SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Evet.. Karar Verilmiştir..'

A- A+ PAYLAŞ

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1997 yılında başlatılan ve 2001 yılında ihalesi yapılan Kuzey Çevre yolu projesinin son durumu Vali Ulvi Saran başkanlığında yapılan bir toplantıyla kamuoyuna açıklandı.

Valilikte yapılan toplantıya Vali Saran’ın yanı sıra Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Vali yardımcısı İnci sezer Becel, Karayolları Bölge Müdürü Yasin Altınyuva, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Belediye Başkan yardımcısı Ahmet Ceyhan ile Özel İdare, Karayolları ve DSİ temsilcileri katıldı.

“Şehrimizin ulaşım noktasındaki en önemli düğüm noktası olan ve yaklaşık 10 ay kadar önce başlattığımız Kuzey Çevre yolu projesinin realize edilmesi çalışmalarında gelinen son durum hakkında bilgilenme ve böylesi önemli bir konuyu kamuoyuyla paylaşmak amacı ile toplanmış bulunuyoruz.

Çevre yolu tek başına çevreyi katletme unsuru değildir. Çevreyi korumada imar uygulamalarının ve yapılaşmalarının da çok önemi var. Planlamaları çok iyi yapmak uygulanması konusunda kararlılık gerekir. Konunun uzmanları ve tarafları olan Karayolları, Belediye, DSİ, İl Özel İdaremiz buradalar.”dedi.

İl Özel İdare temsilcisi Basri Dağdelen de harita üzerinde verdiği bilgilerde özetle; “Tarımsal alanları ve sahil yolunu da kapsayan çok kapsamlı bir çalışma yaptık. 54 Km uzunluğunda olacak olan Kuzey Çevre yolu güzergahı üzerinde bulunan bir çok yerleşim alanları üzerinde yaptığımız çok boyutlu çalışmaların 31.000 hektarlık alanda yani 3/2’lik bölümü bitme aşamasında. Burada mücavir alanlar dışında toplulaştırma, mücavir alan sınırlarında ise istimlak veya imar uygulamaları yöntemiyle kazanılan alanlar Karayollarına tahsis edilecek. Toplulaştırma uygulamalarında fazla bir sorun yok ama belediye sınırları içerisinde yapılacak olan istimlak veya imar uygulamalarının bir an önce yapılması gerekir” dedi.

Karayolları Bölge Müdürü Yasin Altınyuva ise “2001 yılında ihalesi yapılan ve 2007 yılında arazi çalışmaları tamamlanan Kuzey Çevre yolu projesi güzergahında 28 adet alt ve üst geçit yer alıyor. Güzergah boyunca çoğunluğu özel tapulu olan alanlar var. Bunların kamulaştırılması gerekir. Bütün Türkiye için kamulaştırma bütçesi 150 milyon Tl’dir. Onun için kamulaştırma yöntemiyle buraları kazanmamız imkansız.” dedi.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Mücavir alanlarımızda kalan kısımlarda İmar uygulamalarını hızlı bir şekilde bitirebiliriz. Yapmış olduğumuz 1/25.000’lik Çevre Düzeni planımızda neredeyse bitmek üzere” dedi.

Basın mensuplarının “1996 yılından beri uygulanan ve uygulandığı bölgelerde de hala çözülemeyen toplulaştırma uygulamaları burada başarıya ulaşacak mı?” sorusunu İl Özel İdare temsilcisi Basri Dağdelen; “ Toplulaştırma yasasında olumlu anlamda büyük değişiklikler oldu. Yasal olarak sıkıntı çekmeyeceğiz. Ayrıca İkizce bölgesinde yapılan toplulaştırma uygulamaları yüzde 98 halkın onayıyla sonuçlandı.” diye soruyu yanıtlarken,
basın mensuplarının “Ziraat Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri Odası gibi uzman kuruluşlar bu toplantıda yok. Kuzey Çevre yoluna karar verilmiş gibi…” deyip sorusunu sormaya hazırlanırken Vali Saran araya girip; “Evet. Doğrudur. Kuzey Çevre yoluna karar verildi. Tartışma zaman kaybettiriyor. Kuzey Çevre yolu yapılacak” dedi.

Basın mensuplarının “ Anahtar teslimi projenin gerçeklemesinin maliyeti ne kadar?” sorusunu karayolları Bölge Müdürü Altınyuva “ Net bir rakam söylemek şimdiden doğru değildir. Kamulaştırma hariç 300 milyon lira civarında olur” diye yanıtladı.

Diğer bir basın mensubunun “2001 yılında ihale edildiğini söylüyorsunuz. Alternatif güzergahları düşündünüz mü? Yoksa üst geçit örneğinde olduğu gibi bir dayatma söz konusu mu?” yönlü sorusuna Karayolları Bölge Müdürü Altınyuva; “ Doğrudur. Projesi 2001 yılında ihale edildi ama bir de ihale öncesi var. 1997 yılında başlanılan ve 4 yıllık konsensüsten sonra kuzey çevre yolu güzergahında karar verilmiştir. Burada en önemli unsur Malatya Belediyesidir. Karayollarının hiçbir dayatması yoktur. Olamazda. Projenin belirleyici unsuru Malatya Belediyesidir” diyerek kuzey Çevre yolu güzergahının belirlenmesinde en önemli etkenin Malatya Belediyesi olduğunu belirti.

Toplantı, karşılıklı fikir alışverişinden sonra sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız