SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ESOB'da Vergi Bilgilendirme Toplantısı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, kayıtdışı ekonomiyle daha etkin mücadele edeceklerini söyledi.

Vergi Dairesi Başkanı Özkök, beraberinde vergi daireleri başkanlarıyla birlikte Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni ziyaret ederek, basit usulde vergi beyanname dönemi olması nedeniyle bilgilendirme toplantısı yaptı. Esnaf Sarayı'ndaki toplantıya, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, oda başkanı ve odaların genel sekreterleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, verginin kutsal olduğunu belirterek, esnaf ve sanatkarların vergiyi tüyü bitmemiş yetimin hakkı olarak gördüklerini söyledi. Şu anda piyasada bir durgunluğun olduğunu ve siftah yapılmayan günleri yaşadıklarını belirten Keskin, Türkiye'deki dolaylı vergiden şikayetçi olarak, "Ülkemizde toplanan vergilerin yüzde 70'ini dolaylı vergiler oluşturuyor. Sadece kurumlar vergisi ile gelirler vergisinin göz önüne alınması yanlıştır. Esnafın sadece vergi dairesine verdiği vergi hesaplanıyor" dedi.

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök ise "Vergi dairesi başkanlığı yeni kuruldu. Türkiye'de 16 Eylül 2005 tarihinde toplanan vergilerin toplam yüzde 94'ünün toplandığı 29 ilde vergi dairesi kuruldu. Geri kalan illerde böyle bir teşkilat yoktur. Burada amaç, kayıtdışı ekonomi ile daha etkin mücadele, vergilendirilmemiş alanların vergilendirme altına alma, yani herkesin kazancı ölçüsünde elini taşın altına koymasını sağlamaktır. Şimdiye kadar kayıtlı mükelleflerden ve onlardan da belli bir kesimden vergi alınıyordu" dedi.

Esnaf ve sanatkarların devletine ve milletine bağlı bir kesim olduğunu belirten Özkök, "Esnaflarımız Türkiye'nin bel kemiğidir. Esnaf, sosyal patlamanın olmamasında en büyük rolü oynayan bir kesimdir. Biz esnafımıza bu anlamda çok değer veriyoruz" diye konuştu.

Esnafın genelde basit usulde vergi veren mükellefler olduğunu belirten Özkök, "Bu ay esnaflarımız için önemli. Şubat ayında basit usulde mükelleflerimizin beyannamelerini verme dönemi. Bizim amacımız., korkutarak, sindirerek, cezalandırarak bir şeyler elde etmek değildir. Vergilendirmeyle ilgili çalışmalarımızda şuana kadar kayıt dışı kalmışların üzerine gidiyoruz. Malatya'da 14 sektörde ekipler oluşturarak, tüm verileri bilgisayar ortamında değerlendiriyoruz. Kazanmayandan 1 kuruş vergi istemiyoruz. Kimseden matrah artırımı istemiyoruz, gerçek neyse onun beyan edilmesini istiyoruz. Artık geçmiş alışkanlıkları sürdürmeyelim" dedi.

Malatya merkezde 5 bin 965 esnaf mükellefin bulunduğunu aktaran Özkök, geçen yıl 970 esnafın ayda 1 YTL'nin altında vergi verdiğini tespit ettiklerini belirtti. Geçen yıl yine Malatya'da ayda 10 YTL üzerinde vergi veren esnaf sayısının 388 olduğunu kaydeden Özkök, ayda 50 YTL'nin üzerinde vergi veren esnaf sayısının ise 8 olduğunu ifade etti. Özkök, ayda 100 YTL'nin üzerinde vergi veren esnaf sayısının ise 1 olduğunu kaydetti.

Özkök, dolaylı vergilerin ise kayıt dışı ekonomiden kaynaklandığını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız