SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnafa Yakışır Olacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:59:02
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, ahilik kültürünün okullarda öğrencilere ders olarak okutulmasını istediklerini söyledi. 

Ahilik Haftası'nın başlaması nedeniyle, MESOB Başkanı Şevket Keskin tarafından basın toplantısı düzenlendi. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ve oda başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Keskin, Malatya’ya yakışır bir Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı düzenleyeceklerini ifade etti.

Ahilik Haftası’nın 17 Eylül Pazartesi günü başlayacağını belirten Şevket Keskin, "Ahilik Haftası, esnaf ve sanatkar camiasının bayramıdır, kurultayıdır. Buradaki amaç, ahilik kültürünü 800 yıldır gelen bir geleneği tekrar yaşatmak, yaşatmaya çalışmak ve genç nesillere tanıtmaktır. Biz her zaman şunu söyleriz; Avrupa kriterlerinden, Ankara kriterlerinden bahsediliyor ama bizce en güzel kriterin ahilik kriteri olması gerekiyor. Belediye binasının yanında 20 Eylül Perşembe günü Şed kuşatması ve ahilik pilavı etkinliği yapılacak. Çarşamba gününden itibaren oradaki çadırlar kurulacak. Dizaynı yapıldıktan sonra da Allah nasip ederse Perşembe günü şed kuşatması yapılacak, ahilik pilavının dağıtımı yapılacak. Bu vesileyle Malatyalıları etkinliğe davet ediyorum. İnşallah Malatya’ya yakışır, esnafa yakışır bir etkinlik düzenleyeceğimizi tahmin ediyorum. Bizler de destek veren komitemize, Valiliğimize, Belediyemize, Ticaret ve Sanayi Odası'na, Bakanlığımıza, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifimize, İnönü Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum. Böyle bir komite olarak bizim amacımız, sivil toplum örgütü olarak birimiz bir şey yaptığımızda biz yaptık oldu değil, bütün Malatya'daki sivil toplum örgütlerinin hepsini katıp, elimizi taşın altına koymaktır. Malatya’da sivil toplum örgütlerinin iyi bir diyalogu vardır" şeklinde konuştu.

20 Eylül Perşembe günü yapılacak olan etkinliğe Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın da katılmasını beklediklerini aktaran Keskin, "Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ'ın biliyorsunuz dünya konjonktürü farklıdır. Aslında bizim oturduğumuz coğrafya çok farklı bir coğrafyadır. Bakanımızın bizlere sözü var programa gelecek ama, yarın Başbakan bir yere görevlendirirse ya da olağanüstü bir durum olursa, tabii ki o durumu bırakıp, Türkiye’nin sorunlarını bırakıp Ahilik Haftası'na gelmesi de doğru olmaz. Ama geleceğine ben inanıyorum" dedi.

Ahilik kültürünün okullarda ders olarak okutulmasını istediklerini ve bu konuda teklifler de götürdüklerini anlatan Keskin, şöyle devam etti: 

"İnanç açısından, sosyal açıdan, insanlık acısından tüm güzellikler ahilik kültüründe toplanmış. Bizler bunun ders kitaplarına konulmasını istedik. Haftalık, günlük, bir ayın içerisinde Ahi Evran'ı ne anlatabilirsin ne de anlayabilirsin. Ders kitaplarına girmesi için büyük mücadele verdik. Bakanla da görüştük. Ahilik kültürüne baktığınız zaman paylaşmak var, insanlık var, dostluk var. ‘Rabbena, hep bana’ diye bir anlayış yoktur. Ahilik Haftası geldiğinde ne diyoruz, Milli Eğitim Müdürümüze ve valilerimize çok söyledim; ahiliği en azından okullarda, haftada bir defa 45 dakika bir ders olarak anlatsınlar. İmamlarımıza dedim ki, ahiliği iki hafta cumalarda hutbelerde anlatın. İlk defa kadınlara kadınlık hakkı veren ahilik kültürüdür. Dünyada ilk defa 800 yıl önce ahilik kültüründe Bacıyan-ı Rum teşkilatını kuran, yani Anadolu Kadınlar Birliği'ni kuran Bacıyan-ı Rum teşkilatıdır. O günün ilk temeli ise Kayseri’de atılmıştır. Bir tarafta erkekler çalıştırılmıştır, diğer tarafta bayanlar çalıştırılmıştır. Bayanlar el ürünlerini getirmiş pazara girmiş, para kazanmış. Kadınları evden çıkarmış. Evdeki kimsesiz kadınları himayesine almış. Ahilik kültürü böyle bir kültürdür."

Toplantıda konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ise, "Esnaf ve sanatkarlarımızın bu bayramında yanlarında olacağız. Malatya basınına en yakın kuruluş esnaf ve sanatkarlardır" diyerek, Malatya basınının Ahilik Haftası kutlamalarına gereken desteği vereceğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız