SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Evet... İçmesuyu Aylardır ''Sorunlu''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, “içmesuyu” kaynaklı olduğu iddiaları yoğunluk kazanan “yaygın” hastalık etkisini sürdürürken, Belediye’nin “İçmesuyumuz sorunsuz..” yolundaki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.. Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın, birçok kez bazı bölgelerde alınan içmesuyu numuneleri için “İçilemez” raporu verdiği, bunu belediyeye bildirdiği öğrenildi. Bu arada, Nisan-Kasım ayları arasındaki içmesuyu incelemelerinin sonuçları da “içmesuyunda ciddi sorun” bulunduğunu ortaya koydu. Rapor, kirliliğin ana nedeni olarak gösterilen ve Ağustos'ta başlayan alt geçit çalışmaları, buna bağlı arızalar ve su kesintilerinden önce de ciddi ölçüde içmesuyunda kirlilik olduğunu yansıtıyor. Bu arada, 29 Kasım Salı sabahı itibarıyla, Malatya'da sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısı 5 bin 685'e ulaştı.

Malatya’da 21 Kasım Pazartesi gününden itibaren yüzlerce kişinin aynı anda hastanelere ve sağlık kuruluşlarına başvurmasıyla bir anda dikkatleri çeken; ishal, bulantı, şiddetli karın ağrısı ve ateş göstergeli “yaygın” hastalığın, içmesuyundan kaynaklandığı yolundaki tartışmalar karşısında, Belediye tarafı “Kesinlikle içmesuyu tertemiz..Sorun yok..” şeklinde açıklama yaparken, Belediyeye de zamanında ulaştırılmış “inceleme” raporları bu açıklamanın doğru olmadığını yansıtıyor.

Ayrıca raporlar, alt geçitler nedeniyle uygulanan uzun süreli su kesintileri, geniş çaplı su arızaları vs. yaşanan kentte, bunun öncesinde ve sonrasında, içmesuyuna kanalizasyon vs. gibi kirletici karışmalar olabileceği yolundaki tehdide karşın, içmesuyunun hiçbir dönemde yeterli miktarda klorlanmadığını da ortaya koydu.

İŞTE BAZI RAPORLAR..
Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın, periyodik olarak alınıp incelendiği ifade edilen numunelerle ilgili bazı raporlarının sonuçlarına göre, birçok örnek “ciddi” ölçüde kirli ve bu örneklerde “Koli Basili” saptanmış.

Örneğin; 31 Ekim’de gönderilen numunelerin inceleme sonuçları 8 Kasım’da çıkmış. Bu rapordaki 5 örnekten Abdulgaffar Mahallesi, Hacıabdi Mahallesi ve Tekmezar Mahallesi’nden alınan örneklere “İÇİLMEZ” raporu verilmiş. Bu raporda “İÇİLİR” raporlu iki örnek Karakavak ve Abdulgaffar Mahallesi’nin bir bölümünden alınan numuneler.

Elimizdeki ikinci rapora göre; 10 Kasım’da laboratuvara gönderilen numunelerin bakteriyolojik analiz sonuçları 16 Kasım’da alınmış. Başharık Mahallesi’nden alınan 2 örneğe “İÇİLEMEZ” raporu verilirken, Vilayet Yanı, Fuzuli Caddesi ve Cengiz Topel’den alınan 3 örneğe “İÇİLİR” raporu çıkmış.

En son rapor 28 Kasım tarihini taşıyor. 22 Kasım’da, İnönü Üniversitesi kampüsündeki, şehir içmesuyu şebekesini kullanan Kız Öğrenci Yurtları, Mutfak ve Yemekhaneden alınan 5 numunenin tamamına “İÇİLEMEZ” raporu verilmiş.

AYLIK RAPORLAR..
Ve Malatya şehir içmesuyunun 8 aylık incelemelerine ilişkin raporda yeralanlar:

*NİSAN 2005:
Alınan Bakteriyolojik Örnek Sayısı: 133
Uygun olmayan; 12
Klor Kontrol Sayısı: 100
Yeterli Klor sayısı: 0
Kirlilik oranı; Yüzde 9

*MAYIS 2005:
Alınan Bakteriyolojik Örnek Sayısı: 164
Uygun olmayan; 12
Klor Kontrol Sayısı:100
Yeterli Klor Sayısı:0
Kirlilik Oranı; Yüzde 7

*HAZİRAN 2005
Alınan Bakteriyolojik Örnek Sayısı: 204
Uygun Olmayan Örnek: 38
Klor Kontrol Sayısı:100
Yeterli Klor Sayısı: 15
Kirlilik Oranı; Yüzde 18

*TEMMUZ 2005
Alınan Bakteriyolojik Örnek Sayısı:216
Uygun Olmayan: 42
Klor Kontrol Sayısı:110
Yeterli Klor Sayısı:12
Kirlilik Oranı: Yüzde 19

*AĞUSTOS 2005
Alınan Bakteriyolojik Örnek Sayısı:214
Uygun olmayan:62
Klor Kontrol Sayısı:110
Yeterli Klor Sayısı:22
Kirlilik Oranı: Yüzde 28

*EYLÜL 2005:
Alınan Bakteriyolojik Örnek Sayısı:133
Uygun olmayan:29
Klor Kontrol Sayısı:100
Yeterli Klor Sayısı:9
Kirlilik Oranı:Yüzde 21

*EKİM 2005:
Alınan Bakteriyolojik Örnek Sayısı:200
Uygun olmayan: 32
Klor Kontrol Sayısı:90
Yeterli Klor Sayısı:7
Kirlilik Oranı:Yüzde 16

*KASIM 2005 (20 Kasım'a Kadar)
Alınan Bakteriyolojik Örnek Sayısı:117
Uygun olmayan:14
Klor Kontrol Sayısı:60
Yeterli Klor Sayısı:0
Kirlilik Oranı:Yüzde 11.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız