SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eski Kale'de Yeni Odalar Çıktı

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:58:39
Eski Kale'de Yeni Odalar Çıktı
A- A+ PAYLAŞ

Dünyada eşine az rastlanır özelliği olan Adıyaman’ın Kahta ilçesi Kocahisar köyündeki Yeni Kale’deki (Eski Kahta Kalesi) restorasyonun ikinci etabı gerçekleştiriliyor. Kaledeki çalışmalarda yeni odalar ortaya çıktı.

Kommagene uygarlığı tarafından yapılan ve yaklaşık 2 bin yıllık olan Yeni Kale, tek bir kaya parçası üzerine kurulu olma özelliği ile dünyada adından söz ettiriyor. Yüksekliği yaklaşık 350 metre olan büyük bir kaya parçası üzerinde bulunan Yeni Kale, Kommagene, Selçuklular, Roma ve Memlüklüler döneminde kullanıldı. Kale içinde çarşı, cami, zindan, su yolları, güvercinlik kalıntıları ve kitabeler bulunuyor.

1970 yıllında kısmen onarılan Yeni Kale, 2013 yılında yeniden restore edilmeye başlandı. 2013 yılında birinci etabı, 2015 yılında ikinci etap çalışmaları yürütülen kalenin, üçüncü ve son etap çalışmalarının ise 2016 yılında başlatılması planlanıyor. İkinci etap restorasyon çalışmalarında yıkılan duvarlar ve tavanlar temizlendikçe yeni odalar ortaya çıkıyor.

Müteahhit Firma’nın sorumlu Mimarı Kasım Öztürk, yapılan çalışmalarda daha önce içerisinde toprakla dolu olan ve görülmeyen 3 yeni odanın ortaya çıktığını belirterek, bu odaların içerisinin temizlendiğini kaydetti. Yeni Kale’nin kalıntılardan 3 katlı olduğunun anlaşıldığını ifade eden Kasım Öztürk, kalenin 100-150 yıl önce yandığını ve tahrip olduğunu dile getirdi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kommangene Dönemi’nde inşa edilen Yeni Kale’nin tek kaya parçası üzerine oturtulmuş ve dünyada eşi benzeri olmayan nadir bir tarihi yapı olduğunun altını çizdi. 2013 yılında restorasyon çalışmalarına başlanıldığını, 2015 yılında ikinci etap çalışmalara start verildiğini kaydeden Vali Mahmut Demirtaş, üçüncü etap çalışmaların 2016 yılında başlamayı planladıklarını söyledi. Vali Demirtaş, Yeni Kale’nin çok önemli bir tarihi eser olduğunu ifade ederek, amaçlarının bu eserin turizme kazandırılması olduğunu aktardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız