SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ESOB Başkanlar Kurulu Toplandı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:31:27
ESOB Başkanlar Kurulu Toplandı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldı.

Esnaf Sarayı’nda yapılan toplantıya MESOB’a bağlı esnaf ve sanatkar odalarının başkanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Esnaf için nasıl bir planlama getirilmesin istiyorsak, getirilmesi de gerekiyor, bir cadde de fizibilitesi, araştırması yapılacak, kaç tane lokantaya ihtiyaç var, kaç tane berbere, kaç tane kuaföre, kaç tane fırına, manava ihtiyaç varsa, öyle bir düzenleme yapılırsa, kanun taslağında bizlere bunun içinde söz hakkı verilirse, bunu yürütmeye çalışacağız. AVM’lere biz karşı değiliz, AVM’ler dört duvar arasıdır. AVM’ler şimdi bir birlerine vurmaya başladılar. Bizim istediğimiz, özellikle merkez ilçe belediye başkanlarından istediğimiz şudur, market şubelerine izin vermeyin, ruhsat vermeyin. Ne yaptıkları, ne sattıkları belli değil. Malatya halkını ve insanlarımızı kendi esnaflarından, kendi çocuklarından. Kendi mahallerinden alışveriş yapmalarını istiyoruz. AVM’lerin sonları geldi. Siz ne kadar AVM’yi getirirseniz getirin, Malatya’daki bir Bakırcılar Çarşısı’nın, bir Şire Pazarı’nın, Bir Tüccar Pazarı’nın, bir Mısır Çarşısı’nın, bir Kapalı Çarşı’nın konseptini yakalaşamazsınız. Çünkü buralar halkın kendi öz malıdır. Marketlere baktığınız zaman marketler 24 sat buranın sıcak parasını çeker ve elektriğine kadar Ankara ve İstanbul’da yatırı, elektriğini dahi İstanbul ve Ankara’da alır. Malatya’ya sadece çöplerini bırakırlar. Kazandıkları paranın da yüzde 60-70’i direk yurt dışına gider. Bu şehirde yaşayan ve bu şehirliyim diyen burada nefes alan, burada su içen, bu sokakta gezen insanlarımız, kendi esnaf ve sanatkarlarında alışveriş yapmalıdır” diye konuştu.

Keskin, “Gerçekten esnaf ve sanatkara hizmet veren Ahmet Çakır’a açıkça destek verdim. Neden? 1950’li yıllardan beri hiç kimsenin elini atmadığı esnaf ve sanatkarın sorunlarına Ahmet Çakır el atmıştır. Esnaf ve sanatkarımız için şimdiye kadar kimse sahip çıkmazken, Ahmet Çakır döneminde Mısır Çarşısı, Ayakkabıcı Pazarı, Tüccar Pazarı, Akpınar civarındaki esnaf çarşılarına, İstanbul Pasajına, Bakırcılar Çarşısı’na ve en önemlisi de kayısı için çok önemli olan Şire Pazarı’na yatırım yapıldı. Çarşılarımız suyun içinde kalmıştı. Kenar mahallelerde bir birlerini evine el feneri ile giden komşular, bugün Allah’a şükür caddelerde geziyorlar. Malatya bir baştan diğer başa kadar 200 tane cadde ve sokak yapıldı. Kapalı Sabit Semt Pazarı projesi bu dönem esnafa kazandırılıyor. Ben bazen yolların dar olması nedeniyle zaman zaman eleştirdim, bugün Cengiz Topel caddesi için yine eleştiriyorum, ama diğer İpek Caddesine girdiğin zaman gerçekten pırıl pırıl, Arap Osman mevkiine gittiğiniz zaman pırıl pırıl? Nasıl destek vermeyeceksin, vicdanen nasıl destek vermeyeceksin? Ahmet Çakır eleştiriliyor da, hizmet gelen yerde zahmette olacak. Eksik yapmıştır, gecikmiştir, ama hizmet yapmıştır. Biz bunun için destekliyoruz. Biz Malatya’ya yapılan hizmet için destekliyoruz. Birde Malatya deneme tahtası değil, bir gelen iki dönem, üç dönem yapsın. Biz tabiî ki devlete ve millete hesap vereceğiz. Ama bizim geldiğimiz ocak mektep, medresedir. İnancın ve itikadın, düzgünlüğün ve dürüstlüğün sembolü olan bir ocaktayız. En büyük hesabı yaratan Cenab-ı Allah’a vereceğiz. Hepimiz buna göre kendimizi buna göre hazırlamalıyız” diye konuştu.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ise, Şevket Keskin’in TESK yönetiminde olmasının Malatya’nın meselelerinin gerekli makamlara ulaştırılmasında önemli rol oynadığını vurgulayarak, MESOB’un mevcut yönetiminden dolayı son dönemde TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in yılda 2-3’kez geldiğini kaydetti.

Malatya’da esnaf kuruluşlarını birlik ve beraberlik içinde çalışarak, her sorunun çözümü için birlikte ellerini tayın altına koyduklarını ifade eden Evren, “Esnaf kredilerin yüzde 5’e düşürülmesinden dolayı hükümete teşekkür ediyorum. Hükümetin katkısı büyük olmuştur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Malatya esnaf ve sanatkarlarının hangi meslekte olursa olsun, burada kapıda bekletmiyoruz. Resmi işlemleri en kısa sürede kanun gereği yapılması gerekenleri yaparak, esnaf ve sanatkarlarımıza şuan itibariyle bu yıl şuana kadar 18 milyon TL tutarında kredi verdik. Malatya esnafımız çok duyarlı ve kredi takip oranımızda çok düşük seviyede” şeklinde konuştu.

Evren, “Hakikaten bende arzu ediyorum ki Malatya bir deneme tahtası olmasın. Takdir edilirse, Ahmet Çakır’a bir kez daha görevin verilmesini arzu ediyoruz, Şehirde bir gelişme olmuştur. Dışarıdan gelen misafirlerimiz de bunu bize söylüyorlar. Yanlışı var mıdır, vardır, ama doğrusu daha çoktur” dedi.

Toplantıda oda başkanları sorun ve taleplerini ilettiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız