SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf Bağ Kur ve SGK Primini Ödeyemez Hale Geldi"

0
Güncellendi - 2020-01-05 18:46:02
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, asgari ücretteki artışın Bağ-Kur primlerine yansıtılmaması gerektiğini ifade ederek, “Esnaf ve sanatkar Bağ-Kur’a sosyal güvenlik primini ödeyemez haldeyken Bağ-Kur primlerinde artış yapılması esnafımızı daha da olumsuz etkileyecektir” dedi.

Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan ekonomik sıkıntıdan en çok esnaf ve sanatkâr camiasının etkilendiğini belirtti.

Esnafların 2019 yılını sıkıntılı geçirdiğini, 2020 yılına da sıkıntılı girdiğini ifade eden Keskin, “Esnaf, hem ülkenin hem de ekonominin can damarıdır. Esnaflar sıkıntıdan kurtulmazsa maalesef ekonomi de sıkıntıya düşer. Bu noktada esnafa verilen her türlü destek, ekonomiye verilen destek anlamına gelir” dedi.

Keskin, iki aydan fazla sağlık prim borcu olan Bağ-kurluların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresinin 31 Aralık 2019 itibariyle sona erdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: “Esnaf ve sanatkâr, Bağ-Kur’a sosyal güvenlik primini ödeyemez haldedir. Bunun yanında asgari ücrette yapılan artış Bağ-Kur primlerine de yansıyacak. Sigorta prim tutarları her yıl asgari ücrete bağlı olarak artıyor. Asgari ücretteki artış nedeniyle 2019’da Bağ-Kurlunun en düşük SGK primi 882,60 TL oldu. 2020 yılında asgari ücret yüzde 15,03 artışla net 2 bin 324 TL oldu. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte Bağkurluların SGK’ya ödedikleri en düşük SGK primi 1.015,3 TL’ye yükseldi. 2019 yılı Bağ-Kur’unu ödeyemeyen esnaf bu yükü nasıl kaldıracak? Bütçenin vatandaşın ‘suçlu’ ilan edilerek hazırlanmasına bir anlam veremiyoruz. Esnafın bu yükü kaldırması ve ödemesi mümkün değil.”

2018 ve 2019 yılları arasında elektrik fiyatlarına 5 kez elektrik zammı yapıldığını kaydeden Keskin, “2019 yılı seçimler nedeniyle Temmuz ayına kadar fiyatlar sabit kalmış, son zamla birlikte 2 yılda elektriğe yüzde 60,9 zam gelmiştir. Bir ayda ikinci zamla birlikte doğalgaz 2019 yılında yüzde 32 arttı. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2019 yılı için değerleme oranı yüzde 15,9 olarak belirlenmiştir. Bu oran ticari yük ve mal taşımacılığı yapmakta olan esnaf ve sanatkârımız için yüksektir. Ticari taşıtı olan esnaf ve sanatkârlarımız hem ticari faaliyette bulunan her mükellef gibi vergisini vermekte, hem de Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemekte. Yaşanan ekonomik sıkıntı ve yükselen maliyetler nedeniyle mağdur olan şoför esnafımız için artan Motorlu Taşıtlar Vergisi bir yük olacaktır. Ayrıca; ÖTV’siz araç uygulamasından yararlanan şoför esnafımızın ödeyeceği MTV miktarı 2.647.167 TL’yi bulmakta ve esnafımızın mağduriyetine neden olacaktır. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan ve vergi levhası bulunan esnaf ve sanatkârlardan ya Motorlu Taşıt Vergisi alınmamalı ya da Motorlu Taşıt Vergisi oranı düşürülmelidir. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2019 yılı için değerleme oranı yüzde 12 artış yapılmıştır. Pasaport ve ehliyet harcı ile trafik cezalarında yüzde 22,58 artış olmuştur. İlaç fiyatlarına 19 Şubat 2019 yüzde 26,4 zam gelmiş, 17 Aralık 2019 tarihinde yüzde 28 zam yapılmıştır. Akaryakıt zamları vatandaşı, esnafımızı ve diğer sektörleri olumsuz etkiliyor. Bu yıl benzine 15, motorine 13, LPG’ye 8 kez zam geldi. Yeni yılda hem ticari akaryakıt müjdesi hem de akaryakıtta dişe dokunur bir indirim haberi verilmeli. Esnafımızın ticari akaryakıta ihtiyacı var.” ifadelerini kaydetti.

Keskin, Esnafın Bağ-Kur primlerine zam yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “2018’de yaşanan ekonomik sıkıntılardan esnaf ve sanatkâr camiası da her kesim gibi olumsuz etkilenmiştir. 2019’da sıkıntılı geçiren esnaflarımı dolayısıyla 2020 yılına da sıkıntılı girmiştir. Esnafların mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Bu noktada Bağ-Kur primlerine zam yapılmaması talep ediyoruz. Esnaf ve sanatkâr Bağ-Kur’a sosyal güvenlik primini ödeyemez hale gelmiştir. Esnafa verilen destek ekonomiye ve vatandaşa doğrudan destek anlamına gelmektedir. Ekonominin en önemli ayağı olan esnafın desteklenmesi ve sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekmektedir” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Kadir (4 yıl önce)
    Ekonominin Can Damarı esnaf değildir vatandaştır. Çalışan işçi-memur Vatandaşın cebine Hakettiği parayı koymazsan işte böyle kıvranır durursun. Esnafın fonksiyonu çalışan vatandaşın cebindeki paraya bağlıdır. Çalışana ne kadar az para verilirse esnaf da o kadar az alışveriş yüzü görür. Hor görme gariban işçiyi, işte böyle işin gücün tükanında esnemek olur. Bağ kur primini ödeyemiyorsanız yazar kasalarınızı satın. Tükanı kapatın. Bu güne kadar nasıl milleti uyuttuysanız bundan sonra da öyle devam edin.
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (4 yıl önce)
    baskan doğru söylüyor bende esnaf kefaletten kredi kullandım iş yerimi kapattım iş olmuyor diye kredi taksitlerimi ödeyemiyorum.kaç kere esnaf kefalete kredi borcumu yeniden taksitlendirelim dedim 2 defa bana olmaz dediler hani esnafın yanındaydınız neden yapmıyorsunuz benim gibi çok esnaf zor durumda bu taksitlendirmeyi yapmadıkları için hiç taksit ödemezdim ama kefil var o zor durumda kalacak yoksa ödemezdim bendende beş kuruş alamazdınız icraya verir dururdunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • itiraz44 (4 yıl önce)
    Türkiyede son yıllarda dikkat ettiniz mi? Esnafın,işçinin ve dar gelirlinin hakkını savunacak ne sendika nede oda kaldı. Sivil toplum dernekleri desen ap ayrı dünyadalar.Dolayısıyla bunların varlığı ile yokluğu aynı. Onun için aldıkları para haramdır. Geçmişte ve kısmen günümüzde bu teşkilatlar sistemden beslenenler ile bundan hoşnut olmayan marabaları arasında tampon görevi vardı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vedat (4 yıl önce)
    Selatin Gürkan bey ile furyaya dönüşen en az 7-8 tane bildiğim çadır fuarları ile trilyonlarca para şehir dışına akarken kafasını kuma gömen şevket bey ben esnafım benim için inandırıcılığın hiç yok. Esnaflık ayrı şöförlük ayrı.Taksi dolmuş kamyon şöförü tüm esnafa baş olursa malatyaya çadır normal olur
    0
    0
    Yanıtla
  • bulent (4 yıl önce)
    esnafmi kaldi...iflas etti...sizin keyfiniz yerinde
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    esnaf odaları kapatılmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergün (4 yıl önce)
    Şu esnafı da bi doyuramadık...
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğluna göre herşey çok güzelmiş. Öyle deyo.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Ben bu tür beyanlara katılmıyorum. Esnafta da, çiftçi de, işçi de halinden son derece memnun. Bu şikayetler doğru olsa iktidar bu kadar oy alırmı hiç?
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet çok âdil konuştun bence
    0
    0
    Yanıtla
  • Okan (4 yıl önce)
    Büyükşehir belediyesinin vergi vermeyen prim ödemeyen vs çadırların (köye çevirdiler malatyayı) açılışına git açılış yap, sonra MALATYALI EFNAFIMMM KAN AĞLIYOR DE
    0
    0
    Yanıtla
  • Aras (4 yıl önce)
    Tabi ki ödeyemez ortada esnafın sorununa çözüm bulan yda girişimde bulunan bir başkan yada kaldırım işgal eden seyyar satıcıları denetleyen belediye mekanizması mı var seyyar satıcı işportacı doldu memleketimiz adamlar akşam vaktinde herhangi bir cadde de iki tane projektör ile kaldırımı işgal ederek ayyakkabı satıyor ama kontrol eden zabıta bile yok çarşı merkezde zabıtalar klimalı arabalarının içerisinde oturmuslar onlarında suçu yokki amirleri belediye ne derse onlarda onu yapıyor yani başkan sen siyaset yapmayı bırakta esnafa çözüm bul yeri geldiginde belediyeyi de görevini yapmayan yetkili kurumları da elestirmeyi bil esnafın için
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (4 yıl önce)
    Ödesinler gardaşım avantadan emekli olup devletin sırtına binmek yok artık eski Türkiye’de kaldı onlar yazıl günah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    De valla atı alan üsküdarı geçti şevket baskan sen belediyenin açmış olduğu çadırları görmezden gel heryan işportacı dolmuş zabıta belediye ortada yok sen sesini çıkarma nasıl olsa bana dokunmayan bin yaşasın diyerek yaşa sonrada çık deki esnaf kan ağlıyor bağkur sigorta ödeyemiyor sen stk temsilcisi esnafın temsilcisi sin esnafın sorunlarına çözüm arayacagına siyasete yapmaya sunni gündem oluşturma kalkışırsan sonucun böyle olacağı belli idi git belediye başkanları ile gez çakma çadır fuarlarların açılışını yap adamlar vergi sigorta vermiyor senin esnafın kan aglıyor sen iptal edilmesi icin baskı kuracagına açılışlarına gidiyorsun yazık yazık yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Çiğköftecinin yanına çiğköfteci, dönercinin karşısında dönerci açıldıkça esnaf bir yere varamaz, kasap, kumaşçılar. ...akpınarda 10 tane pestilci var
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (4 yıl önce)
    bu açıklamada şevket keskin neyi söylüyor anlayan var mı??? kriz mi var yada zamlar mı çok bir karar verse iyi olur… birde kimi neyi eleştiriyor belli değil onunda mı sesini kestiler yoksa hiç bir toplantıda yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Haci Bilen (4 yıl önce)
    Her esnaf asgari ücretle bir başkasının yanında işçi olmaya dünden razı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Başkanım bim ler a 101 ler şok lar her köşe başınedir bu utanmadan birde 9000, şu be diye reklam yapıyorlar ne doymaz Mış bunlar bunlar yetmez miş gibi bir de İNTERNET SATIŞI NE OLACAK BU ESNAFIN HALİ.esnafı bitirdiler .siftahsız iş yeri kapatıyoruz .
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemalettin (4 yıl önce)
    Esnafı çadır çarşılarla bitirdiler, senin hiç sesin çıkmıyor. Bizim esip gürleyen Şevket Başkanımız Büyükşehir Belediyesine neden cevap veremiyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (4 yıl önce)
    Esnaf Odası neye yarar başkanım, 20 senelik esnafım ramazanda verdiğiniz o da (yetmeyen) iftar yemeğinizden başka bir şey görmedim. Sadece aidat istemek için ararsınız.Belediye bir yandan reklam vergisi ,maliye muhasebe bir yandan,Bağ-kur desen hak getire borç üstüne borç. Herköşe başına açılan aynı mahallede yan yana BİM i 101 i ŞOK u, ama bu millete müstehak durmak yok yola devam
    0
    0
    Yanıtla
  • Neco (4 yıl önce)
    Günaydin şevket keskin den son salvolar seçim döneminde susan prim yapmak için konuşmuş kesin seçim yakin esnaflar odasınınn
    0
    0
    Yanıtla
  • GEÇ (4 yıl önce)
    YENİ AYIKTIN BASKANIM...esnaf odası esnafını düşünüyorsa oda aidatlarını yarıya düşürsün... dükkan açarken para ,kapatırken para veriyoruz...adaletmi...zaten batmışız... esnaf odası ne işe yarıyor 20 yıldır anlayamadım...para vermekten başka ...Esnafın durumu derdi nedir diye soran yok ESKİ BİR ESNAFIN İÇİMDEKİLERİ DÖKTÜM...Anlarsanız....
    0
    0
    Yanıtla