SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf Ciddi Kriz İçinde"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:30:03
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)  Ocak ayı toplantısını yaparak, yılın ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi.

TSO Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleşen toplantıda konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “2015 yılına maalesef dünyanın bir çok yerinde yaşanan üzücü hadiselerle girdik. Özellikle Fransa’da bir derginin Peygamber efendimize yönelik kışkırtıcı yayınları ve sonrasında yaşanan gelişmeler bir Müslüman olarak hepimizi çok üzdü. Ben burada birkez daha bilinmesini istiyorumki, hiçbir inanca saldırı asla özgürlük olamaz. Peygamberimize dil uzatanların kendilerine özgürlük maskesi takması affedilir bir durum değildir. Bir kez daha nereden gelirse gelsin her türlü şiddeti ve saldırıyı nefretle kınıyoruz” dedi.

“BU YIL 2 SEKTÖREL ÇALIŞTAY YAPACAĞIZ”

Erkoç, “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan’ın Malatya ziyaretinde Malatya’yı heyecanlandıran projelerin gündeme gelmesi, zaten biz bunu TSO olarak sürekli gündemde tuttuk ve özellikle ulaşım noktasında hızlı trenin Malatya için nedenli önemli olduğunu dile getirmiştik. Bu konuyla ilgili olarak sayın başbakanlarımıza da, bakanlarımıza da dosyaları takdim etmiştik. Yine Malatya’yı ulaşım noktasında rahatlatacak olan tünellerin bitirilecek olması Malatya’nın gelişimine ciddi anlamda katkı sunacaktır. Bu yatırımları TSO olarak takip edeceğiz. Bakanımız Sayın Elvan’ın olumlu açıklamaları bizi ve Malatyalıları umutlandırmıştır. İnşallah bunların en kısa sürede hayata geçirilmesi Malatya’nın ekonomisi açısında da çok önemli projelerdir.  2015 yılı için bazı düşüncelerimiz var; özellikle komite çalışmalarının bir önceki Meclis’e göre daha verimli geçmesi bizleri son derece sevindiriyor. Bu ay içinde 3 meslek komitemizin çalışması oldu. Biz burada dönem dönem Malatya’yı geleceğe taşıyacak sektörlerden bahsettik. Özellikle bunların başında sağlık sektörünün önemli bir sektör olduğunu, demir çelik sektörünün önemli bir sektör olduğunu, yine kayısıdan dolayı gıda ve tarımın Malatya için önemli bir sektör olduğunu hep vurguladık. Akademik danışmanımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde, sizlerinde görüşlerini alarak bu yıl içerisinde 2 tane çalıştay yapmayı hedefliyoruz. İnşallah bu çalışmaları genişletilmiş çalıştaylar olarak sektörel bazda yapmayı planlıyor ve hedefliyoruz.  Bu konuda önümüzdeki ay içinde daha detaylı bilgiler vereceğiz. Akademik danışmanımızın vereceği raporlar doğrultusunda sizleri yeniden bilgilendireceğiz. Bu yıl içerisinde İnşallah 2 tane sektörel çalıştayı Malatya’da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yine Meclis Divanının yetiksinde olan Meclisimize 3 ayda bir Malatyalı işadamlarımızla, dünya markası olmuş, hatta Malatya dışında Türkiye ve dünyada marka olmuş şahsiyetleri buraya davet etmeyi, Meclis’te konuşma yapmalarını arzu ediyoruz. Meclis Divanı uygun görürse yönetim olarak bir çalışma yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“KOMİTELER İYİ ÇALIŞMALI”

TSO Başkanı Erkoç, “Özellikle şunu vurgulamakta yarar görüyorum, bu Meclis’in verimli olabilmesi için komitelerimizin çok çok iyi çalışması lazım. Meslek komitelerinin düzenli şekilde toplanıp, meslekte sorunların ve problemlerin TSO Meclisine taşınması ve bizimde ilgili makamlara aksettirmemiz ve bu konuda bir mesafe kaydetmemiz üyelerimiz adına sevindirici bir olay” ifadelerini kaydetti.

ESKİ TSO BİNASI KİRAYA VERİLDİ 

Erkoç, “Eski oda binası kiraya verildi. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Yani yaklaşık şuanda odamızın 675 bin TL yeni odanın altındaki kira geliri,  25 bin TL, Kalkınma Ajansından ve 100 TL’de eski oda binasının kira geliri var. Eski oda binası 100 bin TL’ye kiraya verilmiş, hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

“HERKESE VE HER KESİME AÇIK”

TSO Meclis Üyesi Ergün Kılıç, “Bende Fransa’daki olayları kınıyorum. Hiç kimsenin milli ve manevi değerleri ile alay edilemez. Tabiki bunun adı özgürlük değildir. Biz bir dernek kurduk, kısa bir süre önce. Ortak Değer Malatya Derneği diye. Bu dernek Malatya’da herkesin ve her kesimin olduğu bir dernek. İnşallah öyle olacak. Amacımız; Malatya’nın kültürel ve geleneksel yapısını unutturmamak. Malatya’nın değerlerini unutmamak ve unutturmamak. 15 günde bir veya ayda bir Malatya sohbetleri düşünüyoruz.  Ayrıca Malatya’nın turizmine katkı sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ELEŞTİRİYİ YAPALIM, KUCAKLAŞALIM”

TSO Meclis Üyesi Mehmet Karabulut, “Biz burada hepimiz arkadaşız. Şurada konuşunca dışarı çıktığımızda yüz yüze bakıyoruz. Hepimiz bir birimizi yıllardır tanıyoruz. Burada bir birimizin varlığına saygı göstermemiz ve eleştiriye saygı göstermemiz lazım. Bir arkadaşımız eleştiri yaptığı zaman o eleştiriye açık olmamız lazım. Kapıdan çıktığımız zaman bir birimize sarılarak çıkmamız lazım. Bir arkadaşımız şurada çıkıp bir noksanı söylediği zaman, bu arkadaşımıza saygı göstermemiz lazım. Bu konuda özellikle Sayın Hasan başkanımdan rica ediyorum, burada en sakin olacak insan Hasan başkanımdır, burada en son kızacak insan Hasan başkanımdır” ifadelerini kaydetti.

“ESNAF CİDDİ BİR KRİZ İÇERİSİNDE”

TSO Meclis Üyesi Oğuzhan Sadıkoğlu ise, “Kayısıdan dolayı esnafımız sıkıntı içerisinde. Yönetim kurulundan bazı çalışmaların yapılmasını arzu ediyoruz. Kayısı sosyal anlamda herkesin ekonomik girdi sağladığı, çiftçinin, esnafın, herkesin sağlıklı bir şekilde ticaret yapabilmesini sağladığı ekonomik bir ürün. Son dönemde kayısı ile ilgili sıkıntılar olduğundan dolayı esnaf bu anlamda ciddi kriz içerisinde. Hepimiz ticaret yapıyoruz. Perakende sektöründe de bir durağanlık var. Organize Sanayi Bölgesinde bir durağanlık var. Dolayısıyla çiftçiye ürün tedariki yapan insanlar daha ödemelerini temin etmemiş durumda. Ciddi çalışmalar yapılırsa, en azında durağanlaşmış bir sektörü biraz daha açmak çaba gösteririz, TSO’da bu anlamda etkili olmuş olur diye düşünüyorum. TSO, elektrik şirketleriyle görüşmeler yaparak, bazı illerde sağlanan yüzde 16 oranındaki indirimi esnafımıza kazandırabiliriz. TSO, elektrik tedariki yapan firmalardan teklifler alarak yüzde 16 oranında daha az elektrik ödenmesi için anlaşmalar yapmalı. Geçmiş yıllarda TSO’nun bankalarla yapmış olduğu anlaşmalar vardı. Ancak sadece bankaların yönlendirmiş olduğu oranı protokolle imzalıyorduk. TSO, bankalardan teklifler alarak en uygun oranda kredi veren banka ile protokol imzalayarak üyelerimizi o bankaya yönlendirmeli. TSO’nun gücünü kullanarak bankalarla ciddi protokol anlaşmalar yaparak kredi faiz oranlarını düşürebiliriz. Ayrıca devletin işçi teşviki ile ilgili İŞKUR projelerini üyelerimize duyurmalıyız ve bu anlamda katkı sunmalıyız” diye konuştu.

“BANKALARDAN TEKLİF ALARAK ÖYLE PROTOKOL İMZALAYACAĞIZ”

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise toplantıda son olarak söz alarak, “Serbest tüketici olduğunuz zaman biz Organize Sanayi Bölgesi olarak bunu değerlendirdik ve birkaç yerden fiyat aldık. Onu gerçekleştirdik. Bazı firmalarda ciddi oranda fiyat eskitmesi söz konusu oluyor. Ama AKSA’nın burada yaptığı yanılmıyorsam, belli bir limitin üzerinde belli bir indirim uyguluyor. Çok sayıda esnafımız anlaşma yaparak bunu uyguluyor. Bunu esnaflarımıza bilgilendirme yapalım. Bütün bankalardan ayrı ayrıda teklif alsanız, yine bunlar istediği noktaya getiriyor. Bundan sonra bize teklif gelirse protokol için, biz diğer bankalardan da teklif alarak faiz oranlarını en indirme çabası içinde olalım. Kayısıdaki durum nedeniyle piyasalara olumsuz yansımalarını biliyoruz. Kayısıdan 348 milyon dolar ihracat yaptık, ama ihracat gelir dağılımında tabana yayılmadığı için etkisi yeni yeni hissedilmeye başlardı ve esnafımızın sıkıntı içinde olduğunun farkındayız. İŞKUR projeleri ile ilgili çalışmalardan da çok sayıda işverenimiz yararlanıyor” şeklinde bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız