SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eski Başbakana Tutuklama

A- A+ PAYLAŞ
 
Ukrayna eski Başbakanı Yulia Timoşenko’nun hakkında başbakanlığı sırasında görevini kötüye kullandığıyla alakalı dava kapsamında tutuklanmasına karar verildi.
 
Kiev mahkemesi yargıcı Rodion Kireyev, savcılığın “Timoşenko’nun mahkeme kararlarını defalarca ihlal ettiği” gerekçesiyle gündeme getirdiği tutuklama istemini kabul etti.
Timoşenko şu ana kadar tutuksuz yargılanıyordu ancak Kiev dışına çıkması yasaktı.
 
Eski Başbakan Timoşenko, bir süredir, 2009 yılında Rusya’yla Ukrayna arasında imzalanan doğalgaz anlaşmalarıyla ilgili olarak yargılanıyordu. 
Mahkemenin suçlu bulması durumunda Timoşenko hayatı boyunca siyasetten yasaklanabilir hatta 10 yıldan fazla sürecek bir hapis cezasıyla bile karşı karşıya kalabilir.
 
YENİ BAŞBAKAN ESKİSİNE KARŞI
Bir süredir devam eden Timoşenko davasının bugünkü duruşmasında tanık sandalyesine sürpriz bir isim de oturdu. Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, selefi Timoşenko hakkında ifade verdi. Dahası Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Boyko’nun da tanık sıfatıyla ifade vermesi bekleniyordu.
 
Oturumun başında Timoşenko kamuoyu önünde sadece Rusça konuşan Azarov’un ifadesini anlamak için bir çevirmen talep ettiğini söyledi. Rusçası çok iyi olduğu bilinen ancak kamuoyu önünde sadece Ukraynaca konuşan Timoşenko, “Rusça anlamıyorum. Lütfen bana bir çevirmen verin de Ukraynaca konuşmayan Ukrayna Başbakanı’nı anlayayım” dedi.
 
KOMPLO İDDİASI
Ukrayna’da 2004 yılında yaşanan Batı yanlısı Turuncu Devrim’in liderlerinden biri olan Timoşenko, geçen yıl yapılan devlet başkanlık seçimlerini eski rakibi Viktor Yanukoviç karşısında çok az farkla kaybetmiş, daha sonra hakkında açılan yolsuzluk davasının Yanukoviç’in intikamı olduğunu öne sürmüştü.
 
Bürokrasi kökenli bir siyasetçi olan ve Yanukoviç’in başbakanlığı sırasında yardımcılığını yapmış olan Azarov, devlet başkanının en yakın müttefiklerinden biri olarak görülüyor.
 
GAZ ANLAŞMALARIYLA EKONOMİYİ ZARARA UĞRATTI
Timoşenko, 2009 yılında Rusya’dan gelen doğalgazın bir süreliğine kesilmesinin ardından yaptığı anlaşmalarla Ukrayna ekonomisini 1.5 milyar hryvna (190 milyon dolar) zarara uğratmakla suçlanıyor.
 
Bugünkü celseye Azarov’u tanık olarak kimin çağırdığı belli olmasa da, Başbakan’ın davaya katkısının savcılığın elini güçlendirdiği ifade ediliyor.
 
Azarov, Timoşenko’nun imzalar sırasındaki muhatabı olan Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e komşusu için bu kadar dezavantajlı bir anlaşmayı nasıl imzalayabildiğini sorduğunu belirtti. Azarov, “Putin de bana ‘Ben de anlayamıyorum. Bu soruyu Ukrayna’nın çıkarlarını savunması gereken Ukraynalı yetkililere sormak daha doğru olur’ dedi” ifadesini kullandı.
 
Azarov, halihazırdaki hükümetin kontratları gözden geçirmekte olduğunu da sözlerine ekledi.
 
TWITTER'DAN CANLI YAYIN
Timoşenko, mahkeme sırasında Twitter’dan yazdığı mesajlarda Başbakan’la dalga geçti, sorgulanmaktan ziyade “masaja, bir fincan çaya ve sürekli sessizliğe” ihtiyacı olduğunu belirtti.
 
Savcı Lilya Forolova, Timoşenko’nun bu tavırlarının uygunsuz olduğunu belirterek eski Başbakan’ın tutuklanmasını istedi. Forolova geçen haftaki duruşmada da aynı talepte bulunmuş ancak yargıç tarafından bu talebi reddedilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız