 2 bin 500 aday, 249 sandalyeden birini kapmak için mücadele ediyor. Bu durum, adayların, parlamentoda sandalye 'satın almak' için birbiriyle yarıştığı bir piyasa yaratmış durumda.

Seçmenlerin oylarını satın almak oldukça düşük maliyetli bir iş. Öyle ki her bir Afgan seçmenin oyu yaklaşık 15 dolara mal oluyor. Gazni eyaletinde bu fiyat 18 dolara çıkarken, Kandahar’da oy hakkını sadece bir dolara satan seçmenler bulunabiliyor. Helmand ve Host eyaletinde ise oy fiyatları beş ile altı dolar arasında değişiyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olmasına rağmen, Afganistan’da seçmenlerin oylarını neden bu kadar ucuza sattıklarını anlamak kolay. Nüfusunun yarısından fazlasının günlük bir dolardan az bir parayla geçinmeye çalıştığı Afganistan’da beş dolar çok büyük bir para.

Afganistan’ın özellikle kırsal bölgelerinde yasal bir ekonomik düzen adına hiçbir şey yok. Bu bölgelerde yaşayan halkın bulabildiği en yüksek ücretli iş, 10 dolar karşılığında Taliban için yol kenarına bomba yerleştirmek.

Analistler, geçtiğimiz yıla kıyasla bu yıl "oy satışının" çok daha fazla olacağına inanıyor. Sebebi ise, parlamentoda yer kapmak isteyen çok sayıda aday olması. Bu kişiler istedikleri sandalyeyi kapmaları halinde aylık 2 bin 200 dolarlık bir maaş alacakları gibi, sonu gelmez bir yolsuzluk piyasasına girmiş olacaklar.

EN YÜKSEK TEKLİFİ VEREN ALIYOR

Adayların bulundukları bölgeler ele alındığında, parlamentoya girmeleri için 2 bin 500 oy veya fazlası yeterli olacak. Nangarhar eyaletinde köy muhtarı olan 60 yaşındaki Osman Şenwari, şimdiden parlamentoda yerini garantilemek için 10 bin kişinin oyunu satın almış bir adayı tanıdığını belirtti.

Şenwari, “Adaylar köylere, mahallelere temsilcilerini yolluyor ve seçmen kartını satmak isteyen insanlar arıyor. Seçmen başına yaklaşık 11 dolar veriyorlar” dedi. Birçok bölgede ise sözde "oy arabulucuları" var. Bu insanlar bir topluluk içinde toplayabildikleri kadar seçmen kartını topluyor ve ardından en yüksek teklifi veren adaya satıyor.

Seçimlerde yaşanan bu yolsuzluğa karşı çıkan Afgan seçmenler yok değil. Şenwari, seçimlerde hile yaşanmasına tekrar izin vermeleri halinde Taliban’ın kesinlikle geri geleceğine inanıyor. Gazni eyaletinin Andar Mahallesi’nde yaşayan 45 yaşındaki kabile lideri Fazal Rahman Celal, “Gazni’de insanların sadece kendilerine para teklif eden kişiler için oy vereceklerini zannetmiyorum. Oyunu satan insan vicdanını da satar” dedi.

Ancak Gazni’de vicdan bazılarının umurunda değilmiş gibi görünüyor. Kapı kapı dolaşarak seçmenlere beş dolar teklif eden bir adaya, Paştun dilinde konuşan bir tercüman aracılığıyla 200 seçmen kartı teklif edildi. Aday, her bir seçmen kartı için hemen 15 dolar ödemeyi kabul etti.

KADINLARIN KARTI DAHA DEĞERLİ

Aynı kişi, 200 kartın arasında kaç tanesinin kadın seçmenlere ait olduğunu sordu. Çünkü kadın seçmenlerin kartları fotoğraf bulundurmuyor ve onları herkes kullanabiliyor. Birçok eyalette, kadınların evlerinden çıkmalarına izin verilmediği için, oylarını da kocaları kullanıyor.

Aday, pazarlıkta oldukça temkinli davrandı. Kart başına teklifini 18 dolara indirdikten sonra, tercümandan oylarını satın aldığı kişilerin sandık başına gitmeleri garantisi istedi.

Sahte seçmen kartları, Afganistan parlamento seçimlerinin oluşturduğu bir başka piyasa. Pakistan sınırındaki Peşavar’da bulunan baskı evlerinde tanesi 23 sente (0.53 kuruş) basılan bu kartların milyonlarcasının ülkeye sokulduğu belirtiliyor. Bu kartlar, gerçek seçmen kartlarının değerinin artmasını sağlıyor.

Taliban’ın, oy kullanan seçmenlerin parmaklarını kesme tehdidini bu yıl da geçerli. Bu durum, güvenliğin giderek bozulduğu Afganistan’da geçtiğimiz yıla kıyasla çok daha büyük bir risk oluşturuyor. Kısaca, Afgan seçmenlerin işi bu yıl çok daha zor gibi görünüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız