SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Esnaf Acele Etsin'

A- A+ PAYLAŞ

Küçük ve Orta Büyüklükdeki İşletmelere (KOBİ) sağlanan 3 milyar TL kredi konusunda Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) bilgilendirme amacıyla basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasın MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ile Küçük ve ve Orta Sanayiciyi Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Malatya Müdürü Murat Seki yaptı.

İlk olarak konuşan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Sanayi ve Ticaret Bakanımız sayın Nihat Ergün beyefendinin açıkladığı yeni kredilendirmeyle ilgili olarak basın toplantısı yapıyoruz. Daha önceden Malatya verilen kredilerde ilk sıralarda yer almdı. Ümit ediyorum ki, esnaf ve sanatkarlarımız ile küçüük işletmelerimizin bu krediden azami derecede istifade etmelerini istiyoruz"dedi.

Geçmişte çeki yazılan ve senedi protesto olan işletmelerin de bu krediden yararlandırılacağını vurgulayan Erkoç, "Alacakları kredi borçtan kesilmiş olacaktır" ifadelerini kullandı.

23 Kasım'da başlayacak müracaatlarda Malatya'daki esnafların biran önce müracaatta bulunmalarını isteyen Erkoç, "Bu kredi esnaflarımızı rahatlatacağını ümit ediyorum"diyerek, bakanlığın da bu tür kredi miktarlarını arttırmasını beklediklerini kaydetti.

KOSGEB Malatya Müdürü Murat Seki ise ölçek endeksli büyüme kredisi hakkında ayrıntılı bilgi sundu. Seki, 23 Kasım'da başlayacak müracaat konusunda esnafın acele etmesini istedi.

FINDIKLI'NIN AÇIKLAMASI..
Bu arada AKP Malatya milletvekili Mücahit Fındıklı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) yönelik yeni bir kredi destek paketi hazırlandığını ve Sanayi Bakanlığı ve KOSGEB Başkanlığınca KOBİ'lere 3 milyar TL tutarında destek paketi çıkarıldığını söyledi.

Fındıklı, KOBİ'lere yeni kullandıracakları Ölçek Endeksli Büyüme Kredi Destek Programından 44 bin, İhracat Kredisi Destek Programından da 5 binin üzerinde işletmenin yararlanmasının hedeflendiğini belirterek, her bir destek programı kapsamında 1,5 milyar lira olmak üzere toplam 3 milyar lira tutarında kredi desteği verileceğini bildirdi.
Fındıklı, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi destek programından 44 bin civarında işletmenin yararlanacağını ve yaklaşık 1,5 milyar lira kredi hacmi oluşmasının beklendiğini" söyledi.

Fındıklı şu bilgileri verdi:

"Ölçek endeksli büyüme kredisi destek programında; aylık faiz oranı yüzde 0,94 olacak. Bu kapsamda işletme başına verilecek mikro ölçekli kredinin üst limiti 30 bin lira, küçük ölçekli işletmeler için üst limit 50 bin lira, orta ölçekli işletmeler için üst limit ise 80 bin lira olacak. Ancak dileyen KOBİ'ler, ihtiyaçlarına göre, bu rakamların daha altında miktarlarda da kredi kullanabilecekler. Daha önceki bazı programlarda olduğu gibi, bu destek programında da kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak kredi üst limitler 10 bin lira daha artırıldı. Bu çerçevede mikro kredi 10 işçiden az işçi çalıştıran, yıllık ciro toplamı 1 milyon liradan az olan, küçük ölçekli işletme kredisi 10-49 arası işçi çalıştıran, yıllık cirosu 1-5 milyon lira arası olan, orta ölçekli işletme kredisi 50-249 arası işçi çalıştıran, yıllık cirosu 5-25 milyon lira arası olan işletmelere verilecek Ölçek endeksli kredinin vadesi ilk altı ayı ödemesiz, geri kalanı eşit taksitler halinde toplam 18 ay olarak belirlendi. Kredinin en üst limitte kullanılması halinde, bankaya ödenmesi gereken faizin, mikro ölçekli işletmelerde 859 lira, küçük ölçekli işletmelerde bin 431 lira, orta ölçekli işletmelerde ise 2 bin 300 lira ile sınırlı kalacak. KOSGEB'in payı ise mikro ölçekli işletmeler için 2 bin 576 lirayı, küçük ölçekli işletmelerde 4 bin 294 lirayı ve orta ölçekli işletmelerde 6 bin 900 lirayı bulacak Faiz veya kar payının sadece 4'te 1'inin işletme tarafından ödenecek, kalan 4'te 3'ünü ise
KOSGEB karşılayacak."

Fındıklı, "İhracat Kredisi Destek Programı'nı amacı KOBİ'lerimizin ihracat potansiyelini artırmaktır. İhracatta belirlediğimiz hedefe ulaşmak için, pazarlarımızı genişletmeli, mevcut pazarlara daha derinlemesine nüfuz etmeli, ihracatımızın içinde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını artırmalı ve tabii ki ihracatçı işletmelerin sayılarını artırmalıyız. Bu Program, hali hazırda ihracat yapan KOBİ'lerimizin ihracat yeteneklerini geliştireceği gibi, birçok işletmenin de sıfırdan ihracat yapmaya başlamasını sağlayacaktır. Kambiyo mevzuatına göre döviz kredisi kullanma ehliyetine sahip, yasal süresi içinde ihracat taahhüdünde bulunabilecek işletmeler, bu programdan yararlanabileceklerdir" dedi. İhracat Kredisi Destek Programı'nda, işletme başına kredi üst limitin 200 bin dolar olduğunu, dileyen firmaların, daha az miktarlarda da kredi kullanabileceklerini belirten Fındıklı, söz konusu kredinin vadesinin 6 ay olacağını, faiz veya kar payının dörtte üçünü KOSGEB'in, geriye kalan dörtte birini ise işletmelerin ödeyeceğini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız