SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eski Belediyeciler İçin Karar Süreci

A- A+ PAYLAŞ

Malatya eski Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi ve 34 eski Belediye Meclis üyesi hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla açılan davanın görüldüğü Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, Cumhuriyet Savcısı'nın mütalaası için ertelendi.

Malatya eski Belediye Başkanı Çerçi ile 34 eski meclis üyesi, özelleştirilen Malatya Sümer Dokuma Fabrikası'nın imar durumunu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) kararına aykırı olarak değiştirdikleri gerekçesiyle Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

Davanın son duruşmasına avukatlar katıldı. Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısı'nın mütalaasını vermesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

DAVA KONUSU ŞEHİR PARKI VE YEŞİL ALAN DEĞİŞİKLİĞİYDİ..
Sümerbank Fabrikası ve alanının özelleştirme gerekçesiyle satışına karar verilmesinin ardından, dönemin Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi başkanlığındaki belediye meclisi, söz konusu alanın betonlaşmasını önlemek, şahsi mülk haline gelmesinin önüne geçmek için, dönemin özelleştirmeden sorumlu bakanının da onayını almak suretiyle; bu alan için Şehir Parkı ve Yeşil Alan olarak imar değişikliği yapmıştı.

SATIŞIN VE TALEBİN ÖYKÜSÜ!..
2004 yazında fabrikayı yaklaşık 129 dönüm arazisiyle 6.4 milyon dolara, daha sonra fabrikanın ayrı bir ihaleyle satılan 14,7 dönümlük sosyal tesislerini de 3 milyon dolara satın alan "Malatya Girişim Grubu" adlı organizasyon, alan miktarını 143,7 dönüme çıkarmıştı.

"Fabrikayı çalıştırmak vaadiyle" satın alan, ancak hemen fiilen tasfiye yoluna giden grubun Sümerbank Fabrikası alanı ile ilgili proje hazırlattığı, bunun ilk aşaması olan "Uygulama İmar Planı Değişikliği" için geçen sonbaharda belediyeye başvurduğu öğrenilmişti. Satış sırasında imar durumunu da kendi düzenleyeceğine ilişkin koşullar bulunduğu, yapılanın bu doğrultuda olduğu ifade edilirken, hazırlanan değişikliğin belediyece de onaylanması gerektiği belirtilmişti.

Plan değişikliğine göre, Sümerbank alanında Sağlık Tesisi için 11.5 dönüm, Ticaret Merkezi için 70 dönüm, Konut için 41 dönüm, Turizm Tesisi için yaklaşık 13.5 dönüm alan ayrılmış. Yeşil alan için 2,6 dönüm, yol için ise 5.5 dönüm yer ayrıldığı görülüyor. Bu duruma göre, söz konusu grup satın aldığı fabrikanın tüm alanında inşaat yapacak.

Çerçi döneminde, Sümerbank'ın satışının iptaline ilişkin Malatya Belediyesi tüzel kişiliği dava açarken, daha sonra yönetime gelen Cemal Akın, "devamlılık" esası gereği davanın sürdürüleceğini söylemiş, sonraki aşamalarda bu söylemler "yumuşamış", daha sonraki aşamada ise "sözedilmez" olmuştu. Son dönemlerde ise, gerek İstanbul, gerekse Malatya'da, belediye yönetimi ile Sümerbank'ı alan grup arasında "sıcak ilişkiler" geliştiği kulislerde konuşuluyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız