SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eskimalatya'da Susuzluk.. Arşivde Ne Var? (2)

0
Güncellendi - 2017-08-19 03:33:22
Eskimalatya'da Susuzluk.. Arşivde Ne Var? (2)
A- A+ PAYLAŞ

  • 8 yıl önce Bakan Eroğlu, "Buranın su meselesi çözülecek, ben bizzat alakadar olacağım" demişti ama..

Malatya'da sulama suyu sıkıntısının köklü çözümü için ortaya atılan alternatif projelerden birisi Karakaya Baraj Gölü’nden pompalarla su alınarak yapılacak gölete taşınması ve Atıksu Arıtma Tesisinden çıkan suyunda yine Eskimalatya’daki tarım arazilerine verilmesiydi. Eskimalatya’daki sulama suyu sorunun çözümü içinde Bakan Eroğlu’nun 2009’da, “Buradaki su meselesi çözülecek. Bu konuyla ilgili bende bizzat alakadar olacağım.” sözünü vermişti.

-İki proje gündeme gelmiş ve konuşulmuştu

Malatya’da 2008 yılında yaşanan kuraklık sorunu sonrasında Eskimalatya’daki kayısı bahçeleri ve tarım arazilerinin sulanabilmesi için çeşitli alternatif projeler gündeme getirilmiş ve tartışılmıştı. Bunlardan iki tanesi; Karakaya Baraj Gölü’nden pompalarla su alınarak yapılacak gölete taşınması ve buradan da kapalı sistemle sıkıntı yaşanan bölgelere verilmesiydi. Yine Atıksu Arıtma Tesisi’nden arıtma işlemi sonrasında baraja verilen suyunda taşıma sistemi yöntemiyle tarım arazilerine verilmesiydi. Her iki proje üzerinde de kamuoyuna o dönem yansıyan bilgilere göre; çalışma yapılmıştı.

-Enerji maliyetine takılmıştı, ama bugün o sıkıntı yok

Özellikle üzerinde durulan Karakaya Baraj Gölü’nden suyun pompalarla alınıp, suyun araziye verilebilecek şekilde kot seviyesine göre bir gölete taşınması ve buradan da dağıtımının yapılmasıydı. Bu proje o dönem, kullanılacak olan pompalar nedeniyle çiftçilere yüklü miktarda enerji maliyetine neden olacağı belirtilerek, daha sonra gündemden çıkartılmıştı. Ancak; bugün özellikle Güneş Enerjisi Santrali ile enerji maliyetinin çiftçi için bedavaya getirilmesi imkanı var.  Devletin bugün bu tür projelere vermiş olduğu önemli ölçüde hibeleri bulunuyor.  Karakaya Baraj Gölünden pompalarla su taşınması için bölgedeki uygun yere Güneş Enerjisi Santrali kurulması ile hem sulama suyu sorunun çözüm bulması, hemde sulama sezonu sonrasında santralden enerji satışı yapılabilme imkanı da bulunuyor.

NE SÖZLER VERİLMİŞTİ, NELER KONUŞULMUŞTU?

-Bakan Eroğlu bu işi üzerine almıştı

2009 yılındaki yerel seçimler nedeniyle Malatya’ya gelen, halen aynı görevini sürdüren Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 27 Şubat 2009 tarihinde AKP'nin  Battalgazi İlçe Seçim Bürosu’nun açılışına katılmıştı.

Bakan Eroğlu, o açılış töreninde; Eskimalatya’daki sulama suyu sorununa ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulunmuş ve sözler vermişti.

Bakan Eroğlu; "Battalgazi'nin yiğit ve güzel insanları hepiniz hoş geldiniz. Battalgazi'de bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Battalgazi'ye bir gönül bağımın olduğunu da ifade etmek istiyorum " sözleriyle Eskimalatyalıları selamlamış ve konuşmasında, “Söz verdiğimiz her şeyi yapıyoruz. Zaten yaptıklarımız ve yapacaklarımız ortada" demişti.

“Ben Malatya'ya daha önce gelecektim, ancak gecikmemin sebebi, misafir gelirken en azından elinde bir hediye, heybesinin dolu olması gerekiyor. “ ifadelerini de konuşmasında kaydeden Bakan Eroğlu, Bölge Müdürleri ve İl Müdürlerine önümüzdeki hafta su meselesinin kökünden çözülmesi ve atık su arıtma tesisinden çıkan suları sulama suyu olarak kullanmak amacıyla çalışma yapmaları yönünde talimat verdiklerini söylemişti.

Bakan Eroğlu şöyle konuşmuştu:

"Gerek DSİ, gerek Valiliğimiz, gerek Tarım İl Müdürlüğü gerekse sulama birliği kooperatifleri hep birlikte çalışma yapacaklar. Birlikte el ele vererek, buradaki su meselesi çözülecek. Bu konuyla ilgili bende bizzat alakadar olacağım. Kısa vadede yapılacakları belirleyip, ne gerekiyorsa yapacağız. Sizin gibi güzel insanlara hizmet etmek bizim için şarttır, elzemdir ve vazifedir. Ben Bakanlar Kurulu'nda gerekli talepleri de ileteceğim. Bakanlığım ile ilgili olan konuları da bizzat ben takip edeceğim."

-Bakan Eroğlu, su taşınması  için de söz vermişti..

Dönemin AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, 31 Aralık 2011 tarihinde AKP Battalgazi İlçe Kongresinde Eskimalatya’daki sulama suyu konusunda açıklamalarda bulunmuştu.

Fındıklı,  dönemin AKP Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz ve Cemal Akın ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile görüştüklerini anlatarak, "Sayın bakanın bizzat talimatı, 'Benim Battalgazi'ye sözüm var.' Barajdan atılacak su Karababa'ya kadar, gerekirse iki pompayla çıkartılması talimatını verdi. Etüt çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak. Bunun takipçisi olacağız. Battalgazi'nin sulama projesini bu şekilde çözmüş olacağız" demişti.

-Eker’de çalışmaların sürdüğünü anlatmıştı..

Dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de,  13 Temmuz 2014 tarihinde Malatya ziyaretinde   ilçe ziraat oda başkanlarını belediye binasında kabul etmiş ve burada bir görüşme gerçekleştirmişti.

Eker, sulama suyu konusunda Battalgazi’de arıtma suyunun kullanımı ile ilgili bir çalışma yürütüldüğünü söyleyerek, Karakaya Barajı’ndan ilçeye su taşınması ile ilgilide bir çalışmanın yapılmakta olduğunu kaydetmişti.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: Sulama suyu sorununun çözümü için yıllar önce ilgili bakanlar Veysel Eroğlu ve Mehdi Eker, sadece bol bol söz vermişler, gerisi gelmemiş.. (Ferdi DURDU)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • sabri maden (6 yıl önce)
    Milleti hayt huyt diyerek uyutmaya devam edin. Nasılsa seçim yaklaşınca sahaya çıkıp yine pembe vaatlerle milletin oyunu yine alacaksınız. Güzelim Battalgazi ovası susuzluktan kırılıyor. Sorun değil bu millet yine sizinle.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatihh (6 yıl önce)
    Kolayı var kapatır seneye yine açılış
    0
    0
    Yanıtla
  • T.RAN.I (6 yıl önce)
    Seçim zamanı gelsin eskimalatyalıların bacısı yine projeleri ortaya döker oy alındımı tekrar eski haline döner ağaçlar kurur
    0
    0
    Yanıtla
  • Alişan (6 yıl önce)
    YAPACAĞIZ, EDECEĞİZ, OLACAK, ÇALIŞMA YAPILIYOR, İNŞALLAH SONUÇ YOK LAF ÇOK İCRAAT YOK ..
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (6 yıl önce)
    Malatya ya yaptıkları bir elle tutulur gözle görülür bir şey göstersinler.Futbol oynanmayan stadın açılışını yaptılar.Yedi yıl oldu halen bitmedi.
    0
    0
    Yanıtla