SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf Parasızlıktan Alamadı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:07:54
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni nesil yazar kasa (POS) cihazlarının kullanım zorunluluğu ile ilgili uygulamanın 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe girdiğini belirterek, “Yüz binlerce esnaf parasızlık nedeniyle yeni POS cihazını alamadı” dedi. 

Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, yeni POS cihazlarının büyük işletmeler için avantaj sağladığının altını çizerek, “Bu işten yine esnaf zararlı çıktı. Bankalar, belli bir ciro taahhüdü veren işletmelere yeni POS cihazlarını hediye ediyor. Örneğin bir banka, aylık 5 bin lira ciro taahhüdü veren işletmelere bu cihazları hediye ediyor. Belli bir büyüklüğün üzerindeki işletmeler bu ciroyu zaten yapıyorlar. Dolayısıyla büyükler yeni nesil POS cihazlarına bedava sahip olurken, küçük esnaf 2 bin liraya varan cihaz bedellerini ödemek zorunda kalıyor” dedi. 

Şu ana kadar sadece 50 bin esnafın yeni uygulama nedeniyle POS cihazını alabildiğini ve 250 bin esnafın bu cihazı alamadığını anlatan Palandöken, “Eğer yeni süre verilmezse yeni nesil POS cihazı alamayan bu işletmelerin tamamı ceza yiyebilir. Bu arada birçok esnafımız da seyyar POS cihazlarını bankalara iade edip, sabit POS’lara geçiyor. Ancak halen eldeki eski yazar kasaların değerlendirilmesi ile ilgili bir gelişme bulunmuyor” ifadelerini kullandı. 

Anadolu’nun birçok yerinde POS cihazı kullanılmadığını ve alışverişlerin nakit yapıldığını belirten Palandöken, “Vergi kaybının azalması için kredi kartıyla alışverişin özendirilmesi amaçlanan yeni nesil POS cihazlarıyla tam tersine bir uygulama getirilmiş oldu. Büyükşehirlerde zaten kredi kartı çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Banka hareketlerinin takibi çok kolay olduğu için buralarda zaten kayıt dışılık yok. Ancak yapılan bu düzenleme Anadolu’da kartlı alışverişe geçişin süresini uzatabilecektir. Sonuçta bu işten beklenen elde edilemeyebilecektir” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız