SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf ve Sanatkara da Destek Verilmeli"

0
Güncellendi - 2016-04-16 20:00:51
A- A+ PAYLAŞ

  • CHP'nin heyeti, ESOB'u ziyaret etti. 

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, CHP Parti Meclisi Üyesi Hüsnü Süslü, CHP İl başkanı Enver Kiraz ve partili yöneticiler Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin’i ziyaret etti.

Ziyaret için teşekkür eden Keskin, CHP heyetine esnaf ve sanatkarların çözülmesini beklediği sorun ve talepler hakkında bilgi vererek, “Özellikle Organize Sanayi Bölgesine verilen destek ve teşviklerden esnaf ve sanatkarında yararlanmasını istiyoruz. Bu enerjide olur, sosyal güvencede olur. İşverenlere 110 TL bir destek veriliyor. Biz ise hükümetten Bağ-kur primleri için bir 100 TL destek verilmesini istiyoruz. Bağ-Kur primleri çok yüksek. Primler 568 TL’ye yükseldi. Bu durumu Sayın Başbakanımıza da aktardık. Bu primleri ödememiz mümkün değil. Burada esnaf ve sanatkara Bağ-Kur primleri için bir 100 TL destek verilmesi lazım.  Bunun CHP tarafında da dile getirilmesini istiyoruz. Esnaf ve sanatkarın en büyük sorunlarından birisi Bağ-Kur pimlerinin çok yüksek olması ve bunu esnafımızın ödeyebilmesinin mümkün olmamasıdır. Bugün Akdeniz bölgesindeki turizm sektöründeki işçilerin maaşlarını devlet tarafından desteklenmesi gündemde. Esnaf ve sanatkara da  destek verilmeli. Esnaf ve sanatkarı şu memlekette kaldırın, memleket kör olur,kimsesiz olur, karanlık olur. Gece bir devletin lambası yanar, birde esnaf ve sanatkarın lambası yanar ” dedi.

Keskin K1 Belgesindeki uygulamalar nedeniylede taşıma sektöründeki esnafların önemli sıkıntılar yaşamakta olduğunu dile getirerek, “K1 Belgesi bir A4 kağıdı boyunda ve fiyatı bugün 22 bin TL tutarında. Arabamız 15 bin TL etmez, ama 5 yıl süreli belge 22 bin TL tutarında. Bizim istediğimiz şudur; K1 uygulamasını tamamen kaldırmayın, en azından fiyatını sabit olarak 15 bin TL’ye çekin ve K1 belgesinin üçüncü kişiye devredilmesi hakkını verin. Siz milletvekilisiniz; her zaman çocuğunuzun milletvekili olmasına gerek var mı? Hepsi olamaz. Ben şoförüm, benim çağam, çocuğum bunu yapmak zorunda mı? Ben belgeyi aldım, bir sene sonra sattım veya arabamı sattım bu işi yapmayacağım.Ama benim elimdeki o 22 bin TL’ye almış olduğum K1 belgeyi benim birisine devretmem lazım. Yok diyor, diyor ki; ’Annene vereceksin, babana vereceksin,  oğluna vereceksin.’ Ben bunu yapmak zorundayım, bu alnımızda mı yazıyor? Ama ben bir senemi çalıştım, bin TL’sini kes, böl, 2 bin TL’sini kes, 3 bin TL’sini kes, geri kalan 15 bin TL ise, ben arabamı sattım, çağamı, çocuğumun nafakasını kazandığım için ben 15 bin TL ile geçineyim” diyerek K1 belgesi uygulamasında esnafları sıkıntıya koyan şartların iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Keskin şöyle devam etti; “Ben bugün hükümete teşekkür ediyorum, sizlere de teşekkür ediyorum. Esnaf ve sanatkara çok büyükte destek verildi. Esnaf ve sanatkar camiası olarak talep ve sorunlarımız hem 7 Haziran seçiminde, hem de 1 Kasım seçiminde iktidar ve muhalefet partilerince verilen sözler yerine getiriliyor. Muhalefet partilerinin, anamuhalefet partisinin verilen sözlerin üzerine düşmeseydi, belki de bu imkanları alamayabilirdik. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ise, “Taşıma sektöründe önemli sorunlar var, bunun mücadelesini gösteriyoruz. Çünkü orada sadece K1 değil, uluslararası taşımacılıkta da büyük sıkıntılar var.Türkiye’nin çıkardığı zorluklardan dolayı uluslararası firmalar Türkiye’ye girmeye başladı. Çok büyük bir sıkıntı. Bu konuya hakimiz ve bunun üzerine sürekli gidiyoruz, gündeme de getireceğiz. Türkiye’de öyle bir alışkanlık haline geldiki tamamen şehrin göbeğine, en güzel köşe başına alışveriş merkezi yapıyorlar. Hem trafiği tıkıyorlar, hem kentin dokusunu bozuyorlar, hem küçük esnafı bitiriyorlar, hemde çarşı sistemini yok ediyorlar. Bizim gerçekten şehirleşmemiz için çarşı istemini korumamız lazım. Yani geleneklerimizi, göreneklerimizi, küçük esnafı korumamız gerekiyor. Bunun için acilen yeni bir yasa tasarısına ihtiyaç var. Bugün SSK primi ile Bağ-Kur primine baktığınız zaman arada bir fark var. Emekliliğe baktığınız zaman o farkın karşılığını Bağ-Kur’dan emekli olan alamıyor. Eğer SSK ile Bağ-Kur birleştiyse bu sistemin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor, yeniden değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız