SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Esnaf Kepenk Kapattı !

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:50:04
Esnaf Kepenk Kapattı !
A- A+ PAYLAŞ

Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras yılın ilk 10 ayında terör olaylarının bölgedeki ekonomik fotoğrafını çekti. Uras yazısında terörden en çok etkilenen 21 ilde yılın ilk 10 ayında 11 bini aşkın esnafın dükkanını kapattığını 1.549 şirketin de faaliyetlerine son verdiğini kaleme aldı. Uras'ın yayınladığı tabloya göre Malatya'da da durum pek parlak değil !

İşte Uras’ın yazısının ilgili bölümü;

Terörden etkilenen 21 ilimizde 13.8 milyon kişi yaşıyor. Kaçı göç etti, bilmiyoruz. 21 ilde 10 ayda 11 bini aşkın esnaf dükkân kapattı, 1.549 şirket faaliyetine son verdi. Ülke bütünlüğü, can - mal güvenliği kadar ekonomi için de terörün bitmesi şart. İnsanlar için önce can, sonra mal güvenliği önemlidir. Terör Doğu’da yaşayanların hem can güvenliğini, hem mal güvenliğini yok etti. Doğu’da yıllardır yaşamını sürdürenler can kaygısı ile mallarını, mülklerini bırakarak, iş yerlerini kapatarak göç ediyorlar. Terör çatışmaları, insanların yılların birikimi olan mallarının, mülklerinin hasar görmesine, yok olmasına neden oluyor.

İnsanların kayıpları sonunda ekonominin ve ülkenin kaybına yol açıyor. Şehirlerde yıllardır süregelen ekonomik faaliyetler terörden kesintiye uğrayınca, esnaf ve işadamları iş yapamaz hale geliyor. Yatırım, üretim, ticaret duruyor. Terörden etkilenen şehirler diğer şehirlerden mal çekemiyor. Diğer şehirlere mal gönderemiyor. Terörün şehirlerde yaşayanları esnafı ve büyük işyerlerini nasıl etkilediği konusunda yeterli gösterge yok. Terörden etkilenen şehirlerdeki, bölgelerdeki üniversitelerin, ticaret ve sanayi odalarının, küçük sanayi siteleri ve organize sanayi bölgeleri yönetimlerinin gelişmeleri izleyerek olan biten hakkında kamu sorumlularına düzenli bilgi aktarmaları beklenir. Ne var ki, bugüne kadar konuya ilgi duyan olmadı.

İŞYERLERİ KAPANIYOR

Yetersiz de olsa da, olan bitenin boyutunu tam olarak yansıtamasa da 2 göstergeden söz edeceğim. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) esnaf sicil kayıtlarından anlaşıldığına göre Doğu’da terörden en fazla etkilenen 21 ilde yılbaşından sonraki 10 ay içinde 11.354 esnaf dükkânını kapatmak zorunda kalmış. TESK’in verilerini tam olarak değerlendirebilmek için, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) terörden etkilenen illerde kapanan şirket sayılarını öğrenmek istedim. Ticaret Sicili kayıtlarından, yılın ilk 10 ayında kapanan şirketlerin sayıları derlendi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız