SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eti Hemen Buzdolabına Koymayın"

0
Güncellendi - 2016-09-10 20:41:45
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, kesilen kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konularak güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmesi gerektiğini ifade etti.

Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde uyarılarda bulunarak, “Kurbanlık etler kesilir kesilmez buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak bir durumda konulursa ikinci günde bozulur, bu etlerin de tüketilmemesi gerekir” dedi.

Özdemir, kurban kesiminin nasıl yapılacağı, kesim yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve kesilen etlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği gibi önemli konularda açıklayıcı bilgiler verdi.

İlk olarak kurban kesimi ve kesim yerleri hakkında bilgiler veren Özdemir, kesim öncesi hayvanların 8 ile 12 saat arasında aç kalması gerektiğinin altını çizerek, “Tok bir hayvanda mikro organizmalar daha hızlı çalışır. Bu hayvanın eti de daha az sağlıklı ve lezzeti az olur. Kurbanlık hayvan kesimleri ise öncelikle kesim öncesi ve kesim sonrası veteriner hekim muayenelerinin yapıldığı Tarım Bakanlığı'ndan ruhsat almış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerlerde yapılmalıdır. Bu imkana sahip olmayan vatandaşlarımız kurbanlarını kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Kesimler temiz ve serin yerlerde yapılmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve daha sağlıklı bir şekilde yapılmasının yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır. Ancak cadde sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır” şeklinde konuştu.

Kurbanlık hayvan kesimleri konusunda da vatandaşlara uyarılarda bulunan Özdemir, “Kesim yeri temiz olmalı ve akarsu bulunmamalıdır. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence ve eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar, yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide, bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kurban etlerinin muhafazası noktasında da önemli bilgiler veren Özdemir, kesilen kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konularak güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu şekilde etin sıcaklığının düşmesi sağlanır. Bu adımdan sonra etler buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak bir durumda, büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli ve atılmalıdır. Et ve ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde, bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle üç gündür, eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Özdemir son olarak, kurban atıklarının çöp varillerine ve gelişigüzel çevreye atılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmemeli, çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar, sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde üzerine toz kireç dökülerek derin çukurlara gömülmelidir” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız