SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eski Gemilerde Sorun Olabilir"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:48:06
A- A+ PAYLAŞ

Malatya ile Elazığ’ın Baskil ilçesi arasında yolcu taşımacılığı yapan feribotlarla ilgili,  diploması veya sertifikası olmayan kaptanlarla sefer yapıldığı, feribotlarda yeterli güvenlik önlemlerinin olmadığı,  ve hijyen kurallarına uyulmadığı yönündeki iddialar Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından yalanlandı.

Malatya’nın büyükşehir olmasından sonra işletme hakkının yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan 2 adet feribotun da Malatya Belediyesi’ne devri geçtiğimiz aylarda yapılmıştı.

Malatya-Baskil arasında 4 adet feribot yolcu taşımacılığını sürdürüyor.

Vatandaşların, sertifikasız kaptanlarla sefer yapıldığı, yeteri kadar güvenlik önleminin alınmadığı, hijyen kurallarına uyulmadığı için feribotların hemen her yerinde örümceklere rastlandığı, denetimsizlik yüzünden olası facialara davetiye çıkarıldığı iddiaları üzerine Yeni Malatya Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Toplu Taşıma Hizmetleri Şube Müdürü Zeki Hedekoğlu, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

İşletmesi Büyükşehir Belediyesi’nde olan iki adet feribotun Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldığını hatırlatan Hedekoğlu “Bakanlık bu gemileri günümüz modern teknolojisine uygun olarak inşa etti. Bakanlığın yaptığı bu gemiler daha teknolojik imkanlarla ve bir takım hesaplamalara göre üretilmiş. Büyük araçlar ortaya, küçük araçlar yanlara sığacak şekilde bir çalışma yapılmış.  Özel gemilerde rasgele bir imalat yapılmış her türlü araç girebiliyor. Zaten eski gemiler. Onlarda kısmen bazı sorunlar olabilir çünkü çok önceden inşa edilmişler. Günümüz koşullarına uygun bir takım kriterler belki bu feribotlarda yok” diyerek özellikle güvenlik sorununun eski feribotlarla ilgili söz konusu olabileceğine işaret etti.

Feribot kaptanlarının hepsinin sertifikasının bulunduğunu söyleyen Hedekoğlu, aralarında uluslararası iş deneyimi olan, denizcilikle ilgili fakültelerde mezun kişilerin de yer aldığını söyledi.

“20 yıllık emeği görmezden gelemezdik”

Karakaya Baraj Gölü’nde 2002 yılında meydana gelen ve 12 kişinin öldüğü feribot kazasından sonra eski feribotların sefer yapmasına neden izin verildiğine yönelik sorulara da yanıt veren Zeki Hedekoğlu, söz konusu eski feribotların yaklaşık 20 yıldır hizmet verdiğini hatırlatarak “Esnafın da mağdur olması istemedik. 20 yıllık emeğe saygı duyduk. Feribotlar sırayla sefere gidiyor” dedi.

“Elektronik plaka tanıma sistemini hayata geçireceğiz”

Yaz aylarında günlük 20 sefer yapıldığını, yolcu sayısının azalmasıyla sefer sayısının şimdilerde 10’a düşürüldüğünü aktaran Hedekoğlu, feribota girecek araçlar için elektronik plaka tanıma sisteminin de kurulum aşamasında olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Kimseye, hiçbir şekilde yolcu taşımacılığında imtiyaz tanınmıyor. Oluşabilecek, kişiye ait bazı sıkıntılara karşı da zaten elektronik sistemi kuruyoruz ve bütün ihtimallerin önüne geçeceğiz. Vatandaşların rahat konforlu ve güvenli yolcu taşımacılığı hizmetinden yararlanması için Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli bütün çalışmaları yürütüyoruz. Pozitif bir ayrıcalık yapıyoruz. Örneğin yolcu taşıyan araçlara hakikaten bu ayrıcalığı tanıyoruz çünkü yolcuların bekleyerek mağdur olmasını istemiyoruz. Acil işi varsa, özel tarife kapsamında onu götürüyoruz.”

“Modern bir iskele yapılacak”

Atabey iskelesinin sil baştan yenileneceğini ve modern bir iskele yapılacağını belirten Zeki Hedekoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın balıkçı tekneleri ile gezinti teknelerini de kapsayacak şekilde modern bir iskele kuracağını kaydetti.  Taslak projelerinin çizildiğini belirten Hedekoğlu, “Sahil Yolu Projesi  ile uyumlu olacak. Biraz da bunun için bekledik. Sahil yoluna uygun, estetik bir iskele olması yönünde görüşlerimizi ilettik ve bu doğrultuda bir proje istedik.  Hatta mümkünse Baskil tarafına da bir iskele yapılması yönünde bizim bakanlıktan da bir talebimiz oldu” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız