SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ev Kadınları Fabrika Gibi" mi?!

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:30:03
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Genel Meclisi Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu tarafından ev kadınlarına yönelik hazırlanan raporda, “Ev kadınları fabrika gibi çalışıyor” ifadesi tartışmaya neden oldu. 

Malatya İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı 3. oturum toplantısında Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu'nda görüşülüp rapora bağlanan ev kadınlarının yaşam koşullarının araştırılmasıyla ilgili rapor okunarak kabul edildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı: “Çocuk doğurarak ülke nüfusuna katkı yapıp, bütün zorlukları göğüsleyerek, çocuk bakımı, beslenmesi, eğitimi ve bunlarla birlikte ev işleri olan yemek, bulaşık, çamaşır, temizlik gibi işleri yürütmekte zorlanmaları, ev kadınlarının adeta bir fabrika gibi çalıştıkları herkes tarafından bilinmektedir. Günümüzde işverene sigorta indirimi yapılıyor. Ülke kadınları olarak bir fabrika gibi çalıştığı halde, ülkemizde özel sektöre verilen destek kadınlarına verilmemektedir. Ev kadınları çalışarak, üreterek ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlıyor. Bu ülkenin kadınları olmasa ne fabrikalar çalışabilir ne de ülke kalkınabilir. Devletimizden ricamız Türkiye genelinde bir araştırma yapılarak sigortası olmayan geçim sıkıntısı çeken ev kadınlarının tespit edilerek sigortalı gösterilmelerinin zorunlu hale getirilmesi ve primlerinin karşılanmasıdır.”

Öte yandan, CHP Grup Başkanı Mustafa Mengüç, rapor içinde geçen fabrika ifadesinin çıkartılmasını istedi. Meclis Başkanı Naci Şavata ise, “Üretime destek veriyorlar. Doğumla alakalı değil o” cevabını verdi. Mengüç de, “Üretken desinler, çalışkan desinler” ifadesini kullanınca Şavata, “Onu düzeltiriz. O eksik. Şimdi tabi ben burada kadın haklarını anlatmaya kalksam, siz beni döversiniz. Onun için anlatmak istemiyorum” dedi. Bunun üzerine bazı AKP'li üyeler de, “Anlat başkan” diye talepte bulundu.

Şavata, “Fabrika ifadesini kaldıralım, üretken diyelim. Evde bütün her şeyi kadın yapıyor. Her başarılı erkeklerin arkasında kadın vardır diye, zaten bizim söylemlerimize de düşmüş” dedi. Bunun üzerine AKP Grup Başkanı Mehmet Ali Doğan ise, “Başarılı erkek sayısı çok az. Demek ki, kadınlar başarısız” şeklinde espri yaptı.

Bazı AKP'li üyeler ise “Fabrika” ifadesi yerine “Arı gibi çalışıyorlar” ifadesinin kullanılmasını talep etti.

Yaşanan tartışmaya tepki gösteren AKP Grup Başkanı Mehmet Ali Doğan da, “İstanbul’un fethi sırasında Hıristiyanlar da 'melekler dişi mi, erkek mi' diye tartışıyormuş” dedi. Meclis Başkanı Şavata ise, "Bu ona benzemiyor" deyince araya giren Doğan, “Benziyor” dedi.

Tartışmaların ardından rapordaki fabrika ifadesi çıkartıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız