SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eski Genel Müdür Suçladı, Sordu..

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Esenlik Şirketi'nin, Mehmet Yaşar Çerçi'nin belediye başkanlığı dönemindeki genel müdürü Mehmet Erdem bugün bir basın toplantısı yaparak şimdiki belediye ve şirket yönetiminin; kendi döneminde şirketin zarar ettirildiği yönündeki suçlamalarına yanıt verdi. Esenlik Şirketi'nin eski genel müdürü bazı iddialarda bulunduktan sonra "Belediye hortumlanıyor mu?" sorusunu sordu.

Erdem, özetle şunları söyledi:

“30 Eylül 2005 Cuma Günü Esenlik şirketinin 9. Şubesi’nin açılış töreninde konuşan Sayın Belediye Başkanımız Cemal Akın konuşmasının bir bölümünde şirketin seçim sonrası alındığında 2004 yılının ilk üç ayında 770 milyar zarar ettiği iddiasıyla eski Esenlik idaresini tekrar suçlama ihtiyacı duymuşlardır. Birçok platformlarda aynı konu gündeme getiriliyor.

Hatırlanacağı üzere seçim sonrası bu konu ile ilgili ilk suçlama Esenlik Şirketinin yeni genel müdürü Sayın Osman Furkan tarafından yapılmıştır. Bu suçlamaya cevaben 22 Haziran 2004 de bir basın açıklaması yaptım.

Böyle bir zararın söz konusu olmadığını söyledim. Ticari Şirketlerin kar zarar durumları ilk üç ayda değil yıl sonunda kesinleşir. Bu sadece 2004 yılı için geçerli değil. Bütün yıllar için bu böyledir. Hal böyle iken suçlamalar devam etmiş ve en son 30 Eylül 2005 Cuma günü Sayın Belediye Başkanımız bu suçlamayı seçimlerden 1,5 yıl sonra tekrarlanmıştır. Her ne kadar makam itibariyle Sayın Başkanın muhatabı ben değilsem de, konuyu esas olan Şirketin 4 yıl gibi uzun bir süre Genel Müdürlüğü yaptığımdan, suçlama eski yönetim olarak bana yapılmış olup; dolayısıyla tekrar cevap vermek zorundayım.

Bu şirket 5 yıl üst üste kar ediyor ve her yıl vergi rekortmenliğinde ilk üçe giriyor da 2004 yılının ilk üç ayında mı 770 milyar zarar ediyor?

Şirketin yıllara göre net karı:

1999 173.9 Milyar TL
2000 124.5 Milyar TL
2001 354.3 Milyar TL
2002 410.7 Milyar TL
2003 178 Milyar TL iken,

2004’ün ilk üç ayında 770 milyar zarar etmesi ve akabinde 2004’ün sonunda yaklaşık 1.5 trilyon kara geçmesi kafalarda soru işareti bırakıyor.

770 milyarın akibeti söylendiği gibi zarar değildir. Böyle bir zarar söz konusu değildir.

Şöyle ki;

1- Malatya Belediyesinin temizlik işlerini alan Esenlik Şirketi 2004 yılının temizlik işini ihale yolu ile 6.2 trilyon ihale bedeli ile almıştır. Şartname gereği her ay yapılacak hak edişler fatura edilerek belediyeden tahsil edilir. Ancak 2004 yılının ilk üç ayında sadece 2 hak ediş faturası kesilmiştir. 2004 yılı ilk üç ayın faturası peşin kesilmiş olup sarkan ayların faturası Aralık ayında kesilmiştir. Dolayısıyla Esenlik’in ilk üç ayında Belediyeden yaklaşık 500 milyar alacaklı olduğu halde fatura kesilmediği için zarar gözüküyor. Halbuki bu 500 milyar daha sonraki aylarda belediyeden alınmıştır.

2- Daha önceki basın toplantısında bahsettiğim gibi Belediyenin 2004 yılı ihale şartnamesinde 2.000 adet çöp bidonu yapılması ve ücretinin Belediyeden 12 ayda tahsil edilmesi şartı konulmuştur.

Esenlik yaklaşık 270 milyara mal olan 2.000 çöp kutusunu değişik esnaflara bölüştürerek peşin yaptırmıştır. Yani 270 milyar ilk üç ayda Esenlik’in kasasından çıkmış ve bilahare belediyeden tahsil edilmiştir.

500 milyar temizlik bedeli ile 270 milyar çöp bidonu bedeli toplam 770 milyar 2004 yılının ilk 3 ayında Belediyeden alınmadan Esenlik’in kasasından çıkmıştır.

3- Esenlik şirketi personeline yılda 1 maaş tutarı ikramiye veriyor. Biz bu ikramiyeyi Kurban Bayramı dolayısıyla ödedik. Bunun tutarı da 200 milyar liradır. Yani 200 milyar 2004 yılının ilk 3 ayında kasasında çıkmıştır.

4- Yine Şirket personelinin yaklaşık 200 milyar tutarında vergi iadesi alacağı vardı. Bunu da 2004 yılının ilk üç ayında avans olarak ödedik. Temizlik, Personele ikramiye ve Vergi iadesi nedeniyle Esenlik’in kasasından ilk üç ayda 1trilyon 170 milyar lira çıkmıştır.

Esenlik şirketi olarak bu paranın Belediyeden alacaklı olduğu halde zarar olarak göstereceksin. 12 aylık dönemde de 1.5 tirlyon kar edeceksin. Eğer hal böyle ise Esenlik Şirketi hortumlanmıştır. Hortumcuları bulmak ise şirket yönetiminin görevidir.

Bu şirketin yönetimindeki Nisan ayı başında yapılan değişiklik sadece genel müdür ile iki genel müdür yardımcısıdır. Geriye kalan kadro aynıdır. Ben 2004 yılı Ocak ayından itibaren ücretsiz izinliydim. Şu an şirketin genel müdür yardımcısı olan arkadaşımız yerime vekaleten bakıyordu.

Eski yönetimin zafiyeti ve beceriksizliği söz konusu ise şirketi 5 yıl kara geçiren ve şirketin yılın ilk 3 ayındaki yönetim aynı. Kalan 9 aylık bölümde de Şirketi kara geçiren yönetim aynı. Bu bir Çelişki değil mi?

MHP’li Meclis üyelerinin Meclis başkanlığına sorduğu ve Belediye Başkanının Cevaplandırmasını istediği '2005 yılı temizlik ihalesi 1 önceki yıla göre yüzde kaç artırılmıştır ve KDV dahil kaç liradan şirkete ihale edildi' sorusuna verilen cevap komiktir.

Cevap; '2005 İhale şartnamesinde yer alan bazı mahallelerin çöp toplama işleri her gün olarak değiştirilmiş, Park ve Bahçeler Müdürlüğünce yürütülen Parkların ve şehir merkezindeki ağaçların ilaçlanması işi ihaleye eklenmiş personeli 50 kişi artırılmış ve yeni araçlar alınmıştır. Dolayısıyla 2004-2005 yılı iş ihale şartnameleri farklı olup artış oranında kıyaslama imkanı yoktur' şeklindedir.

Bu cevap kimi tatmin eder? Sağır sultanın bile duyması ve bilmesi gereken bir bilgi Belediye Meclisinden saklanmıştır. Sağır sultan diyorum çünkü; konu ihale yasasına göre ilan edilmiş olması gerekir. Bu ihale gizli mi yapıldı?"

2004 yılında temizlik ihalesinin 6,2 trilyon lira iken 2005 yılında 9,2 trilyon liraya çıkarılmasını soran Erdem, "2004 ihale bedeli üzerinden yaklaşık 3 trilyon lira eklenerek yüzde 50'ye varan bir artışyla ihaleye çıkarılmıştır. Malatya Belediylesi'nin temizlik işi için 9 ayda ne değişti ki, bedel bu kadar yükseltildi ve yaklaşık yüzde 50 arttı. Nüfus 500 bin'den 750 bin'e mi?, 81 mahalle 120 mahalleye mi çıktı? Kapasite de belli. Bu işin 1 trilyon maliyeti vardır, kalan 2 trilyonda şirketin karı olarak görünüyor. Böylece Belediye şirkete hortumlanmış gibi görünüyor. Böyle kara can kurban!"diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız