SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eskimalatya Surları Yeniden..

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:49:06
Eskimalatya Surları Yeniden..
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesinde bulunan Tarihi Kale Surları'nın 3'üncü etap temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene; Malatya Valisi Süleyman Kamçı,  AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Milli Eğitim Eski Bakanı Metin Emiroğlu, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ertan Mumcu ve Ercan Turan,  Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop, İl Müftüsü Ümit Çimen, AKP Malatya Milletvekili adayları ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman katıldı.

“Tarih Ayağa Kalkıyor”

Battalgazi Belediyesi Mehteran Takımı gösterisi ile başlayan törende ilk konuşmayı yapan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “ Battalgazi surları ihtiyarlamıştı. Hükumetimizin, kültürel mirasın korunması noktasındaki destekleri büyük ölçüdedir. Biz görev süresini 5 yıl olarak değerlendirmiyoruz. Eğer bir belediye başkanı kendisini 5 yıllık bir dilime hapsederse, o başta lades demiş ve işi kaybetmiş olur. Biz 2 bin yıllık surları ayağa kaldırırız geçmiş 2 bin yılın belediye başkanı olursunuz.  Arslantepe’yi ayağa kaldırırsınız geçmiş 5 bin yılın belediye başkanı olursunuz. Cafer Höyüğü ayağa kaldırırsınız geçmiş 9 bin yılın belediye başkanı olursunuz. Bu eserleri geleceği taşırsanız, gelecek yüz yılların belediye başkanı olursunuz. Diğer tarihi eserlerimizin de ayağa kaldırılması noktasında 2004 yılında başlattığımız çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.  Battalgazi’de bugün vakıflara ait 50’nin üstünde tescil ettiğimiz tarihi eserimiz var. Geçmişine sahip çıkmayan bir milletin geleceğine sahip çıkması mümkün değildir. Battalgazi'de tekrar tarih ayağa kalkıyor. Battalgazi mazisine layık istikbale hazırlanıyor. Battalgazi tarihin canlandığı bir yerdir. Battalgazi’nin 2 bin 650 metrelik surlarına biz başladık. İnşallah bu projeyi önümüzdeki 10 – 15 yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“En Önemsediğimiz Projelerden”

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop ise konuşmasında; “ Desteklerimizle, surların belli bir bölümünün restorasyonu, namazgâh, kanlı kümbet, Emir Ömer Mescidi gibi yapıların çevre düzenlemesi çalışmaları yapılacaktır. En önemsediğimiz projelerden biridir burası. Ajansımız, geride bıraktığı 5 yıl boyunca toplamda 265 proje için 62 milyon TL hibe destek kullandırmış durumda, bu da 113 milyon TL gibi bir yatırımın ortaya çıkması anlamına geliyor. Malatya ölçeğinde baktığımız zamanda, 95 proje için toplamda 20 milyon TL kaynak aktarımı gerçekleştirilmiştir. Böylece 36 milyon TL’lik bir projenin önü açılmıştır. “ dedi.

“Kültürel Değerleri Koruyacağız”

“Biz önceleri Battalgazi’de bulunan tarihi eserlerin ne durumda olduğunu çok iyi biliyoruz.” Diyen Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise konuşmasında; “ Vakıflar vasıtasıyla hükümetimizin ortaya koyduğu plan ve programlar kapsamında güzel çalışmalar yapıldı. Daha önce değerinin çok altında birilerinin kullanımına sunulan tarihi eserler, artık kendi yağında kavrulacak hale gelmiştir. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bu alanların yapılamayan kısımları için de ilgili yerlerden destekler istedik. Diğer ilçelerdeki tarihi eserler içinde aynı çalışmaları yapacağız. Kültürel değerlerin kaybolmaması için elimizden geleni yapacağız. “ ifadelerini kullandı.

“Kültür Varlığı Zengin Değil”

Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise konuşmasında; “Malatyamız; kültür varlıkları yönünden zengin bir il değil. Turizmden hiç hak ettiğimiz pay söz konusu değil. İller; sanayisiyle, tarımıyla belli noktalara gelir, ancak bunun yanında kültür ve turizm ile de canlandırılması lazımdır. Bu anlamda Malatya’mızda olan eserlerin ortaya çıkarılması bakımından ilgili kurumlarımız ellerinden geleni yapıyorlar. Bu hizmette emeği geçenlere teşekkür ediyor, memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. “ dedi.

Konuşmaların ardından Battalgazi Tarihi Kale Surları'nın temeli, törene katılan protokol üyeleri tarafından atıldı.  

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız