SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eski Güzel Günlere Doğru..

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:02:00
Eski Güzel Günlere Doğru..
A- A+ PAYLAŞ

Bir zamanlar iş dünyasından bazı çevrelerin özelleştirilmesini beklediği, sığır  varlığının başka işletmelere gönderilerek içinin boşaltılmak istendiği Sultansuyu Tarım İşletmesi, son 2 yıldan bu yana, özelleştirmeci çevrelerin amacını kursağında bırakacak şekilde, büyümeye, gelişmeye, üretimini çeşitlendirmeye ve üreterek Malatya şehir ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. 

Sulltansuyu Tarım İşletmesi yönetimi, Sultansuyu Harası'nın eski ihtişamlı günlerine dönmesi yolundaki çalışmaları kapsamında, daha önce var olan, ancak herhangi bir faaliyet göstermeyen ‘At Pansiyonu’nu aktif hale getirerek, pansiyonda kısrak tohumlaması yapacak Türkiye’nin en önemli ve at sahiplerinin en çok tercih ettiği aygırları kadrosuna kattı. 

Konuya ilişkin soruları cevaplandıran Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Murat Durmaz, işletmenin aygır kadrosunun imrenilecek bir konuma geldiğini belirterek, 2 yıl öncesine kadar kağıt üzerinde var olan ‘At Pansiyonu’nun gerçek işlevine kavuşturulduğunu ve para kazanmaya başladığını söyledi. 

Sultansuyu Tarım İşletmesi’nin sahip olduğu Özgünhan, Kafkas Şahı, Ufukbir, Berk, Karayağız ve Özduran adlı aygırlara ilave olarak bu yıl Türkiye’deki profesyonel at sahiplerinin tohumlama için en çok tercih ettiği Gobak Bey’i 800 bin TL ödeyerek At Pansiyonu kadrosuna kattıklarını belirten Murat Durmaz, kadronun güçlendirilmesi konusunda bununla da yetinmeyerek Volga 2 Sülalesi’nin en başarılı yarış atlarından Tümöz Bey’i de kadrolarına dahil ettiklerini söyledi. 

“2018’den sonra kimse bizi tutamayacak”

Atların da insan soyu gibi sülalere sahip olduğunu ifade eden Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Murat Durmaz, işletmede bulunan atların sülale zincirlerini tamamladıklarını kaydederek şöyle konuştu: “Sultansuyu Tarım İşletmesi’nin aygır kadrosu, imrenilecek düzeye geldi. Şöyle söyleyeyim: Mesela atlarda da sülale var. Sat Sülalesi vardır. Sat Sülalesinde bizim çok meşhur bir aygırımız var. Alabatur, Kafkaslı, Berk, Alkuruş, Hilal sülalerine ait aygırlarımızla çok güçlendik. Özellikle zayıf olduğumuz sülaleleri güçlendirdik Sultansuyu Tarım İşletmesi’nin bu anlamda bir eksiği kalmadı. Bunların yavruları 2015 yılında doğacaklar ve 2018 yılında koşmaya başlayacaklar. İnşallah 2018 yılından sonra kimse bizi tutamayacak. Böyle ümit ediyoruz. Ayrıca kısrak kadromuzu da yine geçtiğimiz yıl Anadolu ve Karacabey İşletmelerimizden yaptığımız takviyelerle güçlendirmiştik. Ayrıca özel sekörden bir 7 tane kısrak satın almıştık. Bu sene bunların da yavruları oldu ve kadromuza katılmaya başlayacaklar”. 

Karayağız adlı aygırın yanına Onurkağan adlı çok nitelikli ve kaliteli bir aygır aldıklarını belirtren Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Murat Durmaz, Onurkağan’ın bu yıl 20 – 30 arasında tayı olacağını söyledi. 

Bir kısrağın tohumlanması 6 bin – 12 bin TL arasında değişiyor 

At Pansiyonu’nun verdiği hizmetler konusunda detaylı bilgi veren Murat Durmaz, hali hazırda pansiyonda 80 civarında kısrak bulunduğunu ve talebin her geçen gün arttığını söyledi. En fazla talep gören aygırların Gobak Bey, Özgünhan ve Tümöz Bey olduğunu belirten Murat Durmaz, aygırların kısrakları tohumlamasının aygırların kalite ve niteliğine bağlı olarak 6 bin TL ile 12 bin TL arasında değiştiğini, en yüksek tohumlama ücretinin 12 bin TL ile Özgünhan’a ait olduğunu kaydetti. Durmaz “Burada en fazla talep gören aygırlarımız Gobak Bey, Özgünhan ve ondan sonra Tümöz Bey geliyor. Elimizdeki aygırların bir tohumlama ücreti var.  Mesela kısrağınızı Özgünhan’a tohumlatmak isterseniz bunun bedeli 12 bin TL. Bu 12 bin TL’nin yarısını peşin alıyoruz. Yarısını da tay doğumunda alıyoruz” diye konuştu. 

Atlara yönelik 1 aylık pansiyon ücreti 1400 TL 

Durmaz, At Pansiyonu’nda bir aylık pansiyon ücretinin 1400 TL olduğunu, talebin her geçen gün arttığını vurgulayarak “Sultansuyu’nun çeşitli kalemlerde gelirini arttırmaya başladık. Pansiyon ücretinden bir gelir sağlamaya başladık. İnşallah bunu daha da arttırmayı hedefliyoruz” dedi. 

“Sultansuyu tarihinde ilk defa 114 tayımız olacak”

“Sultansuyu Tarım İşletmesi tarihinde bu yıl ilk defa 114 tayımız olacak” diyen Murat Durmaz,  tay sayısının geçen sene 80’lerden 100’e çıkmış olduğunu hatırlatarak “Bu sene 100’den 114’lere çıkardık. Önümüzdeki yıl da 120 arası yavru bekliyoruz. Gittikçe Sultansuyu’ndaki kısrak kadromuzu hem güçlendiriyoruz hem de sayısını arttırıyoruz. Bu sene bizim dişi tay sayımız çok fazla. 64 dişi, 44 erkek tayımız var. Dişi taylar da koşuyorlar. Memnuniyetsizliğimiz yok” dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız